Uuden lastenhuoneen suunnittelua – mitä kaikkea tulee ottaa huomioon?

Uuden lastenhuoneen suunnittelua – mitä kaikkea tulee ottaa huomioon?

Blogiyhteistyössä Rautian kanssa And Something Daily -blogin Emmi kertoo tulevan lastenhuoneen remontin suunnittelusta.

"2,5-vuotias tyttäremme ja 1-vuotias poikamme muuttavat pian samaan huoneeseen, jonka suunnitteleminen ja toteutus on nyt aloitettu."

"Uudessa kahden leikki-ikäisen lapsen jaetussa huoneessa yhdistyvät leikkihuone ja makuuhuone ja tila on kooltaan noin 12 m². Pientä päänvaivaa on aiheuttanut juurikin tuo tilan koko ja se, että huoneessa todella nukkuu kaksi pientä lasta omissa sängyissään, jotka vievät melkoisesti tilaa – harmi, ettei kerrossänky ole vielä vaihtoehto noin pienille! Yhden seinän taas peittää kokonaan kaapistot."

Pintamateriaalit

"Seinäpinnat valitsemme vaaleina, joka tuo pienehköön huoneeseen sitä kaivattua tilantuntua. Vaaleat sävyt ovat myös turvallisia ajatellen lasten kasvamista, emme siis halua, että lapset kasvavat hetkessä sisustuksesta ulos! Lelut tuovat kuitenkin huoneeseen sen oman säväyksensä, joten värien käyttäminen huoneessa tulee olemaan hyvin harkittua. Värien ja kuosien sekamelska tekee huoneesta helposti visuaalisesti levottoman, mikä onkin tärkeä huomioon otettava seikka, kun kyse on myös nukkumatilasta.  Vaikka lastenhuone tulee olemaan yleisilmeeltään aika neutraali, jotain väripilkkuja haluamme sinne laittaa, joissa otetaan huomioon lasten omat mieltymykset. Päävärinä on valkoinen, kuten muuallakin kodissamme, mutta sieltä löytyy myös sävyllisiä vaaleita, sekä ripaus mustaa." "Vinkki! Maaleja ja tapetteja kannattaa ehdottomasti tutkia remontoitavassa tilassa monessa eri valossa! Ihana väri liikkeessä ei välttämättä olekaan kotona juuri se mitä haet!"

"Lattia meillä on tammiparkettia, jota ei toistaiseksi ole aikomusta vaihtaa. Lapsi- ja eläinperheeseen sen sijaan laminaatti- tai vinyylilattia on parempi vaihtoehto, koska se kestää paremmin kulutusta. Jos nyt saisin valita meille uuden lattian olisi se ehdottomasti vaalea laminaatti."

"Jalkalistat sen sijaan vaihdamme tämän remontin yhteydessä ja niistä tulee valkoiset!"

Emmin harkitsemia jalkalistavaihtoehtoja:
Cello-jalkalista, valkoinen
valkoinen jalkalista, antiikki
Cello-jalkalista, valkoinen antiikki

Turvallisuus

"Lastenhuoneen, sekä yleensäkin kodin remontoimisessa on huomioitava monta tärkeää asiaa, joista tärkein on ehdottomasti turvallisuus! Remontointivaiheessa remontoitavaan tilaan ei tietenkään ole lapsilla itsekseen asiaa, mutta valvotusti lasta kannattaa kannustaa osallistumaan esimerkiksi tapetin irrottamiseen ja miksei isompaa lasta myös mukaan maalaamiseenkin!"

"Lastenhuoneessa vietetään usein paljon aikaa, joten on erityisen tärkeää valita huoneeseen sellaisia kalusteita, jotka on mahdollista kiinnittää tukevasti seinään turvakiinnikkeillä, joka estää esimerkiksi lipaston kaatumisen." "Myös sähköpistokkeet on suotavaa suojata niihin tarkoitetuilla tulpilla! Sähköjohdot tulisi myös piilottaa ja esimerkiksi yövalon johto kannattaa kiinnittää seinään."
"Turvallisessa lastenhuoneessa kaikki tarvittava löytyy myös oikealta (lapsen) korkeudelta. Säilytysratkaisuihin kannattaa myös panostaa ja valita sellaisia, joista lasten on helppo itse valita haluamiaan tavaroita. Kalusteiden sijoittamista kannattaa kokeilla ja mittailla useaan kertaan, että tilaa jää myös sille leikille. Huoneen helppo puhtaana pitäminen on myös hyvä ajatella valittaessa pintamateriaaleja ja kalusteita. Pientä pyyhkimistä kestävät tapetit ja maalipinnat ovat hyvä ratkaisu lastenhuoneeseen!"

Valaistus

"Valaistukseen kannattaa myös panostaa ja katosta tulevan yleisvalon tulisikin riittää lattialle asti, jossa yleensä lapset leikkivät eniten!"

"Viihtyvyys, käytännöllisyys ja kestävyys ovat turvallisuuden lisäksi asioita, joita haemme, mutta kuinka sitten onnistuimme – siitä kirjoittelen myöhemmin lisää!" ☺