Rakenna joulupuu kotipihalle

Rakenna joulupuu kotipihalle

Pihan puusta saa koristeltua tunnelmallisen joulupuun vähällä vaivalla vaikka lastenkin kanssa. Säänkestävät, kauniit koristeet syntyvät helposti sisustajille ja remontoijille tutuista tuotteista: prikat, betoni ja rautalanka taipuvat askarteluun monipuolisesti.

Pihapuusta tai -pensaasta on helppo koristella puutarhan jouluinen keskipiste. Betoni- ja metallikoristeet kestävät ulkoilmassa, ja koristeita on helppoa ja edullista askarrella itse. Tarvikkeita saattaa jo löytyä kotoa, eikä varastojen täydennys kevennä kukkaroa juurikaan. Pari kolme erilaista koristemallia tuovat vaihtelua. Sopiva ulkovalosarja kruunaa puun ja valaisee koristeet myös pimeässä.


Metallikoristeet heijastavat pinnastaan tunnelmavalojen loistoa. Tasaisista prikoista eli aluslevyistä saa näyttäviä metallisia koristemuotoja, kun niitä kiinnittää toisiinsa liimaamalla. Liimaksi kannattaa valita teho- tai pikaliima, jotta osat pysyvät varmasti paikallaan.

Muutamia erikokoisia prikkoja voi asetella esimerkiksi jonoihin, tai niistä voi muotoilla erilaisia sommitelmia. Vaihtelua saa, jos pyöreiden levyjen sijaan tai rinnalle valitsee myös nelikulmaisia levyjä tai jopa muita pienrautatuotteita. Sopisivatko mutteriyksityiskohdat lopputulokseen? Levyjen rei’istä saa helposti pujotettua haluamansa ripustusnauhan.


Betonista saa muotoiltua koristeita usealla eri tekniikalla. Betonia voi vaikkapa valaa sopivan kokoisiin muovi- tai silikonimuotteihin. Esimerkiksi kynttilä- tai saippuamuotit soveltuvat tarkoitukseen hyvin. Muotin avulla valettu betonikuvio kuivuu noin kaksi vuorokautta: kuivumista nopeuttaa, kun kuvio irrotetaan muotista ensimmäisen yön jälkeen. Kuivumisen ajaksi koristeeseen kannattaa laittaa pystyyn mehupilli, jotta koristeeseen saa nauhan ripustamista varten.

Myös vaahtomuovista on apua betonin muotoilussa. Vaahtomuovista voi leikata sopivia kuvioita, kuten tähtiä tai sydämiä, ja imeyttää palat täyteen sementtiä. Jos vaahtomuovi on sopivan paksua, kuvioista voi tehdä kolmiulotteisia. Kuivumisen ajaksi palat voi kääriä kelmuun, jotta niiden pinta ei halkeilisi liian nopean kuivumisen takia. Palojen kuivuttua niihin saa upotettua rautalankaa ripustusta varten.


Betonin kannattaa olla askarrellessa tarpeeksi juoksevaa, jotta se ei paakkuunnu. Kuivuneiden koristeiden pinnan voi viimeistellä hiomapaperilla tasaiseksi. Valmiit betonikoristeet saavat persoonallisen ilmeen, kun ne maalataan koristemaalilla. Esimerkiksi akryylimaalit kestävät myös ulkona, ja niissä on saatavilla myös jouluisen metallinhohtoisia sävyjä.


Teksti: MCI Press / Salla Salokanto