Pihan suunnittelu
Pihan suunnittelu

Istu hetkeksi aloillesi ennen kuokkaan ja lapioon tarttumista, sillä kauniin ja toimivan pihan salaisuus on hyvä suunnittelu. Rautian ammattilaisten avulla siitä saa toimivan kokonaisuuden.

Uudisrakennuksissa pihan suunnittelu kannattaa aloittaa samaan aikaan talon muiden suunnitelmien kanssa. Suunnittelun työvaiheita ja työkoneiden tarvetta voi optimoida, jolloin piha on edullisinta toteuttaa.
 
Mieti, mitä haluat

Olipa kyse sitten uudisrakennuksesta tai vanhan pihan uudistamisesta, työ lähtee liikkeelle tarpeiden ja toiveiden kartoituksesta. Lähtökohta on, että piha täytyy tehdä itselle sopivaksi.

Suunnittelu kannattaa aloittaa pihan toiminnallisuuksista. Tongitko mielelläsi kasvimaata, haluaisitko pelata krokettia vai loikoilla riippumatossa? Jos piha on iso, sen voi jakaa osiin, kuten ryytimaa, oleskelupiha, havunurkkaus sekä talouspiha kompostille ja jätekatoksille. Mieti myös mihin lumet luodaan talvella.

Kuva: Terassista on kauniina päivinä enemmän iloa kuin yhdestäkään talon muusta huoneesta. Kuva Cello.

Mieti myös, millaista tyyliä haet ja millaista maisemaa haluat katsella vuoden eri aikoina. Hae inspiraatiota kirjoista ja aikakauslehdistä.

Kuva: Onko mieleesi säntillinen rakennettu piha, luonnonmukainen rönsyily, perinteinen englantilainen puutarha vai kenties japanilainen puutarha vesilähteineen?


Hahmottele kokonaisuus

Pihan koko ja muoto sekä olemassa olevat puut, kivet ja kalliot rajaavat vaihtoehtoja. Esimerkiksi vesiputous edellyttää korkeuseroja, lasten temmellys puolestaan vaatii tasaista nurmikkoa.

Lähtötilannetta kartoittaessa pihasta tarvitaan mittakaavassa oleva pohjakuva, josta näkyvät talon paikka, säilytettävät kivet, puut ja kasvillisuus sekä esimerkiksi käytävien paikat. Ilmansuunnat ja varjostavat puut vaikuttavat siihen, millaisia kasveja pihalle kannattaa valita. Myös pihan toiminnallisuuteen liittyvät asiat vaativat suunnittelua.

Hahmottele pihan pohjakuvaan ensin kokonaisuus ja pihan eri osiot. Keskity vasta sen jälkeen tarkemmin kasvilajeihin ja materiaalivalintoihin. Hyvä ja toimiva piha syntyy yleensä ammattitaitoisen pihasuunnittelijan kanssa. Ammattilainen näkee nopeasti ongelmakohdat ja pystyy tarjoamaan vaihtoehtoja.


Valitse sopivat kasvit

Mieti etukäteen, kuka hoitaa puutarhaa ja miten. Kasvien sopivuus istutuspaikoilleen vaikuttaa helppohoitoisuuteen. Valintaa tehdessä on huomioitava kasvin käyttötarkoitus: toimiiko se näkö- tai tuulensuojana, suojaako se eroosiolta, onko se hyöty- vai koristekasvi.

Kuva: Lobelia on hyvin runsaskukkainen ja kestävä kasvi, joka sopii kaikenlaisiin istutuksiin. Lobelia on parhaimmillaan puolivarjossa, parvekelaatikoissa, amppeleissa ym. istutuksissa.

Oleellista on myös tietää kasvutapa, koko ja kasvupaikkavaatimukset. Onnistuneeseen kokonaisuuteen vaikuttavat myös kukinta-ajankohdat, värit ja ikivihreiden havujen käyttö. Älä unohda talvisia näkymiä. Puutarhasi voi olla hyvin kaunis myös talvella, kun istutat sinne havuja ja koristeellisia puita.
Helppohoitoisuus on tärkeä kriteeri kasveja ja pintoja valitessa. Kasviryhmät ovat kätevämpiä hoitaa kuin yksittäiset kasvit. Esimerkiksi nurmen leikkaaminen on työlästä, jos joudut kiertämään koko ajan erilaisia esteitä. Istuta erilaisia ja korkuisia kasveja samaan ryhmään. Näin saat kerroksellisuutta pihaan.

Etenkin, jos pihalle tulee vaativia kasveja, kannattaa ottaa selvää maaperän happamuudesta, jolloin maata voi tarvittaessa lannnoittaa tai kalkita. Kysy lisää K-raudan ammattilaisilta.

Valitse pinnoitteet

Jos tila ja kukkaro antavat myöden, terassi voi helposti olla monta sataa neliötä ja sen keskeltä saattaa löytää vaikka uima-altaan tai viherkeitaan. Pieneenkin pihaan saa yleensä mahtumaan terassin.

Terassi rakennetaan tyypillisimmin kestopuusta, jota löytyy ruskeana ja vihreänä. Muitakin vaihtoehtoja on: lämpökäsiteltyä terassilautaa, lehtikuusta tai vaikkapa muovin ja puun yhdistävää komposiittiterassilautaa. Hyvä ja helppohoitoinen vaihtoehto puiselle terassille ovat pakkasenkestävät terassilaatat.

Ladottu kiveys puolestaan sulautuu hyvin luontoon ja ympäristöön. Betonilaatat eivät ole liukkaita ja ne kestävät hyvin kulutusta sekä kuormitusta. Hiekka viimeistelee hienolla tavalla kotipihan.

Puutarhahiekka sopii pihakivien ja -laattojen saumaukseen ja istutusten katteeksi. Puutarhahiekalla voi myös kattaa polkuja ja rakentaa leikkialueita.

Isovallikivi HB HB-betonin isovallikivellä teet moni-ilmeisen aidanteen, pengerryksen tai tukimuurin.

Kuva: Kekkilän Puutarhahiekkaa löytyy kolmena värisävynä: Valkoinen Gabro, Punainen Graniitti ja Keltainen Kvartsi.
 
Toteuta itse tai ammattilaisen kanssa

Tekeepä pihan sitten itse tai ostaa toteutuksen ulkopuolisilta ammattilaisilta, työvaiheet on syytä suunnitella huolellisesti. Työ kannattaa aloittaa pihan perältä, jottei esimerkiksi raskailla työkoneilla tarvitse huristella juuri istutetun nurmikon yli.

Vaikka perustukset jäävät pintojen alle piiloon, niiden laadussakaan ei kannata pihistellä. Esimerkiksi laatoituksen alle on syytä laittaa riittävän paksut kerrokset hiekkaa ja soraa, ettei routa nosta laattoja paikoiltaan talvella. Myös laatan paksuuden valinta riippuu siitä, ajetaanko laatoituksen päällä esimerkiksi kuorma-autolla. Jos pihaa kunnostaa ulkopuolisin voimin, työstä voi saada kotitalousvähennystä.


Kalusta mieleiseksi - ja nauti!

Keinuilla, sohvilla ja ruokaryhmillä syntyy erilaisia tunnelmia ja oleskelunurkkauksia eri puolille pihaa.

Näyttävillä kalusteilla ja pienillä yksityiskohdilla pihasta syntyy yksilöllinen kokonaisuus, jossa lepäävät sekä ruumis, että mieli.

 

LÄHDETIEDOT:
Teksti: Markkinointiviestintä Dialogi
Kuvat: Valmistajat