Pihan valaistukseen kannattaa panostaa
Pihan valaistukseen kannattaa panostaa

Ulkovalaistuksella luodaan pihalle paitsi turvallisuutta myös tunnelmaa. Miten onnistunut pihavalaistus suunnitellaan?

Taitavasti valaistu piha on käytännöllinen ja turvallinen. Kun valaisimet on sijoitettu ja kohdennettu oikein, pihalla näkee kulkea, työskennellä ja leikkiä. Hämärä- ja liiketunnistimella toimivat pihavalot auttavat pitämään myös kutsumattomat vieraat poissa tontilta.

Turvallisuuden lisäksi pihavalaistuksella voi luoda viihtyisyyttä ja tunnelmaa. Kaunis talo ja hyvin hoidettu puutarha pääsevät valon avulla oikeuksiinsa myös pimeään vuodenaikaan. Valaistulla pihalla ja terassilla viihtyy vielä loppukesän ja syksyn hämärinä iltoina.


Voiko valaistusta rakentaa valmiiseen pihapiiriin?


Valaistussuunnitteluun kannattaa käyttää aikaa jo talon rakennusvaiheessa, sähkösuunnittelun yhteydessä, jolloin määritellään sähköjohtojen, pistorasioiden ja valaisimien määrät ja paikat. Samalla varmistetaan, että valaisinpisteiden kuormitusteho on riittävä, eli kaikille suunnitelluille valaisimille on
saatavilla tarpeeksi sähköä.

Valmiin pihapiirin valaistuksen uusiminen on työläämpää, muttei mahdotonta. Piharemontin alussa kartoitetaan sähköurakoitsijan kanssa tilanne: miten kiinteistön sähköistys on tehty, eli mistä sähköä on saatavilla ja kuinka paljon. Sähköurakoitsija osaa arvioida, kuinka paljon kiinteitä sähköasennuksia
suunniteltu valaistus vaatii. Uusien maan alle sijoitettavien sähkökaapeleiden lisäksi
vikavirtasuojakytkimien lisääminen ja sulakkeiden uusiminen voivat tulla tarpeeseen.

Kiinteisiin sähköasennuksiin tarvitaan aina sähköasentaja. Ainoastaan pistotulpalliset valaisimet saa asentaa itse.


Mitä pihalla kannattaa valaista?


Valaisinten sijoittelun ja valaisintyyppien valinnassa ensisijaista on miettiä valaistuksen tarkoitusta. Toisin sanoen – mitä haluat valaista?

Kulkemisen helpottamiseksi on tärkeää valaista ajotiet, käytävät ja muut kulkureitit sekä rappuset ja oven edusta. Olennaista on valon riittävä määrä, laatu ja oikea kohdistaminen.

Kulkureittien valaisuun sopivat pylväsvalaisimet, joita löytyy paljon eri värisiä, muotoisia ja korkuisia. Pylväsvalaisimessa kannattaa kiinnittää huomiota valon suuntaan: jos tarkoitus on valaista pihatietä, taivaalle heijastuvasta valosta ei ole hyötyä.

Ulko-ovien edustan valaistukseen käyvät hyvin joko ovikatoksen kattoon tai seinään kiinnitettävät valaisimet. Autokatoksiin ja ulkovarastoihin sopivat liiketunnistimella toimivat valaisimet, jotka kytkeytyvät päälle ainoastaan tarpeen vaatiessa, hämärällä liikuttaessa.

 

Millaiset valaisemisratkaisut luovat tunnelmaa?


Valolla tunnelman luomisessa olennaista on valon määrän lisäksi heijastuminen, valon suunta ja väri sekä syntyvät varjot. Esimerkiksi maapiikillä maahan kiinnitettävillä, siirrettävillä valonheittimillä voi valaista kauniisti puiden,
istutusten ja suihkulähteiden yksityiskohtia.

Yhä yleisempi trendi on valaista myös talon seinää, jolloin seinän muodot, materiaalit ja värit tulevat esiin pimeinäkin vuodenaikoina. Seinien valaisuun sopivat esimerkiksi alhaalta ylös osoittavat valonheittimet, alas- ja/tai ylöspäin valaisevat seinävalaisimet tai räystään alle sijoitettavat led-valonauhat. Valaistu seinä heijastaa valoa myös muualle pihapiiriin.

Pihan ja terassin valaistuksessa voidaan hyödyntää myös ns. valaistuksen ohjausta. Silloin valoja voidaan kytkeä päälle ja pois sekä himmentää eri käyttötarkoitusten mukaan. Kuluttajien saatavilla on lisäksi älyohjattuja valaisimia ja jopa älyohjattuja tavallisia E27-kantaisia lamppuja. Tällöin valaistuksen määrää, väriä ja ajoitusta voi säädellä älypuhelimen avulla vaikka kauempaakin.


Millainen on hyvä ulkovalaisin?


Kun oma visio valaistuksesta on selvillä, tontin sähköistys kartoitettu ja budjetti rajattu, on aika valita valaisimet. Yksi tärkeä kriteeri on luonnollisesti valaisimien omaa silmää miellyttävä ulkonäkö. Myös valaisimen kestävyyteen on syytä kiinnittää huomiota. Sijainnillakin on merkitystä: meri- ja teollisuusolosuhteilla, tuulella, lumella ja pakkasella on omat vaatimuksensa valaisimen materiaalilta.

Valaisimen valinnassa kannattaa huomioida myös valonlähde. Yleisesti ottaen pitkäikäiset ja pienellä sähkönkulutuksella varustetut led-lamput ovat oivallisia ulkovalaisuun, sillä led-lampun valontuotto paranee ja elinikä pitenee kylmissä olosuhteissa. Valikoimissa on sekä ulkovalaisimia, jossa on sisäänrakennettu led-valonlähde että kierrekantaisia ulkovalaisimia, johon voi – ja kannattaa – käyttää erikseen myytäviä led-lamppuja.

Energiansäästölamppuja ja led-lamppuja myydään myös niin sanottuina pakkaslamppuina. Pakkaslamppu syttyy heti ja valaisee yhtä hyvin jopa -40 asteen pakkasessa. Tavallinenkin lamppu kestää noin -20 asteen pakkasen, mutta sen valontuotto heikkenee ja syttyminen hidastuu kylmässä.


Mistä saa apua valaistuksen toteuttamiseen?


Maallikon voi olla vaikea ennakoida, millaisen lopputuloksen eri valaisintyypit, valon määrät ja värisävyt sekä valaisinten sijoittelu ja kohdentaminen muodostavat. Puutarhasuunnittelija, valaistussuunnittelija, arkkitehti ja sähköalan asiantuntija osaavat auttaa valaistussuunnitelman tekemisessä. Myös ulkovalaisinten myyjiltä saa opastusta ja neuvontaa.

Tukesin Kodin sähköturvallisuusoppaasta löytyy tietoa sähköturvallisuudesta sisällä ja ulkona.


Teksti: MCI Press / Jenni Juntunen

Lue myös >> Koristevalaistuksella loihdit tunnelmavalaistuksen nopeasti