Kiukaan valinta, vaihtaminen ja asennus
Kiukaan valinta, vaihtaminen ja asennus

Rautian runsan kiuastarjonta tarjoaa mahdollisuudet tehdä saunasta juuri omaan makuun sopivan rentouttavan keitaan. Löylyissä viihtyy pidempää kun valitset tilaan sopivan kiukaan. Katso myös vinkit, miten vaihdat vanhan kiukaan uuteen tai asennat täysin uuden.

Saunan ilme sulautetaan yhä enemmän kodin tyyliin ja omaan makuun sopivaksi. Kiuas voi olla perinteinen tai moderni katseenvangitsija.

-Puulämmitteisissä kiukaissa on uusi mielenkiintoinen malli, jonka syöttöluukku sijoitetaan näppärästi pesuhuoneen puolelle. Puita voidaan lisätä löylyhuoneeseen menemättä, joten lämmöt eivät saunasta karkaa ja roskiakin tulee vähemmän. Kertoo Rautian tuoteryhmäpäällikön Vesa Saarenheimo.

Nykyisin saunan lämmitys hoituu jopa vaivatta napin painalluksella, sillä sähkökiukaisiin on saatavissa erillisiä ohjauspaneeleja, jotka voidaan sijoittaa vaikkapa pesu- tai pukuhuonetiloihin. Kätevää!

Huomioitavaa kiukaan valinnassa:

 • Puu- vai sähkölämmitteinen kiuas
 • Saunan koko
 • Mitä enemmän kivimassaa kiukaassa, sitä kosteammat ja pehmeämmät löylyt
 • Kiuas saunojien mukaan: Aina valmis -sähkökiuas (lämmitysaika 15 min) vai esim. hitaammin lämmitettävä kertalämmitteinen
 • Kun valitset uuden kiukaan, pyri valitsemaan ulkomitoiltaan ja hormiliitännöiltään samankokoinen ”paketti” tällöin kiuas menee helposti paikalleen ja vältyt ylimääräiseltä sovitustyöltä.

Saunan kiukaan vaihto

Suojavarusteet ja työkalut:

Vanhan kiukaan poistaminen

Ensin poistetaan kiukaan kivitilasta kivet. Jos kiuaskivet ovat vanhat, kannattaa ne vaihtaa uusiin. Sähkökiukaan kivet tulisi vaihtaa vuosittain, jotta löylyt pysyvät makoisina.

Puukiukaan vaihto

 • Mikäli kiuas on kytketty muurattuun hormiin, irrotetaan kiuas hormista vetämällä (liitäntä kiukaan takana). Jos liitäntä on kiukaan päällä, irrotetaan ensin hormiliitäntä, jonka jälkeen kiuas on poistettavissa paikaltaan.
 • Vanha metallikiuas toimitetaan metallikeräykseen. Kaupunkialueilla ns. sorttiasemille. Myös metalliset hormiliitännät kannattaa uusia kiukaan uusinnan yhteydessä
 • Mikäli kiukaassa on ns. metallinen kevythormi, jonka liitäntä on tyypillisesti kiukaan päältä, tuetaan ensin hormi ja nostetaan hormia hieman, jotta liitännät kiukaasta saadaan irti. Tuenta voidaan tehdä esimerkiksi riittävän vankoilla puurakenteilla.

Sähkökiukaan vaihto

 • Ennen sähkökiukaan irrotusta seinästä, on kytkettävä kiukaaseen tulevat jännitteet pois päältä. Sähköliitäntöjen irrotuksen voi tehdä itse. Huom! Uuden sähkökiukaan liittämisen sähköverkkoon saa tehdä vain siihen oikeutettu ammattitaitoinen sähköasentaja.
 • Kun vanhan kiukaan kiinnityselementit on irrotettu ja kiuas poistettu, on tarkistettava kiinnityskohdan kunto ja tarvittaessa vahvistettava ko. kohta, mikäli rakenteet eivät ole ”uudenveroisia”.
 • Mikäli uusi kiuas on entisen kokoinen, ovat turvaetäisyydet syttyviin (palaviin) pintoihin todennäköisesti kunnossa. Turvaetäisyydet voi tarkistaa vielä kiukaan valmistajan asennusohjeista.

Uuden kiukaan asentaminen

Tarkista lattian kunto (jos puulattia) samoin kuin kiukaan ympärillä olevat seinä- ja suojarakenteet. Jos rakenteet eivät ole asianmukaisessa kunnossa, tee tarvittavat korjaukset ennen kiukaan asentamista. Ennen kiukaan asennusta lue läpi kiukaan valmistajan laatimat asennus- ja turvaohjeet. Kiuas voi painaa paljonkin, pyydä siis kaveri apuun kiukaan nostoon.

Puulämmitteisiä kiukaita: