Olohuoneen pintaremppaa kevään kunniaksi

Olohuoneen pintaremppaa kevään kunniaksi

Bloggaaja Demi Aulos suunnitteli olohuoneensa sisustuksen uusiksi. Pääosaan nousivat luonnonsävyt ja käytännöllisyys.

Kevät on kasvun aikaa, joten se on myös paras aika uudistaa kotia. Ihminen on eläin siinä missä lintukin – meiltä jokaiselta löytyy varmasti oma pesänrakennusviettinsä. Sisustaminen on siitä mahtavaa puuhaa, että siinä pääsee tuota viettiä toteuttamaan ja purkamaan intohimoja. Pintaremontin ja uudelleensisustuksen jälkeen onkin sitten ihana vain olla ja katsoa kirjaimellisesti kun ruoho kasvaa.

Sain tehtäväkseni pistää olkkarin sisustuksen uusiksi, tehdä pienen oman mielikuvituspintaremontin. Ryhdyn hommaan suurella innolla. Koti on minulle tärkeä, eikä tosiaan ole yhdentekevää, miten se on kalustettu ja varusteltu.

Ajatustyö lähtee liikkeelle tarpeista, välttämättömyyksistä. Kun ne on täytetty, siirryn haluihin – astetta tarpeettomampiin hankintoihin. Ja loppujen lopuksi pieniin yksityiskohtiin, kangasvalintoihin, väreihin, tunnelmaan. Kokonaisuutena havittelen maanläheistä, värikästä, kodikkaan persoonallista ja juuri meidän näköistä olkkaria.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Ensin on kartoitettava kotia, joten annetaan ajatuksen vaeltaa. Leikitellään mielikuvilla. Millaista valoa huoneeseen tulee? Millainen huoneen pohja on? Millaisia kalusteita on käytettävissä? Elementti kerrallaan olkkari alkaa hahmottua. Lopputuloksesta tulee aivan ihana.

Lapsellisena ihmisenä on tärkeää ajatella myös sisustuksen käytännöllisyyttä ja turvallisuutta. Aloitan projektin siis lattiasta. Vinyylilankku on jalan alla lämpimämmän tuntuinen kuin laminaatti. Se on simppeli asentaa ja tietenkin kauniin näköinen – eli aivan oivallinen lattiamateriaali. Värisävyksi valitsen Nature Silverin viileän kauniin ja luonnollisen sävynsä vuoksi.

Olohuoneen värisävyt luonnosta

Ajan saatossa meillä on ollut olkkareita ihan kirkkaankeltaisilla seinillä ja levottomilla tapeteilla. Nykyään, vähän paremmin tyylini tuntevana tiedän, että ei ja ei – ei enää överihäiritsevää väriskaalaa. Kauniin luonnolliset, raikkaan vaaleat ja hallitsevan tummat värit nousevat suosikeikseni. Terrakotta, munakoiso, sammal, ruusunmarja – värejä kahmitaan luonnosta, ja koska ne ovat samaa tyyliä, niitä voi käyttää rohkeasti yhdistellen.

Seinät ovat tärkeä osa huoneen tyyliä ja näyttävyyttä. Vaihtoehtoja seinämateriaaleissa löytyy valtavasti, mikä on erittäin hyvä juttu. Seinämateriaaleja ajateltaessa on tärkeä on pohtia valoa. Miten huone on valaistu? Minkä verran on luonnonvaloa ja minkä verran keinovaloa? Millaiset ikkunat huoneessa on? Yhdistelemällä, mallailemalla ja testailemalla seinistäkin selviää, ja lopputulokseen on helppo istuttaa muut elementit.

Päätän valita vinyylilankkulattian pariksi yhden seinän tapettia, yhden seinän paneelia ja kaksi maalattua seinää.

Eco Simplicity -tapettimallisto on nimensä veroinen. Iskin silmäni heti luontoaiheiseen tapettiin, joka on täynnä kauniita yksityiskohtia ja murrettuja värejä. Kukkakuviot ovat tämän kevään trendi, sikäli mikäli sisustusartikkeleita on uskominen. Eivät kuitenkaan sellaiset hempeät maalaisromanttiset ruusut, vaan enemmänkin vehreät lehdet, pienikukkaiset kasvit ja versot.

Sisustuspaneelivalikoiman elävä pinta ja kulutettu sävy ilahduttavat. Puolipaneelit voisivat olla meille liian erikoiset, mutta pystysuuntainen panelointi on kaunis vaihtoehto tehosteseinäksi olkkariin. Valitsenkin olohuoneeseemme kulutetun harmaan värisen Cello-sisustuspaneelin. Siinä puun syyt erottuvat todella kauniisti.

Maalatut seinät saavat vaaleat sävyt antamaan voimaa tummemmille pinnoille. Täyshimmeä sisustusmaali Cello Feel miellyttää värillään. Maali on kaiken lisäksi pienipäästöinen ja liuotteeton, turvallinen valinta meille!

Sohva on olohuoneen keskus

Kun lattiat ja seinät ovat kondiksessa, on aika siirtyä huonekaluihin. Sohvasta on hyvä aloittaa, sillä se nitoo olohuoneen yhteen. Ja onhan sohva varmasti koko huoneen käytetyin huonekalu. Sohvan pitää olla iso, muttei liian massiivinen. Sellainen sopivan iso meidän sopivan pienelle perheelle (ja kissalle). Sohva ei saa olla liian lötkö, nukkavieru tai moderni. Valinta on hankala!

Valitsen villin kortin valitsemalla vaalean Aria-sohvan. Meidän muksu on kuitenkin jo kolme ja puoli, riittävän vanha siis käsittääkseen, mitä saa ja mitä ei saa sohvalla tehdä. Vielä kun aikuisetkin muistaisivat syödä aina vain keittiönpöydän ääressä... Ihastun vaaleaan sohvaan kovasti, ja se on kaipaamani poikkeus sääntöön. Pintamateriaali on onneksi helppo pyyhkiä, jos nyt joku vahinko sattuisi tapahtumaan.

Sohvalle on tietenkin laitettava koristetyynyjä, pidän niitä ikään kuin kankaisina tauluina. Värikkäät koristetyynyt luovat sopivaa kontrastia vaalean sohvan kanssa, ja Suomen luontoa kuvaavat printit jatkavat huoneen luontoteemaa.

Rakastan mattoja! Matot ovat tärkeä osa huoneen akustiikkaa, sillä ne vaimentavat turhia kaikuja. Kerrostaloasunnossamme matot saavat tosin vielä toisenkin tehtävän – alakerran naapurit varmasti kiittävät matollisista lattioistamme.
Matoillaa on tietysti sama vaatimus kuin sohvamateriaaleillakin: puhdistus ei saa olla liian kovan työn takana. Oksalla-sarjan harmaa matto jatkaa kauniilla tavalla luontoteemaa, olematta liian räikeä tai yksityiskohtainen. Vallilan kuosi ei turhaan ole huippusuosittu, sen huomaa tässäkin kalusteessa.

Lopputulokseen olen tyytyväinen. Olohuone on yhtenäinen kodin sydän, ja kuvastaa minua ja meidän koko perhettä. Tervetuloa!

Teksti: Demi Aulos, Kaksplus.fi, Kiljuva pikkunälkä -blogi 

Tyyliin sopivia tuotteita: