Heidin tapettitesti
Heidin tapettitesti

Heidi Rossi haki Rautian tapettitestaajaksi. Katso hänen testiraporttinsa tapetoinnin vaiheista ja onnistumisesta.

Jo heti ensimmäisenä päivänä, kun saimme kuulla että olohuoneemme saa kunnian olla tapetointitestauskohteena, aloimme suunnitella kuoseja ja sisustusta.

Minulla olikin jo ajatus vaaleista sävyistä ja suurista kuvioista. Olohuoneemme on tilana suuri ja hankalan mallinen sisustaa. Seiniä peittivät aikansa eläneet kangastapetit suoraan 80-luvulta.

Projekti alkaa – Soitan Saarijärven Rautian kauppiaalle ja sovin käytännön asioista. Paikan päällä minua opastaa asiantunteva ja ystävällinen myyjä. Kotona käy parisenkymmentä tapettikirjaa sekä lukuisia mallipätkiä. Lopulta tapetit löytyvät Eco white light -mallistosta. Myyjältä saan ohjeita tapetin irroittamiseen ja pohjatöiden tekemiseen.

Tapetinirrotusaine, kiilto. Siinä vasta hurjaa ainetta. En ole ennen kokeillut, tämä oli mieluisa yllätys! Tapetit  suurin piirtein hyppäsivät syliin kun aineen sai pinnan repimisen jälkeen vaikuttamaan. Ohjeen mukaan käytettiin ja toimi kuten pitää. Löytyipä toiselta seinältä sitten hiukan erilaista tapettia, johon kolme kertaa piti laittaa ainetta, ennen kuin irtosi. Siltä seinältä puuttuivat pohjamaalitkin joten ehkä sekin vaikutti.
 
Vanhat tapetit on poissa – ei muuta kuin hiomaan ja löytyihän sieltä hieman korjailtavaakin, Kiilto-tasoitteella täytin  ja lisää hiontaa. Hiontavaiheen jälkeen perusteellinen imurointi ja sitten teippailtiin rajat maalausta varten. Rautian myyjä kertoi pohjatöiden tärkeydestä joten käytettiin kyllä aikaa niihin ja tehtiin huolellisesti. Kun pohjatyöt saatiin päätökseen, oli aika hakea tapetit ja tapetointitarvikkeet. Kaikki tarvittava löytyi hyllystä ja tapetit tulivat aikataulussa. Jälleen palvelun osalta vain hyvää sanottavaa.

Tapetit ovat Eco white light -mallistosta.

Tehostetapettina nro 1715 Ja sen rinnalla samoissa väreissä pystyraitaa 1721. Valmistaja lupaa paljon, kuten sen että tapetti on helposti tapetoitavaa laatua. Tapetointityössä käytin apuna laser-laitetta. Tapetin laitto oli helppoa mutta tarkkaa! Tapetti oli laadukasta asentaa. Ei mennyt kurttuun eikä tullut ilmakuplia väliin. Kiilto –tapettiliimalla telasin seinää aina parin vuodan verran ja sitten aloin asentaa tapettia suoraan seinään. Tapetointilastalla kiinnitin tapetin ja kostealla liinalla pyyhin aina heti asennuksen jälkeen, jottei liimasta jää ikäviä raitoja.  Kuviosta huolimatta kohdistaminen oli helppoa, kun tapettiin oli valmiiksi merkitty takapuolelle kohdat mistä leikata jotta alku on aina samassa kohtaa. Vaalean tapetin asennuksen haasteellisuutta lisää huolellisten pohjien lisäksi myös saumojen tarkka asettelu. Jos saumat jäävät huonosti niin näkyy ikävästi vaalealla seinällä. Tässä onnistuttiin myös hyvin, tapetti oli hyvän paksua, jotta saumat sai aseteltua hyvin. 

Voisin suositella tätä tuotetta sellaiselle,  joka ei ole ennen tapetoinut. Laadukas tapetti joka on helppo asentaa.  Työ ei ole minuuttipeliä, eikä ole pilalla; vaikka joutuu välillä asettelemaan vuotaa uudelleen. Välineet joilla työ tehtiin, olivat laadukkaat.

Tapetinasennuksen jälkeen asennettiin katto- ja jalkalistat. Varsinkin kattolista tuo tapetille viimeisen silauksen ja luo näyttävyyttä. Vanhat listat olivat jo elämää nähneet; kuluneet ja puunväriset.
Vihdoin valmista! Lopputulos on kerrassaan näyttävä! Valmistajan lupaama näyttävyys ja ajattomuus yhdistyy seinissä uskomattoman hyvin.

Oikein odotan talvista lumista päivää kun auringonvalo pääsee huoneeseen.

 

 - Heidi Rossi

 

Katso myös Jennin ja Heinin tapettitestiraportit ja inspiroidu itsekin tapetoimaan!