Puutarhan väriloisto jatkuu syksyllä

Puutarhan väriloisto jatkuu syksyllä

Hyödynnä vanhat puulaatikot, juuttikankaat ja ruostuneet istutuslapiot, ja loihdi niistä viileää kestävien syyskasvien kanssa kauniita asetelmia.

Pallokrysanteemi on ensimmäinen syksyn merkki


Heinäkuun loppupuolella myymälöihin saapuvia muhkeita nuppuisia pallokrysanteemeja voi pitää ensimmäisenä syksyn merkkinä, mutta samalla ne antavat kesälle lisäaikaa. Pallokrysanteemeilla voi esimerkiksi paikkailla kesäkukkien hiipuvaa loistoa asettelemalla niitä ryhmiksi rappusille tai ovenpieleen. Pienimpiä palleroita voi istuttaa vaikka amppeliin. Krysanteemit kukkivat värikkäinä pitkään, kunhan niiden multa ei pääse kuivumaan. Sadepäivinä ruukut kannattaa kuitenkin nostaa katoksen alle, sillä tiivis kasvusto kärsii vesipisaroista.


Nyt huomiota annetaan myös astialle


Kun yhä useampi kesäkukkaistutus alkaa olla uusimisen tarpeessa, kannattaa samoja ruukkuja kierrättää syyskukille.  Jos samojen ruukkujen katselu seuraavassakin sesongissa kyllästyttää, tuunaa niitä syksyisemmäksi kietomalla ruukun ympärille esimerkiksi juuttikangasta. Suuren ruukun voi pyöräyttää juuttisuojahuppuun, jollaisia on myynnissä kasvien talvisuojausta varten.


Myös vanhat puulaatikot ja sinkkiämpärit ovat omiaan syyskasvien istutukseen. Yksinkertaiset, vaikkapa vain yhden lajin istutukset sopivat niihin parhaiten, sillä silloin myös astiat saavat ansaitsemansa huomion. Esimerkiksi vanhan ajan koristekaalin voi istuttaa paitsi kukkapenkkiin, myös suureen laatikkoon tai ämpäriin. Tuoreessa mullassa ja valoisalla paikalla se keriytyy syksyn edetessä yhä komeammaksi. Värikäs kaali uhmaa jopa pikkupakkasia ja menettää muotonsa vasta talvella, kun se on kunnolla jäätynyt ja alkaa uudestaan sulaa.


Kesäkukat jatkavat syysruukkuihin


Syysviileyden saapuessa kasvien parhaimmistoa ovat erilaiset yksivuotiset varpukasvit. Valko- tai punamarjainen marjakanerva viihtyy sateelta suojassa – esimerkiksi suureen kynttilälyhtyyn istutettuna. Pensastädyke Heben matalista ja tiiviistä lajikkeista voi puolestaan istuttaa erilaisia kuvioita laakeaan astiaan. Harkitse esimerkiksi erivärisistä tädykekasvustoista ja koristekivistä ryhmiteltyä siksak-kuviota.


Myös mehitähdet komeilevat ruukkujen kiehtovina yksityiskohtina. Niitä, kuten muitakin monivuotisia perennoja, voi hyvin hyödyntää syysistutuksissa. Kesäkukkien kanssa tuuheutuneet kaunislehtiset keijunkukat kannattaa siis siirtää syysruukkuihin, samoin kuin uhkeat maksaruohot ja viehättävästi kaartuvat heinät.


Hehkua syysiltaan


Hopealehtiset kasvit tuovat syysruukkuihin kaunista kontrastia. Hopealehti ja tuoksuva curry-yrtti täyttävät ruukun pintaa ja saavat muiden kasvien värit hehkumaan. Silkinpehmeä hopeakäpälä ryöppyää puolestaan ruukun reunalta. Vaaleanharmaa hopeavitja laskeutuu ruukusta tai amppelista ja tummina syysiltoina se näyttää hehkuvan.

Hauskannäköisen sähikäisen hopealangan voi jättää jopa talvea koristamaan, sillä se ei menetä väriään eikä muotoaan pakkasilla. Hopealankaa voi kokeilla myös sisäkasvina. Se viihtyy muutaman viikon ruokapöydän katseenvangitsijana kauniiseen, rustiikkiseen maljaan tai ruukkuun istutettuna.

 

 

Näyttäviä istutuksia talveen


Hopealangan lisäksi havukasvit, kanervat ja callunat kestävät kauniina talviajan. Jo muutama pakkasenkestävään ruukkuun istutettu havukasvi tekee sisääntulosta näyttävän. Väriä tuovat täyteläiset kanervat ja hieman vaatimattomammin kukkivat callunat, joiden kukat kestävät kuitenkin varisematta pidempään. Molemmista voi myös valita mix-kasveja, jolloin jo yksi ruukku kukkii monenvärisenä.

Talvelle jätettävät kasvit kannattaa istuttaa tuoreeseen multaan ja kastella pakkasten tuloon saakka. Kosteassa ilmanalassa niitä on kuitenkin varottava kastelemasta liikaa, jottei multa muutu hapettomaksi ja kasvit näänny.


Päästä luovuus valloilleen


Poimi puutarhasta hedelmiä, marjaterttuja ja koristekurpitsoita syysasetelmien somisteiksi. Kävyt, vänkyräiset oksat ja käävät pysyvät talvellakin kauniina. Myös riiden- ja katinlieko säilyttävät kauneutensa, ja niitä sopiikin kieputella kukkivien lomaan vihreäksi köynnökseksi.

Jos oikein innostuu, kasveista, kivistä, pienistä veistoksista, rikkinäisistä ruukunpaloista ja vaikka ruosteisista istutuslapioista voi koota pienoismaisemia. Tarinalliset maisemaistutukset ovat maailmallakin muotia.  
 
Juttuun on haastateltu Rautakeskon valikoimaneuvoja Kristina Jokiota ja puutarhuri Karoliina Kontulaa Rautian puutarhamyymälästä Virroilta.

Teksti MCI Press / Sari Toikkanen

Katso myös >> Puutarhan syksy: Aloita syystyöt elokuussa

Katso myös >> Istuta marjapensaat ja hedelmäpuut nyt