Ulkovalaistuksen suunnittelu
Ulkovalaistuksen suunnittelu

Hyvä ulkovalaistus varjelee vahingoilta ja luo turvallisuuden tunnetta. Led-tekniikka kehittyy nopeasti ja valtaa alaa myös ulkovalaisimissa.

Kuva: Philips Ledino –sarjassa käytetään uutta led-tekniikkaa.

Talven pimeydessä ulkovalot ovat lähes välttämättömiä. Valojen hankintaan ei kannata suhtautua kuitenkaan välttämättömänä pakkopullana, joka hoidetaan vasta sitten, kun kaikki muu on talossa kohdallaan.

Ulkovaloihin kannattaa kiinnittää huomiota jo talon rakennusvaiheessa. Maakaapelit kannattaa vetää silloin, kun pihalle ei ole vielä istutettu mitään.

Kaapelien pituuksien kanssa on syytä olla tarkkana, sillä johtimet kytketään monissa pylväsvalaisimissa yläpäästä. Huolimattomalle asentajalle voi käydä niin, että kaapeli on metrin verran liian lyhyt.

Jollei kaapelia halua laittaa maan alle, ulkovalojen paikat on otettava huomioon pistorasioiden asennuksessa. Kaukonäköinen rakentaja miettii myös jouluvalojen paikkaa.


Valaise kulkureitit ja sisäänkäynnit

Kulkureitit ja sisäänkäynnit tarvitsevat valoa, eikä valo ole pahitteeksi roskakatoksessakaan. Pihan pimeät nurkat voi olla hyvä valaista turvallisuussyistä. Kohdevaloilla voi korostaa talon muotoja tai pihan kauneinta puuta.

Kuva: Cello Piano pylväsvalaisin

Kun ulkovalojen paikat ovat selvillä, on syytä miettiä, milloin valojen halutaan olevan päällä. Esimerkiksi roskakatokseen sopii liiketunnistimella varustettu valo. Kun ulkovalot varustaa hämäräkytkimellä tai ajastimella, valojen sytyttämisestä tai sammuttamisesta ei tarvitse huolehtia.

 

 

 

Kohdenna valot oikein

Kuva: Cello Solo -ulkoseinävalaisin

Yleisin virhe ulkovalojen asennuksessa on, että valot sijoitellaan summittaisesti sinne tänne eikä niitä kohdenneta oikein. Jos piha on kumpuileva tai malliltaan erikoinen, ulkovalojen suunnittelussa kannattaa turvautua ammattilaisen apuun.


Energiansäästölamppujen suosio kasvussa

Hehkulamput poistuvat myynnistä asteittain, mutta uusiin ulkovalaisimiin muutos ei juuri vaikuta. Suurimmassa osassa käytetään jo energiansäästölamppuja. Tällä hetkellä energiansäästölamppujen ongelma on se, että niitä suositellaan käytettäväksi vain suljetuissa ulkovalaisimissa. Lisäksi niiden syttymisaika on sitä pitempi, mitä pohjoisemmaksi Suomessa mennään.

Tarjolla on jo pakkasenkestäviä energiansäästölamppuja, mutta niitä ei saa vielä jokaisesta lähikaupasta. Myynnissä on myös energiaa säästäviä halogeenilamppuja. Ne ovat hyviä, jos valaisimeen ei käy tavallinen energiansäästölamppu.


Led-tekniikkaa myös ulkovalaisimissa

Led-tekniikka mullistaa myös ulkovalaistusta. Led-valot kuluttavat vähän energiaa, ja niiden käyttöikä on pitkä. Lisäksi ne antavat sitä enemmän valoa, mitä kylmempää on. Maahan upotettavien led-valojen kanssa on oltava tarkkana. Jos lunta tulee talvella reippaasti, led-valaisimet eivät jaksa sulattaa lumikerrosta, jolloin lampun valaisuteho jää olemattomaksi.

Katetuille terasseille sopivat myös sinertävää valoa tuottavat ledit, mutta pensaiden valaisuun niitä ei kannata käyttää. Sinertävä valo ei tuo pensaiden vihreyttä parhaalla mahdollisella tavalla esille. Led-teknologia on kuitenkin kehittynyt viime vuosina nopeasti. Myynnissä on jo led-valaisimia, joiden valo on lämpimän valkoista ja lähellä halogeenilampun värilämpötilaa.

 

LÄHDETIEDOT:

Juttuun on haastateltu myyjä Katja Taskilaa K-rauta Vantaanportista ja tuotepäällikkö Jukka Honkasta Rautakeskosta.
Teksti: Jonna Hovi-Horkan
Kuvat: valmistajat
Lähde: Pirkka