Unelmatalo perustuksesta piipun hattuun

Unelmatalo perustuksesta piipun hattuun

Räätälöidyn talopaketin avulla rakennusprojektille saadaan haaveiden mukainen lopputulos.

Perinteinen mallistoajattelu alkaa pientaloteollisuuden osalta olla tiensä päässä. Asiakkaat haluavat nyt taloja, jotka räätälöidään viimeisen päälle heidän tarpeidensa ja toiveidensa mukaisesti.

Ennen rakennuttajat saattoivat toivoa valmiiksi suunniteltuihin talomalleihin pieniä yksittäisiä muutoksia. Ikkunakokoja saatettiin muuttaa tai wc:n paikkaa siirtää. Nyt yksilöllisyyden halutaan näkyvän kaikissa taloon liittyvissä ratkaisuissa ja yksityiskohdissa pohjaratkaisuista pintamateriaaleihin.

Talo mittatilauksena

Esimerkiksi Ainoakoti on ottanut oppia palautteesta. Asiakkaat voivat lähteä ideoimaan unelmiensa taloa puhtaalta pöydältä suunnittelijan kanssa. Toinen – asiakkaan kannalta huomattavasti helpompi ja nopeampi ratkaisu – on etsiä mieleisiä ratkaisuja Ainoakodin esimerkkimalleista. Kun sopivimmat ratkaisut ovat löytyneet, osaava suunnittelija muokkaa niiden pohjalta asiakkaan unelmien talon.

Ainoakodin toimittamissa taloissa esimerkiksi huone- ja ikkunakoot, kattomalli, terassien määrä, julkisivumateriaalit, kiintokalusteet sekä varustetaso ja aputilojen määrä ovat muokattavissa. Talon saa halutessaan passiivirakenteella ja lämmitysmuodonkin voi valita oman tarpeen mukaisesti.
Asiakkaan valinnanvapaus ei rajoitu pelkästään taloon ja sen ominaisuuksiin. Myös itse rakennusprojekti voidaan suunnitella toiveiden mukaiseksi. Talon voi tilata kolmella erilaisella valmiusasteella: muuttovalmiina, sisustusvalmiina tai talopakettina. Valmiusasteita voidaan hienosäätää niin, että asiakas saa juuri sellaisen kokonaisuuden kuin haluaa.

Muuttovalmiin talon rakennuttaja ei stressaa

Yhä useammat rakennuttajat valitsevat muuttovalmiin paketin. Tällöin talopaketin valmistaja vastaa sekä rakentamisesta että projektinhallinnasta aina perustusten valamisesta muuttopäivään saakka. Ostaja tietää jo sopimusta tehdessään, milloin talo valmistuu ja kuinka paljon se tulee maksamaan. Muuttovalmis toimitussisältö kattaa noin 80 prosenttia rakentamisen kokonaiskustannuksista. Paketin ulkopuolelle jäävät lähinnä tontin maanrakennustyöt ja pihatyöt.

Iloa sisustamisesta

Monet talonrakentajat haluavat osallistua itsekin rakennustöihin, mutta ajan tai osaamisen puutteen vuoksi he eivät halua ryhtyä tyystin hartiapankkilaisiksi. Tällaisille rakentajille sisustusvalmis vaihtoehto on kätevä. Ainoakoti rakentaa talon ulkoapäin muuttovalmiiksi sekä tekee luvanvaraiset asennustyöt, kuten LVI- ja sähkötyöt, ja sisäpintojen pohjatyöt. Pintamateriaalien ja kiintokalusteiden hankkiminen sekä asentaminen jäävät puolestaan tulevien asukkaiden tehtäväksi. Näin oman kädenjäljen saa näkyviin talon sisäpintoihin.

Talopaketti omatoimirakentajalle

Kun talonrakentajalla on enemmän aikaa, halua ja osaamista rakentamiseen, talopaketti on hyvä vaihtoehto. Asiakkaan valittavana on kaksi erilaajuista toimitussisältöä, Säävalmis Talopaketti ja Lämpövalmis Talopaketti. Molempia toimitussisältöjä voidaan laajentaa ja muokata erilaisilla lisätoimituksilla. Rakentaja voi vapaasti valita, kuinka suuren osan rakennustöistä hän tekee itse ja mitkä työt hän jättää Ainoakodin tehtäväksi.

Muuttovalmiin kodin kuusi kohtaa

  1. Yhdellä sopimuksella saa kaiken tarvittavan.
  2. Ainoakoti kantaa vastuun koko projektista.
  3. Rakennusprojekti ei rasita rakentajaperhettä.
  4. Rakentamisen aikataulu tarkasti tiedossa.
  5. Rakentamisen kokonaishinta ja valmistuminen tiedossa.
  6. Rakentamisen laatu on varmistettu.

Sisustusvalmiin paketin plussat

+ Omalla työllä ja hankinnoilla voi säästää
+ Mahdollista luoda yksilöllinen sisustus
+ Oma kädenjälki näkyviin
+ Talon rakenteet ja LVIS-järjestelmät syntyvät ammattilaisten toimesta

Omatoimirakentamisen edut

  1. Omalla työllä ja hankinnoilla voi säästää rahaa.
  2. Rakentaminen tuo oppimisen ja onnistumisen kokemuksia.
  3. Rakentajan oma kädenjälki näkyy vahvasti uudessa kodissa.Artikkelia varten on haastateltu Rautakeskon tuotepäällikköä Timo Lukkarilaa.

Teksti: Tuomas Lehtonen / Otavamedia OMA