Jennin tapettitesti
Jennin tapettitesti

Jenni Rahunen haki Rautian tapettitestaajaksi. Katso alta Jennin kuvat ja kokemukset tapetointiprojektin sujumisesta.

Projektiin haku ja suunnittelu

Törmäsin sattumalta Facebookissa Rautian mainokseen, jossa he hakivat tapettitestaajia. Koska lastenhuoneellemme oli ollut jo pitkään tarkoitus tehdä remonttia, päätin oitis hakea testaajaksi ja onneksemme siihen pääsimmekin.

Aluksi oli selvää, että yhdelle seinälle tulee tehostetapetti ja muut seinät laitetaan hyvin neutraalilla tapetilla.

Hakuvaiheessa olin varma tehostetapettivalinnastani mutta kun pääsin katsomaan sitä livenä, menivät suunnitelmat uusiksi. Kyseinen kuvio oli aivan liian pientä ja kuvio vilisi silmissä. Pohdin ja vertailin todella pitkään eri tapettivaihtoehtoja Rautian nettisivuilla ja aloin rankkaamaan mieluisia kuoseja yli tuhannen tapetin joukosta. 

Asioidessani Jyväskylän Rautialla, sain heti todella ystävällistä ja asiantuntevaa apua heidän sisustussuunnittelijalta. Hyvin todennäköistä oli, että tulisin valitsemaan tehostetapetin Eco Black & White -sarjan vaihtoehdoista ja niinpä kotona vielä makusteltuani muutamaa uutta vaihtoehtoa, päädyimme mustavalkoiseen kukkatapettiin (Eco Black & White 6086). Tyttäremme 2,5v tosin olisi halunnut muffinssi-tapetin Muumi-boordilla.

Mietimme sisustussuunnittelijan kanssa mikä kukkatapetin seuraksi kävisi kahdelle muulle seinälle (ikkunaseinä pysyi entisellään valkoiseksi maalattuna) mutta raidalliset sekä muut kuviolliset tapetit tekivät liian levottoman kokonaisuuden. Päätimme siis ottaa muille seinille perinteiset valkoiset tapetit ihan pienellä pintastruktuurilla.

 

Työstäminen

Lastenhuoneemme remonttihan lähti siitä pisteestä, että emme olleet mieheni kanssa kumpikaan tapetoineet aiemmin. Tämä oli myös yksi syy miksi halusin hakea Rautian tapettitestaajaksi.

Itseäni ainakin jännitti ihan hirveästi ja tuli sitä katsottua Youtubesta muutamat tapetointi-videotkin ennen hommaan ryhtymistä.

Aloimme repimään vanhoja tapetteja alas seiniltä ja se kävi yllättävän helposti. Ainoaksi ongelmaksi muodostui oviseinä, jossa edelliset asukkaat olivat hieman oikaisseet ja jättäneet jotain alkuperäisiä tapettijäämiä seinään. Seinä oli hyvin epätasainen ja niinpä meidän ei auttanut kuin hioa se ja pyytää ammattimiestä vetämään laastin seinään.

Tapetoinnin aloitimme valkoisella tapetilla, sillä siinä ei ollut kohdisteltavia kuvioita. Aluksi olimme aavistuksen epävarmoja paljonko liisteriä tulee levittää ja minkä verran tapetin paikkaa uskaltaa korjailla, mutta hyvin pian homma rutinoitui. Tapetti oli paljon jämäkämpää mitä olin ajatellut ja niinpä se oli helppo saada tasaisesti seinälle. Emme saaneet ainuttakaan ryppyä aikaiseksi ja ilmakuplatkin uskalsi ottaa reippaasti lastalla pois vahingoittamatta tapettia.

Koska perheeseemme kuuluu myös kaksi alle kolmevuotiasta lasta, jouduimme osan työstä toteuttamaan yöllä lasten mentyä nukkumaan. Hyvän valaistuksen ansiosta tämä ei kuitenkaan koitunut ongelmaksi. Suomipopin taajuudella homma sujui suht vikkelään ja pian pääsimme työstämään tehostetapettia.

