Runko talon selkärankana
Runko talon selkärankana

Runko on talon kehys ja se voidaan tehdä monesta eri materiaalista. Rakennustyypit luokitellaan karkeasti puu- ja kivitaloihin, tarkempi jaottelu sisältää runkoaineiden mukaisen erittelyn. Yleisin rakennustapa on tehdä rakennuk­seen puurankarunko, jonka ulkopuolelle asennetaan jo­ko tuulensuojalevy tai tuulensuojaeris­te.

edullinen Puurunko  

Yleisin rakennustapa on tehdä rakennuk­seen puurankarunko, jonka hyviä puolia ovat sen edullisuus sekä teollisessa tuotannossa että itse rakentamisessa. Puurangan kantavissa rakenteissa tulisi käyttää Suomen rakennusmääräysten mukaisesti lujuuslajiteltua puutavaraa. Lujuuslajitellun sahatavaran yleisin paksuus on 48 mm ja yleisimmät leveydet 98 mm:stä ylöspäin. Tuotteet lajitellaan standardien mukaisiin lujuusluokkiin koneellisen tai visuaalisen lujuuslajittelun avulla. Yleisin lujuusluokka rakentamisessa on C24. Mitallistettuna puutavara on paksuudeltaan ja leveydeltään mittatarkaksi höylättyä sahatavaraa ja miellyttävä käsitellä.

Puurunkoisiin rakennuksiin kantaviksi palkeiksi soveltuvat erinomaisesti Kerto-palkit, joita käytetään mm. alapohja-, välipohja-, aukko-, katto- ja tukipalkkeina. Kerto-S-palkissa yhdistyvät puun ylivertaiset ominaisuudet, kuten lujuus, keveys ja helppo työstettävyys. Kerto-S on arkkitehtonisesti edustava avoimissa ja näkyviin jäävissä kattorakenteissa.

Puurungon ulkopuolelle asennetaan jo­ko tuulensuojalevy tai tuulensuojaeris­te, jonka päälle tuuletusrimoitus kiinni­tetään.

Tuulensuojalevyt ja -eristeet

Rautian valikoimasta löydät mm. seuraavat tuulensuojalevyt ja -eristeet:

Tuulileijona

Tuulileijona on pinnaltaan musta 12 mm paksu tuulensuojaeriste rakennusten ulkoseiniin, rossipohjien alapintaan ja kattoihin. Lisäksi sitä voidaan käyttää eristävänä kerroksena uivissa lattioissa.
Tuulileijonaa voidaan käyttää tuulensuojalevynä sekä uusi - että korjausrakentamisessa. Leijona-tuulensuojalevyt ovat tuulitiiviitä, mutta kuitenkin hengittäviä. STF-tyyppihyväksyntä rungonjäykisteenä, CE-merkitty.

Runkoleijona

Runkoleijona pinnaltaan sininen, 25 mm paksu tuulensuojaeriste. Se soveltuu tuulensuojaksi rakennusten ulkoseiniin, rossipohjiin ja kattoihin. Levyä voidaan käyttää sekä uusi-, että korjausrakentamiseen. Runkoleijona sopii myös erityisen hyvin sellaisiin seiniin, joissa eristeenä on pellavaeriste tai märkäpuhallettu puukuitueriste. STF-tyyppihyväksyntä rungonjäykisteenä. CE-merkitty

Tuulileijona Pro

Tuulileijona Pro on uuden sukupolven puukuituinen tuulensuojalevy, joka on luonnonystävällinen kuten muut Leijona-tuotteet, ja ominaisuuksiltaan huippuluokkaa. Täyttää kaikki EN 13986:2004 vaatimukset.

Näitä tuotteita saatat tarvita:

Tutustu myös näihin:

{{item.Text}} {{item.Text}}

{{item.Description}}

{{item.AdditionalLink.Text}}