Istuta marjapensaat ja hedelmäpuut nyt
Istuta marjapensaat ja hedelmäpuut nyt

Onko taas se aika vuodesta, kun huomaat katsovasi kateellisena naapurin mehukasta marjasatoa? Vielä ehdit muuttaa hedelmäpuu- ja marjapensashaaveet todeksi ensi kesää varten.

Hedelmäpuiden, samoin kuin marjapensaiden istuttamiselle otollinen hetki on parhaillaan käsillä.

Syksyllä istutetut hedelmäpuut ehtivät vielä juurtua ennen talven tuloa. Istuta omena-,
luumu-, kirsikka- tai päärynäpuut aurinkoiselle paikalle – erityisen hyvä kasvupaikka on loiva kumpu, joka on tuulensuojassa. Sopiva kasvualusta on runsasmultainen ja -ravinteinen sekä hyvin kalkittu (pH 6–6,5). Jos pohjamaa ei läpäise vettä hyvin, alue kannattaa salaojittaa.

Istutuskuoppa kaivetaan vähintään puolen metrin syvyiseksi ja levyiseksi ja kastellaan hyvin. Kuopasta kaivettuun multaan sekoitetaan myös uutta multaa. Hedelmäpuu tuetaan parilla seipäällä.

Istutusväli riippuu lajikkeesta. Istutusleikkaus tarvitsee tehdä vasta seuraavana keväänä, jos puu on istutettu edellisenä kesänä tai syksynä. Talveksi runko ja alaoksat kannattaa suojata tiheäsilmäisellä verkolla, jotta jänikset eivät pääse jyrsimään runkoa. Muovista runkosuojusta voi käyttää ehkäisemään myyrätuhoja.


Marjojen kasvattajaksi


Marjapensaat, kuten karviaiset ja herukat, istutetaan myös valoisalle paikalle. Marjapensaan istutuskuopan tulee olla vähintään 50 cm syvä ja leveä. Heti istutuksen jälkeen pensastaimen juurelle lisätään katetta tai katekangas, mikä pitää maan kosteana ja rikkakasvit poissa.

Karviainen ja mustaherukka saattavat tarvita tukikehikoita, mutta puna- ja valkoherukat pärjäävät jäykkäkasvuisempina ilmankin.

Kalkin käyttö on suositeltavaa, sillä herukat ja karviaiset eivät pidä kovin happamasta maasta. Sopiva maan pH on 6–6,5.  Maan laadusta riippuen sekä marjapensaiden että hedelmäpuiden istutuksessa voidaan käyttää maanparannusaineita.

Marjapensaita ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä ja syksymmällä istutettujen pensaiden lannoitus voi hyvin odottaa seuraavaan kevääseen. Syyslannoitus elo–syyskuussa valmistelee kuitenkin marjapensaat ja hedelmäpuut talveen ja varmistaa hyvän kasvuunlähdön keväällä. Syyslannoite lisää kukintaa ja talvenkestävyyttä.


Rautiakaupan myyjän info: Herukkapensaan istutus

 

  • valitse valoisa ja tuulensuojainen kasvupaikka
  • kaiva puolen metrin syvyinen ja levyinen istutuskuoppa puutarhalapiolla tai pistolapiolla
  • kastele taimi ja istutuskuoppa hyvin ennen istutusta
  • poista suojamuovit taimista
  • istuta taimi, tiivistä maa kevyesti ja kastele hyvin
  • kalkitse, jos tarvetta
  • käytä maanparannusaineita, jos tarvetta
  • levitä kate ja tue taimi tarvittaessa tukikepeillä tai pensastuilla
  • kastele säännöllisesti
  • tee istutusleikkaus oksasaksilla seuraavana keväänä


Teksti: MCI Press Oy / Laura Lähdevuori

Katso myös >> Puutarhan väriloisto jatkuu syksyllä

Katso myös >> Puutarhan syksy: Aloita syystyöt elokuussa