Kukkaloistoa koko kesäksi
Kukkaloistoa koko kesäksi

Petuniat, ahkeraliisat ja muut tutut kesäkukat komeilevat pian värikkäinä. Kun niitä hoitaa säännöllisesti, silmäniloa riittää pitkälle syksyyn.

Kesäkukkia voi ostaa joko valmiina, näyttävinä istutuksina tai taimina, joista voi itse koota mieleisensä asetelman. Istutus kannattaa sommitella melko tilavaan ruukkuun, jonka pohjassa on reikiä tai joka salaojitetaan ruukkusoralla. Kun ruukun täyttää tuoreella mullalla, pääsevät taimet juurtumaan ja kasvamaan hyvin.

Valitse lajike paikan mukaan

Istutus sijoitetaan aurinkoon tai varjoon sen mukaan, mitä valitut kasvit vaativat. Esimerkiksi lumihiutaleen ja pikkupetunian voi viedä vaikka rantasaunan tuuliselle terassille, sillä sitkeäversoisina ne eivät tuulen riepotusta pelästy. Ne kestävät myös sadetta, toisin kuin tavallinen petunia ja pelargonia, jotka on parasta sijoittaa katoksen alle.

Alkukesästä kukkia on varauduttava suojaamaan kylmän uhatessa. Arimmat kesäkukat, esimerkiksi ahkeraliisa, begonia, mustasilmäsusanna ja torenia, istutetaan ulos vasta, kun yöt ovat kunnolla lämmenneet. Sanonnan mukaan kesäkuun 10. päivän jälkeen ulos uskaltaa istuttaa kukan kuin kukan. Valppaus on kuitenkin valttia – joskus halla voi käpristää lehtien reunoja vielä tuonkin jälkeen.

Älä unohda lannoittaa

Istutusten tärkeintä hoitoa on kastelu. Monet kesäkukat vaativat päivittäistä kastelua varsinkin paahteisella paikalla. Aamuisin ja iltaisin kastelusta on eniten hyötyä, mutta toki nuutuneet kasvit on pelastettava aina saman tien.

Lannoittamiseen on olemassa useita tapoja, ja kannattaakin valita sellainen, joka hoituu itseltä helpoiten. Jo istutusvaiheessa ruukkuun voi sujauttaa lannoitekävyn, -puikon tai -pallon, josta ravinteita liukenee pitkin kesää. Vaikutusta voi tehostaa antamalla kasteluveden mukana silloin tällöin nopeavaikutteista ravinnetta.

Toisten mielestä on helpointa annostella kastelulannosta jokaiseen kasteluveteen kun taas toiset ripottelevat kanankakkarakeita ruukkuun vannoen niiden nimiin. Olipa tyyli mikä tahansa, tärkeää on noudattaa pakkausten lannoitusohjeita – ja ylipäätään ravita kesäkukkia. Vain siten ne jaksavat jatkaa näyttävää kukintaansa.

Nypi kuihtuneita kukkia

Jotkut lajit vaativat kuihtuneiden kukkien nyppimistä, jotta ne jaksaisivat kukoistaa eivätkä alkaisi muodostaa siemeniä. Tällaisia ovat petunia, orvokki ja leijonankita. Verbenasta ja pelargoniasta poistetaan vanhojen kukkien lisäksi pitkät kukkavanat, etteivät ne jää rumentamaan kasvustoa. Markettaakin on hyvä saksia joskus hieman reilummin, jotta se tuuheutuisi ja kukkisi taas innokkaasti.

Jos kasvustossa huomaa kasvitautien saastuttamia lehtiä, poista ne saman tien. Myös kirvat ja muut tihulaiset kannattaa nyppäistä pois ennen kuin ne ehtivät kansoittaa koko kasvin. 

Paahteessa pärjäävät:
● Amppelirusokki
● Koristeportulakka
● Pelargonia
● Petunia
● Samettikukka

Varjossa viihtyvät:
● Ahkeraliisa
● Begoniat
● Lumihiutale
● Torenia
● Verenpisara


Teksti Sari Toikkanen