2000-luvun talot

2000-luvun talot

Harkitse lisälämmitysjärjestelmän hankintaa.

2000-luvulla on ryhdytty kiinnittämään entistä enemmän huomiota omakotitalojen energiatehokkuuteen. 2010-luvun kuluessa yhä useampi omakotitalorakentaja päätyy vähintään A-energialuokan ratkaisuun. Passiivitalot eivät ole enää harvinaisia ja jopa energiatalojen rakentaminen onnistuu tavanomaisillamateriaaleilla ja ratkaisuilla.

2000-luvun alun omakotitalot ovat usein hyvin suuria ja niissä on omat tilansa esimerkiksi harrastuksille. Seuraavalla vuosikymmenellä energiatehokkuusvaatimusten tiukentuminen ja laskusuhdanne ovat kohtuullistaneet uusien omakotitalojen kokoa.

2000-luvun talo

  • Runko: Seinissä 250–300 mm eristevillaa tai 120 – 170 mm polyuretaanieristettä.Yläpohja: 450-500 mm puhallusvillaa tai 190 – 300 mm polyuretaanieristettä.
  • Julkisivu: Puu- tai tiiliverhoiltu, rapattu. Kevytrappaus puurakenteisessa julkisivussa.
  • Ikkunat: Kolmi- tai jopa neliosaiset selektiivilasit
  • Ilmanvaihto: Koneellinen ilmanvaihto, jossa tehokas LTO.
  • Lämmitys: Maalämpö, kaukolämpö, erilaiset hybridilämmitysmuodot.
  • Lämmönjako: Vesikiertoinen lattialämmitys, passiivi ja 0-energiataloissa myös ilmalämmitys.

2000-luvun omakotitalot ovat usein joko hyvin moderneja ja arkkitehtuuriltaan pelkistettyjä  tai hyvinkin koristeellisia perinnetaloja. Mukana valmistalomallistoissa on edelleen Uutta Englantia sekä kaupunkipientaloja. Hirsitalojen suosio hengittävänä ja terveellisenä, luonnonmukaisena ratkaisuna on edelleen kasvussa. Hirsitalotoimittajat ovat myös suunnitelleet myös kaupunkimaiseen ympäristöön sopivia hirsitalomalleja että kohentaneet hirsirakenteiden energiatehokkuutta.

Talojen julkisivuverhousvaihtoehtoja on käytetty laidasta laitaan. On pysty- tai vaakasuuntaista paneelia, rappausta myös puurakenteisissa taloissa, tiiltä tai eri materiaalien yhdistelmiä. Erilaisilla materiaaleilla on erotettu rakennusosia ja ulokkeita toisistaan.

 

Nykyisin suurin osa omakotitaloista rakennetaan joko suur- tai pienelementeistä. Rakennuttajat hankkivat myös yhä valmiimpana luovutettavia omakotitaloja. Hartiapankkirakentamisen määrä on vähentynyt. Ammattirakentajat toteuttavat jo suurimman osan rakentamisesta. Omakotitalojen valmisaste on koko ajan kasvanut. Myös kokonaan tehtaassa rakennettavien, valmiina tontille tuotavien valmistalojen suosio on kasvussa.

Omakotitalojen varustelutaso ja talotekniikan määrä on lisääntynyt. Erityisesti suurempiin kivitaloihin asennetaan paljon automatiikkaa.

2000-luvun talot ovat jo energiatehokkaita ja uudet omakotitalot rakennetaan yhä useammin passiivi- tai nollaenergiatasoon. Rakenteiden lämmöneristävyyteen sekä tiiveyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Eristemateriaalina käytetään eristevillan ohella polyuretaanilämmöneristeitä. Runkomateriaaleina käytetään puuta, harkkoja tai betonia. Märkätilat on rakennettu nykymääräysten mukaisesti ja nykyisillä materiaaleilla vuodesta 1999 alkaen.

Teknisiltä ratkaisuiltaan haastavan, energiatehokkaan talon rakentaminen onnistuu harvoinenää hartiapankkityönä. Erityisesti rakenteiden tiiveyden varmistaminen on joskus osoittautunut haasteelliseksi ammattilaisillekin. Yhä automatisoiduimpien, monimutkaisten hybridilämmitystalojen talotekniikan yhteensovittaminen vaatii ammattitaitoista suunnitteluaja niiden käyttö täytyy myös opetella, jotta talo toimii odotetulla tavalla.

Energiatehokkuuden parantaminen:

2000-luvulla rakennettu talo on jo energiatehokas, mutta muun remontin yhteydessä sen energiatehokkuutta on usein silti mahdollista parantaa.

  • Lisälämmitysjärjestelmä, esimerkiksi ilmalämpöpumpun asennus.
  • Aurinkoenergian hyödyntäminen.

Muita harkittavia remontteja:

  • Haja-alueella jätevesijärjestelmän päivittäminen.
{{item.Text}} {{item.Text}}

{{item.Description}}

{{item.AdditionalLink.Text}}