Saunamökki rakentuu ripeästi

Saunamökki rakentuu ripeästi

Oma sauna syntyy helposti niin niemeen, notkoon kuin saarelmaankin. Kimaran hirsisten saunamökkien rakentaminen onnistuu tarkkojen ohjeiden avulla ominkin voimin, kunhan työintoa vain riittää.

Erillinen saunamökki tontin perällä ei ole vain vanhanaikainen ratkaisu, vaan moderni tapa siirtää kosteat tilat pois asuinrakennuksesta. Rautian Kimara-mallisto tarjoaa kattavan ja tasokkaan valikoiman saunamökkejä, joiden koot vaihtelevat 11 ja 30 neliön välillä. Rakennusmateriaaliksi voi valita 70x145 tai 95x170 millimetrin höylähirren tai 95x170 millimetrin lamellihirren. Halutessaan hirren saa myös paksumpana, jopa 275x275 millimetrin lamellihirtenä.

Saunatuvallisen mallit ovat nyt suosiossa. Monissa saunamökkimalleissa on suuri katettu terassi, joka tarjoaa mainiot mahdollisuudet oleskeluun.  Saunamökkien kysyntä on selvästi lisääntynyt. Niitä tehdään nyt myös omakotitalojen pihoille.

Kimara-saunamökkejä on saatavissa erilaisilla toimitussisällöillä. Suosituin on täydellinen puuosatoimitus, joka sisältää hirsikehikon, ikkunat, ovet ja lauteet sekä kaiken tarvittavan puutavaran. Myös tarvittavat piirustukset tontti- ja asemapiirrosta lukuun ottamatta sisältyvät aina Kimara-toimitukseen. Useimmat valitsevat toimitukseen myös lämpöeristyksen, ovien pintahelat ja vesikatteen. Kiuas, tuvan takka, savuhormi, pintakäsittelyaineet sekä sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmät kalusteineen hankitaan erikseen.

Hirsikehikon kasaus helppoa

Maanrakennus- ja perustustyöt ovat rakennusprojektin haastavin vaihe. Nämä työt olisi hyvä teettää ammattilaisella, jotta pilariharkko- tai sokkeliperustus saadaan rakennettua mittatarkasti. Talon ympärille rakennetaan tarvittaessa salaojitus ja kattovedet ohjataan sadevesiputkella pois talon luota. Näin perustukset pysyvät kuivina. Saunamökin viemäröinti voidaan liittää päärakennuksen verkostoon tai saunamökin jätevesille voidaan hankkia oma umpisäiliö, niin sanottu saunapallo.

Kun perustus on tehty huolella, hirsikehikko nousee näppärästi harjaan. Kaikki Kimara-saunamökkien hirret on numeroitu. Lisäksi puuosatoimitukseen kuuluu selkeät ja tarkat kuvalliset asennusohjeet.
Hirsikehikon kokoaminen on koko projektin helpoin osa. Kahden henkilön voimin hirret jaksaa hyvin nostaa paikoilleen. Rakentaminen onnistuu siis maallikoltakin, kunhan halua rakentamiseen on.

Jos ruumiillinen työ ei innosta, Kimara-mökeille voi tilata asennuksen takuutyönä. Asennussisältöjä on useita. Suosituin on säältä suojaan asennus, johon kuuluu vesikaton, ikkunoiden, ovien, ulkoseinien ja vuorilautojen asennus. Apua voi tilata myös sähkö- ja putkiasennuksiin sekä muuraustöihin.

Rakennuslupa-asiat kuntoon

Rakennustarkastajat suosittelevat saunamökistä haaveilevaa tutustumaan ensimmäiseksi rakennuspaikkaa koskevaan kaavaan ja rakentamismääräyksiin sekä kunnan rakennusjärjestykseen.

Nyrkkisääntö on, että jos kaavassa ja rakennusjärjestyksessä esitetyt määräykset poikkeavat toisistaan, toimitaan kaavassa annettujen määräysten mukaisesti.