Kukkakuosinen tapetti tuntui pikkaisen paksummalta mitä valkoinen tapetti. Aloimme tapetoimaan mutta emme tietenkään huomanneet tapetin takana olevia kohdistus-merkkejä. Eipä tuo kuitenkaan menoa haitannut, sillä tapetin sai kohdistettua hirmu helposti. Liisteri antoi pelivaraa liikuteltavuuden suhteen, joten millimetrin paksuiset kukan ääriviivat saatiin kyllä osumaan kohilleen. Pistorasian ja valonkatkaisijan kohdat sai siististi kun leikkasimme heti tapettia asettaessa mattoveitsellä niihin aukot. Pariin seinään joutui leikkaamaan tapetista ohuemmat soirot pystysuunnassa ja se kävi näppärästi pahvialustan päällä, johon käytimme myös mattoveistä. 

Kokonaisuudessaan tapetointi oli kyllä helpompaa mitä olin ajatellut. Saimme Rautialta laadukkaat välineet tapetointiin, joka varmasti edesauttoi työn sujuvuutta.

Ainut mikä jäi välineistä mielestäni uupumaan oli pieni rullatela, jolla pystyi vetämään tapettien saumat tasaiseksi mutta saimme lainattua kyseisen telan. Tapettia oli riittämiin ja jäi vielä vähän tytölle askarteluihinkin. Kunhan hän ei menisi nyt oman huoneensa seiniä vain värittelemään sillä meinaa jo itselläkin tehdä tiukkaa pitää värikynät poissa seinästä.

 

Kokemukset

Tapetoinnista on nyt kolmisen viikkoa ja jokainen vuota on pysynyt visusti seinällä. Vielä emme ole raaskineet porata seiniin reikiä hyllyjä varten mutta ehkä nekin vielä joku päivä kiinnitetään. Sen sijaan olen vaihdellut seinältä toiselle teipillä kiinnitettävää 'wordbanneria' johon voi muodostaa omia sanoja tai lauseita. Teippinä olen käyttänyt paperiteippiä joka on pysynyt tapetissa tosi hyvin kiinni mutta ei ole myöskään jättänyt siihen jälkeäkään sitä irroitettaessa. 

Kerta kyseessä on lastenhuone, olen myös joutunut pariin otteeseen pyyhkäisemään seiniä hieman kostutetulla rätillä kun ne ovat saaneet pientä tahraa itseensä. Tapetti ei ole reagoinut rätistä tulleeseen kosteuteenkaan millään lailla ja liat ovat lähteneet hyvin pois. Jokin pieni nirhauma oli ehtinyt jo tulla valkoiseen tapettiin leikkien tiimoilta mutta se ei silmään häiritse. 

Olen niin supertyytyväinen tapettivalintoihimme, että jaksan edelleenkin päivittäin ihastella niitä ja erityisesti kukkatapettia. Se vain on niin kaunis!

 Tehostetapetti on sen verran isokukkaista, että se ei lainkaan vilise silmissä. Nyt kun mietin niin ei kyllä tule mitään muuta vaihtoehtoa mieleen, joka olisi ollut tätä kukkakuosia ihanampi. Myös lapset ovat olleet oikein mielissään uusista seinistä. Lastenhuone koki kyllä melkoisen päivityksen ja vanhan huoneen aavistuksen levoton tunnelma on nyt tipotiessään kun seinät raikastuivat kerta heitolla. Ja vaikka eletään pimeintä aikaa vuodesta, pystyy huomaamaan miten huoneesta tuli paljon valoisampi.

Kiitos tuhannesti kun saimme olla mukana tässä projektissa. Tapetoinnista innostuneina siirryimme jo makuhuoneen seinien kimppuun ja hyvin todennäköisesti tulemme valitsemaan sinnekin tapetit Rautian laajasta valikoimasta.

 

- Jenni Rahunen

 

Katso myös Heidin ja Heinin tapettitestiraportit ja inspiroidu itsekin tapetoimaan!