Kattorakenteet 1970-luvun talossa

Kattorakenteet 1970-luvun talossa

1970-luvun omakotitalot tunnetaan tasakatoistaan. Tasakattojen rakentaminen yleistyi bitumikermien laadun parantumisen myötä. Vuosikymmenen aikana rakennettujen talojen harjakatoissa käytettiin peltiä ja kuitusementtilevyjä. Käkikellotalojen myötä myös kattotiiliä alettiin käyttää uudestaan.

Jos asut 1970-lvulla rakennetussa omakotitalossa, tarkistuta kattomateriaalin ja –rakenteen kunto. 1970-luvulla rakennetun talon tasakattorakenteen aiheuttamat kosteusongelmat liittyvät usein helposti huonolla hoidolla tukkeutuneisiin vedenpoistokaivoihin, jotka ovat alttiita tukkeutumaan, ellei neulasia yms. poisteta säännöllisesti vesikatolta. Ongelmalliset tasakatot on usein jo korjattu ja muutettu jonkinlaiseksi harjakatoksi. Katon ulkonäkö on kuitenkin mahdollista säilyttää toteuttamalla se nykyaikaisella tekniikalla ja kumibitumikermeillä.

Myös tasakattoa harjakatoksi muutettaessa on voitu tehdä rakennusvirheitä. Jos vanha kattohuopa on jätetty sellaisenaan paikoilleen, se voi pidättää kosteutta alapuolisiin rakenteisiin ja estää kattorakenteen tuulettumisen.

Korkeissa harjakatoissa on kattorakenteen tuuletus yleensä aluksi ollut kunnossa. Kosteusvaurioita on voitu aiheuttaa myöhemmin tukkimalla tuuletusväli ulkoseinän lämmöneristeellä. Erityisesti jyrkkäkattoisissa taloissa lappeen mittaisten tuuletusrakojen toiminta on tarkistettava.
Vanha kermi- tai kuitusementtikate on jo tullut vaihtoikään. Kuitusementtikate saattaa sisältää asbestia. Myös peltikatteen ja kattotiilien kunto ja erityisesti läpivientien tiiviys on syytä tarkistaa.

 

Lue lisää 1970-luvun taloista.

Lue lisää ja tutustu erilaisiin kattotyyppeihin ja K-raudan kattotoimittajiin.

 

Sinua voisi kiinnostaa myös nämä:

{{item.Text}} {{item.Text}}

{{item.Description}}

{{item.AdditionalLink.Text}}