Rakennusjärjestys ja kaava voivat osoittaa esimerkiksi saunarakennukseen suurimman sallitun kerrosalan ja siihen liittyvien muiden tilojen tai terassien laajuuden, rakennuksen vähimmäisetäisyyden rannasta ja tontille sallittujen rakennusten lukumäärän. Rakennusta ei saisi myöskään rakentaa viittä metriä lähemmäs tontin rajaa haja-asutusalueella. Valjakan mukaan rakennuslupaa myönnettäessä määräyksistä voidaan poiketa vain vähäisesti, jos poikkeamiseen on perusteltu syy eivätkä naapurit vastusta hanketta.

Haja-asutusalueen kaavat eivät usein ole yhtä tarkkoja kuin taajama-alueilla. Valjakan mukaan esimerkiksi rakennuksen värisävyjä ei välttämättä ole tarkkaan määritelty, mutta rakennuksen tulee kuitenkin istua niin muotonsa kuin värityksensäkin puolesta ympäristöön.

Jos tontilla ei ole kaavaa, saunan rakentamiseen tarvitaan poikkeuslupa ranta-alueille rakennettaessa. Tähän asti lupa on haettu ELY-keskuksesta, mutta 1.4.2016 lähtien poikkeuslupien myöntämisestä vastaavat kunnat. Luvan myöntävä viranomainen vaihtelee kunnittain.

Hae rakennuslupa netissä

Monissa kunnissa lupa-asiat voi hoitaa Lupapiste.fi-sivuston kautta. Sivustolla voi tutustua kaavakarttoihin, tehdä neuvontapyynnön kunnan rakennusvalvonnalle sekä lähettää rakennuslupa-anomuksen liitteineen. Rakennusvalvonnassa ei tarvitse välttämättä käydä lainkaan. Tämä helpottaa etenkin niitä, jotka asuvat kaukana mökkipaikkakunnalta.

Rakennusluvan saa monissa kunnissa nopeasti, parhaimmillaan parissa viikossa, jos lupa-asiakirjat ovat kunnossa. Projektin suunnitteluun ja luvan hakuun kannattaa varata riittävästi aikaa. Näin saunamökistä ja sitä ympäröivästä tontista saa varmemmin muokattua omiin tarpeisiin sopivan.

Näin asioit rakennusvalvonnan kanssa

●    Kaikki saunarakennukset tarvitsevat luvan, myös siirrettävät mallit.

●    Tutustu kunnan rakennusmääräyksiin ja rakennuspaikan kaavaan ennen suunnittelun aloittamista.

●    Jos tontilla ei ole kaavaa, hanki rakentamiseen poikkeuslupa ja lisää se lupa-anomuksen liitteeksi.

●    Tarkista voitko hakea rakennuslupaa sähköisesti (esim. lupapiste.fi). Kysy rohkeasti apua rakennusvalvonnasta, jos jokin askarruttaa mieltäsi.

●    Palkkaa kohteelle suunnittelijat.

●    Täytä lupa-anomus Lupapiste.fissä tai erillisellä lomakkeella huolella. Muista liitteet (todistus rakennuspaikan hallinnasta, tonttikartta / rekisterikartta / lohkomiskartta, asemapiirustus, pohjapiirustus, leikkaus ja julkisivupiirustukset, jätevesijärjestelmän rakentamisseloste, naapurien kuulemista koskevat asiakirjat sekä rakennusta koskevat tiedot).

●    Rakentamisen saa aloittaa lupapäätöksen tultua lainvoimaiseksi. Rakentaminen on aloitettava kolmen vuoden sisällä luvan myöntämisestä. Lopputarkastus on suoritettava viidessä vuodessa luvan saamisesta.

●    Tutustu lupapäätökseen ja noudata lupaehtoja (esim. vastaavan mestarin hyväksyttäminen kunnalla, välivaihekatselmusten suorittaminen ja erityissuunnitelmien toimittaminen).


Juttuun on haastateltu johtavaa rakennustarkastaja Sari Valjakkaa Mikkelistä sekä Rautakeskon tuotepäällikkö Pekka Kivimäkeä.

Teksti: Otavamedia OMA Oy / Tuomas Lehtonen