Piha talvikuntoon talkoovoimin
Piha talvikuntoon talkoovoimin

Haravointi, istutus, lannoitus… varautuminen kylmän sään tuloon pihalla ja puutarhassa on kova homma. Syystyöt sujuvat mainiosti talkooväen voimin.

On taas aika laittaa piha ja puutarha talviteloille. Ja koska hommaahan riittää, talkoohengellä työt saadaan hoidettua sujuvimmin. Työlistalla ovat ainakin puiden ja kasvien suojaaminen tuhoeläimiltä, kalusteiden huolto ja talvisuojaus, rännien puhdistus, sipuleiden istutus, puiden ja pensaiden leikkaaminen ja tietysti myös hyötyliikunnan ykköset: haravointi ja nurmikon leikkaus.

Nurmikkoa kannattaa parturoida niin kauan kuin kasvukausi jatkuu. Pitkä nurmikko houkuttelee helpommin hometta talven aikana. Poista myös sammalet ja ilmaa nurmikko vaikkapa talikolla.

Istuta, leikkaa, lannoita – toista

Vaikka talvipakkaset eivät ehkä ole päällimmäisenä vielä mielessä, syyslannos pitää muistaa. Lannoite levitetään monivuotisille kasveille vielä kasvukauden ollessa käynnissä. Lannos vahvistaa kasvien talvenkestävyyttä ja seuraavan kesän kukintaa. Samalla seuraava sato saa hyvän startin.

Syyslannoite levitetään elokuussa, marjapensaille ja omenapuille sadonkorjuun jälkeen. Jos sadetta ei ole luvassa, lannoitteen liukenemista voi avittaa kastelulla. Sama syyslannoite sopii pihan koristekasveille, marjapensaille ja hedelmäpuille.

Puiden ja pensaiden leikkaus on tärkeää – se uudistaa kasvua ja vähentää kasvitauteja. Leikkaukset tehdään kukinnan ja sadonkorjuun jälkeen, ennen syysmyrskyjä. Leikkaamisessa on syytä olla tarkkana: väärin tehtynä se voi pilata puun tai pensaan. Leikattaessa verso kuuluu katkaista noin sentti terveen silmun yläpuolelta, jolloin silmu ei vahingoitu ja siitä kasvaa uusi verso. Jos syksyllä leikkaa liikaa, pakkanen voi vaurioittaa oksia. Leikkaa siis vähän syksyllä ja jätä korjaamisen varaa kevääksi. Tässä puuhassa apuna toimivat pensassakset ja oksasakset.

Sitten sipulien kimppuun. Sipulikukkien paras istutusaika on syys-lokakuussa, kun maan lämpötila on laskenut alle 10 asteen. Tämä on riittävän aikaisin, jotta sipulit ehtivät juurtua, mutta kuitenkin sen verran myöhään, että ne eivät ehdi aloittaa kasvuaan. Sipuleita voi toki istuttaa niin pitkään kun maa on sula, mutta myöhään istutetut sipulit juurtuvat vasta keväällä ja vastaavasti kukinta siirtyy kesän kynnykselle.

Puiden ja kasvien talvisuojaus

Rikkakasveja voi torjua katteilla riviväleissä ja istutusten juurella. Se estää sekä yksi- että monivuotisten rikkaruohojen kukoistamisen. Kateaineena voi käyttää muun muassa haketta, turvetta tai mustaa muovia.

Asennusvuorossa ennen kylmää ovat myös puille ja pensaille elintärkeät metalliset suojaverkot, jotka estävät ristihuulien ja myyrien nälkäiset talvihyökkäykset. Vaarassa ovat etenkin nuoret marjakasvit ja hedelmäpuut. Kiedo rungot piiloon runkosuojilla, ja verhoa puut ja pensaat ahnailta tuholaisilta ainakin puolitoista metriä korkealla tiheäsilmäisellä verkolla. Verkon pitää yltää niin korkealle, etteivät eläimet saa kuroteltua suojan ylitse edes lumihangelta.

Sitten kun maanpinta on jo hieman kohmeessa, levitä talvisuojaturvetta tai kuivia lehtiä tai kuusenoksia talvenarkojen kasvien kuten ruusujen, köynnösten ja perennojen juuriston suojaksi. Kun maa on jo hieman jähmeää, suojan alle ei jää turhaa kosteutta muhimaan.

 

Samat kalusteet ensi kesänäkin

Jos mielit istuskella samoilla terassituoleilla ensi vuonnakin, älä laista niiden huollosta. Polyrottingista valmistetuille ulkokalusteille riittää periaatteessa pyyhkiminen, mutta tarvittaessa kalusteet voi maalata akrylaattiväreillä. Pakkasta ne kestävät paremmin kuin tavalliset muovikalusteet, jotka kovettuvat ja voivat haljeta. Muovikalusteet kannattaakin suosiolla siirtää talveksi varastoon.

Puisia, katetulle terassille ostettuja kalusteita tulisi öljytä kerran pari kesässä, taivasalla olevia useammin. Ennen öljyämistä kalusteet pestään ja niiden annetaan kuivua – vain kunnolla kuivunutta puupintaa kannattaa öljytä. Halutessaan voi käyttää myös homeenpoistoainetta. Jos pinta on harmaantunut tai homeessa, sen voi hangata hiomapaperilla.

Tiikkikalusteet eivät periaatteessa vaadi muuta kuin pesua. Halutessaan ne voi kuitenkin petsata, sillä väri muuttuu iän myötä harmaaksi. Alumiini- ja teräskalusteet pestään miedolla pesuaineella. Joskus ruostumattomaankin teräkseen voi tulla ajan kuluessa ruostepisteitä. Ne voi poistaa ruostumattomalle teräkselle tarkoitetulla puhdistusaineella.

Myös rännien puhdistaminen kannattaa, sillä se estää vesivahingot – eivätkä rännit putoa niskaan. Jäätyessään vesi voi rikkoa rännin tai irrottaa sen. Puhdistuksella myös ruostuminen estyy, samoin kuin kutsumattomien vieraiden pesiminen katon tuntumassa. Tässä kätevänä työn helpottajana toimii räystäskourun puhdistaja.

Talkoojärjestäjän muistilista

  • Muista hoitaa paikalle tarvittavat välineet, kuten kottikärryt, lapiot ja haravat.
  • Hommaa kaikille työhanskat, niin vältytte haavereilta ja hampaidenkiristykseltä.
  • Hanki tarvikkeet hyvissä ajoin, odottelu syö innokkuutta.
  • Tee selkeä työnjako.
  • Huolehdi tankkauksesta. Tarjoilun kannattaa olla helppoa, mutta hyvää: lapsille limpparia, maistuuko kaikille makkara? Taikoisitko myös syyskesäisen talkookakun pöytään kiitokseksi?
  • Laita talkootyöt tärkeysjärjestykseen. Älä ylimitoita hommia: jotkut työt kannattaa suosiolla teettää ammattilaisilla.
  • Varaa tarvittaessa jätelava huoltoyhtiöstä.
  • Muista myös iloinen yhteishenki!


Teksti: MCI Press Oy / Laura Lähdevuori