Näin syntyy leikkimökki

Näin syntyy leikkimökki

Perheen pilttien oma huvila syntyy pihaan valmiista paketista tai pitkästä puutavarasta. Valmistalo on näppärä kasata ja siksi varma valinta. Toisaalta innokas ja osaava omatoimirakentaja voi loihtia lautapinosta persoonallisen satulinnan.

Leikkimökin saaminen omaan pihaan on takuuvarmasti yksi lapsuusiän ikimuistoisimpia hetkiä. Useimmille arkikiireen kyllästämille vanhemmille soman mökin väsääminen voi kuitenkin tuottaa harmaita hiuksia. Aikaa ei tahtoisi olla ja kirvesmiehen taidotkin uupuvat.

Hyvä uutinen on, että pientä somaa mökkiä ei tarvitse lähteä työstämään ihan nollasta, sillä Rautian valikoimassa on useita valmismökkimalleja. Ne nousevat harjaan sukkelasti, vaikka rakentaminen ei olisikaan kasaajan suurin intohimo.

Kattava mökkipaketti

Valmismökkipaketti sisältää kaikki tarvittavat puuosat, ikkunat ja ovet sekä seikkaperäiset asennusohjeet. Käytännössä vain katon katemateriaali – yleisimmin huopa – ja perustuksessa käytettävät pilariharkot hankitaan erikseen, samoin puuosien pintakäsittelyaineet. Nämäkin tuotteet löytyvät toki hyllystä.
Mökkejä löytyy sekä hirsikehikolla että lautarakenteisina. Lautamökit toimitetaan valmiina elementteinä, jotka kiinnitetään toisiinsa nauloilla, jolloin ainoaksi työkaluksi riittää useimmiten vasara. Hirsikehikko kootaan mittatarkoista osista Lego-talon tapaan. Valmismökki rakentuu nopeasti, kun vain muistaa lukea ensin ohjeet.
Valmiit leikkimökkipaketit maksavat jonkin verran enemmän kuin tee se itse -vanhemman puutavarakuorma. Omalle vapaa-ajalleenkin on hyvä laskea jonkinlainen hinta.

Rautiasta apua omatoimirakentajalle

Jos aikaa, intoa ja rakennustaitoa on omasta takaa, leikkimökin voi suunnitella alusta alkaen itse. Näin lopputulos on persoonallinen ja huomioi parhaalla mahdollisella tavalla lasten toiveet.

Monesti rakentajalla on jonkinlainen luonnos ideoimastaan leikkimökistä. Rautakaupassa luonnosten pohjalta voidaan tehdä karkeita piirroksia ja laskea samalla, kuinka paljon mökkiin tarvitaan puutavaraa.

Rakentamisen asiantuntija osaa myös antaa käytännöllisiä vinkkejä ja näkökulmia leikkimökin suunnittelun tueksi. Esimerkiksi leikkimökin sisätilojen pituuden on hyvä olla vähintään kaksi metriä. Silloin sitä voi esimerkiksi käyttää kesämökillä aikuistenkin nukkumapaikkana.

Mataliin ja pinta-alaltaan pieniin leikkimökkeihin ei yleensä tarvita rakennuslupaa, mutta projektista on hyvä ilmoittaa kunnalle. Nyrkkisääntö on, että useimmissa kunnissa alle kymmenen neliön leikkimökin saa rakentaa ilman lupaa. Lupa-asioissa rakentajan kannattaa kuitenkin kääntyä Rautian lupaklinikan puoleen, jotta ongelmia ei synny myöhemminkään.

Pikkutytön unelmavilla

Meri-Tuuli, 9, on kokenut leikkimökin käyttäjä. Taaperosta lähtien hän on viettänyt kesälomat isän ja vaarin mökille rakentamassa pikkumökissä. Leikkien lomassa Meri-Tuuli on ehtinyt pohtia, millainen olisi hänen unelmamökkinsä.

– Se on valkoinen lautamökki, jossa on mustareunaiset ikkunat ja valkokaiteinen kuisti. Kuistilla on pöytä ja kaksi tuolia. Kuistin ja mökin päällä on musta tiilikatto, Meri-Tuuli kuvailee.

Tupaan tulee valoa kahdesta neliskanttisesta ikkunasta ja niiden yläpuolelle sijoitetusta kolmionmallisesta ikkunasta. Tuvassa on punainen, sinisellä pitsiliinalla koristettu pöytä ja keittiökaapisto, johon voi säilöä astioita, ruokaa ja tietenkin leluja. Makuuhuone sijoittuu omaan rauhaansa.

– Pienempään huoneeseen mennään sinisen suikaleverhon läpi. Siellä on riippukeino, jossa voi nukkua, ja pieni yöpöytä lamppua, vesilasia ja yöpalaa varten. Huoneessa on ympyränmuotoinen ikkuna, Meri-Tuuli selvittää.

Tuvasta kivutaan tikkaita pitkin hevosjulistein ja -varustein tuunatulle ylävintille. Rinkiin asetetuilla heinäpaaleilla voi kavereiden kanssa jutustella päivän polttavista aiheista. Talon viereen sijoittuvat kukkapenkki, kasvimaa, Ruska-kanin kesäpaikka ja kepparitalli neidin viidelle hevoselle.


Artikkelia varten on haastateltu Jyväskylän Rautia Oron talomyyjää Anu Pellistä sekä Rautakeskon tuotepäällikkö Pekka Kivimäkeä.

Teksti: Tuomas Lehtonen / Otavamedia OMA