Lämmitys ja ilmanvaihto 1980-luvun talossa

Lämmitys ja ilmanvaihto 1980-luvun talossa

1980-luvulla omakotitaloon valittiin yleensä hankintakustannuksiltaan edullinen ja vaivaton suorasähkölämmitys.  Monissa tämän vuosikymmenen taloissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Siinä käytetty ilma poistetaan puhaltimen avulla ja korvausilma otetaan ulkoilmaventtiilien tai ikkunarakojen kautta. Ongelmana on huono energiatehokkuus ja varsinkin pakkassäässä kuiva sisäilma sekä vedontunne.

 Rakenteiden tiiveyttä parannettaessa korvausilman määrä voi jäädä riittämättömäksi. Uusissa ikkunoissa voi olla tuloilmakanavat. Myös ulkoilmaventtiilien sijaintiin kannattaa kiinnittää huomiota.

1980-luvun taloissa voi olla lämmönjakojärjestelmänä käytössä Valmet Kotilämpö –ilmalämmitysjärjestelmä. Järjestelmässä on samassa ilmanvaihtolaite ja kiertoilmapuhallin, joka puhaltaa lämpimän ilman lattiarakenteissa kulkevaan kanavistoon. Sieltä lämmin ilma siirtyy lattiatasosta lämmittämään huoneilmaa. Nämä laitteen alkavat olla tiensä päässä. Laitteistolle on olemassa uusi, korvaava laite.

Erityisesti suorasähkölämmitystalossa lämmitysjärjestelmää kannattaa täydentää ilmalämpöpumpuilla tai tulisijoilla. Suuremman remontin yhteydessä lämmitysjärjestelmä voidaan uudistaa energiatehokkaammaksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Harkitse myös koneellisen ilmanvaihtojärjestelmän asentamista, jos sellaista ei ole. Ilmanvaihdon toimivuudesta on varmistuttava joka tapauksessa, kun rakenteiden tiiviyttä ja lämmöneristävyyttä parannetaan.


Lue lisää 1980-luvun taloista.

Lue lisää  ja tutustu K-raudan lämmitys- ja ilmanvaihto toimittajiin

Sinua voisi kiinnostaa myös:

{{item.Text}} {{item.Text}}

{{item.Description}}

{{item.AdditionalLink.Text}}