Puucee on mökkipihan tärkein rakennus – ainakin hetkittäin
Puucee on mökkipihan tärkein rakennus – ainakin hetkittäin

Rautian kevään uutuustuote Hertta-huussi on hauskan näköinen ja edullinen hankkia. Siihen mahtuu Kekkilän 50 litran kuivakäymälä, jonka tilavuus riittää nelihenkiselle perheelle noin kuukaudeksi. Valikoimissa on myös kaksi kookkaampaa puuceetä, joista vahvempirakenteinen on mitoitettu sopivaksi yhteen Kekkilän 160 litran kompostikäymälän kanssa.

Huussin sijoittaminen

Uutta huussia suunnittelevan kannattaa ensin miettiä huussille paikka. Tavallisesti huussi piilotetaan pihan perimmäiseen nurkkaan, jonne ei syyspimeällä tee kuitenkaan mieli lähteä. Nykyään huussin voi sijoittaa vapaammin – eihän sellainen nykyaikana enää edes haise. Vain vesikaivon, vesistön ja naapurin läheisyys rajoittaa huussin pystyttämistä. Myös kunnan rakennusviranomaisten määräykset tulee ottaa huomioon.

Huussin pystytys

Puucee pystytetään tasaiseen, mielellään routimattomaan maahan. Jos maaperä on esimerkiksi savea, kannattaa savi poistaa routarajaan saakka ja levittää tilalle vaikka sepeliä. Huussin alle on hyvä varata vielä harkkoja tai betonilaattoja, joilla rakennuksen saa nostettua irti maasta. Siten seinät pysyvät kuivina ja rakennus palvelee pitkään.

Nopein tapa perustaa huussi on koota se elementeistä. Uutuus-Hertan pystyttää yleensä muutamassa tunnissa, mutta isomman puuceen kokoamiseen tulee varata enemmän aikaa, sillä ne toimitetaan rakennuspaketteina valmiine kevythirsineen ja paneeleineen. Erikseen on hankittava huopa- tai peltikatto.
Huussin pystyttäjän tulee vielä järjestää lähelle käsienpesupiste ja huolehtia, että pihalla on mahdollista kompostoida käymäläjätteet.

3 vinkkiä puuceen tyhjentäjälle:

1. Älä hautaa käymäläjätettä maahan. Siirrä se umpinaiseen kompostiin vähintään vuodeksi. Jos jälkikompostoit jätettä vielä toisen vuoden, voi siitä syntynyttä multaa levittää vaikka kasvimaalle.
2. Jos käytössäsi on kompostoiva kuivakäymälä, tutki onko käymäläjäte kompostoitunut riittävästi eli tuoksuuko ja näyttääkö se jo mullalta. Usein jälkikompostointi on tarpeen.
3. Jos käytät erottelevaa kuivakäymälää, kompostoi kiinteä jäte ja käytä virtsa joko sellaisenaan lehtikompostissa tai laimennettuna koristekasveille.Teksti Sari Toikkanen
Lähteet:
Rautakesko Oy:n tuotepäällikkö Heidi Wirtanen ja puuceemökkien valmistajat Susanna Pakula, Käymäläseura Huussi Ry