Puutarhan syksy: Aloita syystyöt elokuussa

Puutarhan syksy: Aloita syystyöt elokuussa

Valmistaudu talven tuloon puutarhassasi hyvissä ajoin. Ensimmäiset syystyöt tehdään elokuussa.

1. Ripottele syyslannos
Kesähelteillä ei tule ensimmäiseksi mieleen valmistautua talveen. Syyslannos on kuitenkin ripoteltava monivuotisille kasveille jo kasvukaudella, elokuussa. Se vahvistaa kasvien talvenkestävyyttä ja edistää seuraavan kesän kukintaa ja sadonmuodostusta.

2. Upota kukkasipulit multaan
Piilota kukkasipulit ja -mukulat multaan syys-lokakuussa, jotta ne ehtivät juurtua ennen talvea. Ryhmittele lumikelloja keväisille pälvipaikoille, idänsinililjoja nurmikolle ja tulppaaneja vaikka omenapuun alle.

3. Pystytä suojaverkot
Estä myyriä ja pitkäkorvia tekemästä talvella tuhojaan. Etenkin nuoret marjakasvit ja hedelmäpuut ovat niiden herkkua. Kietaise rungonsuojat paikoilleen ja kierrä puut ja pensaat tiheäsilmäisellä, vähintään puolitoista metriä korkealla verkolla.

4. Naputtele tukikehikot paikoilleen
Nikkaroi ennen maan jäätymistä tukikehikot esimerkiksi alppiruusujen ja mahonioiden ylle. Tukirimoihin on kätevä kiinnittää varjostusverkko tai juuttikangas kevätauringon alkaessa lämmittää.

5. Suojaa talvenarat kasvit
Levitä kuivia lehtiä, kuusenoksia tai talvisuojaturvetta arkojen ruusujen, köynnösten ja perennojen juuristoalueelle vasta sitten, kun maanpinta on jo hieman kohmeessa. Siten kosteus ei jää pesimään suojien alle.

Teksti MCI Press / Sari Toikkanen

 

Katso myös >> Istuta marjapensaat ja hedelmäpuut nyt

Katso myös >> Puutarhan väriloisto jatkuu syksyllä