Jatkoa öljykattilan elinikään

Jatkoa öljykattilan elinikään

Jatkanko öljyllä vai vaihdanko maalämpöön? Moni saattaa kokea, että siinä ne vaihtoehdot sitten ovatkin. Näin ei kuitenkaan ole. On mahdollista jatkaa öljylämmittäjänä, vaihtaa vanha kattila uuteen, ja rinnalle voi liittää vielä aurinkolämmön tai ilma-vesilämpöpumpun, eli ruveta hybridilämmittäjäksi.

– Päätökseen vaikuttaa usein koko laitteiston nykykunto eli öljykattilan ikä, polttimen kunto, savupiipun sisäputkitus ja erityisesti öljysäiliön sijainti: maan alla vai sisällä. Jos öljyllä päätetään jatkaa, ja kattila sekä laitteisto on hiljattain uusittu ja järjestelmään lisätään ilma-vesilämpöpumppu, se voidaan liittää lataamaan öljykattilaa, kertoo Kaukoran myyntijohtaja Mikko Hummelin.

Tässä kohdin investoinnin voi tehdä kevyesti tai hieman raskaammalla kädellä.

– Kevyt investointi on inverter-tyyppinen paluukiertoon kytkettävä lämpöpumppu. Näin voi tavoitella vähintään 30 prosentin säästöjä vuotuisissa lämmityskustannuksissa. Edullinen ja yksinkertainen järjestelmä öljylämmityskattiloiden rinnalle on Jämä Inverter M8 -ulkoyksikkö. Tämä lämpöpumppumalli voi myöhemmin toimia esimerkiksi JÄSPI Tehowatti Air -järjestelmän rinnalla. Jos öljykattilasta jossakin vaiheessa luovutaan, sen tehtävää voi jatkaa Tehowatti Air -sisäyksikkö, ja lämpöpumpun ulkoyksikkö jatkaa edelleen käytössä.

– Raskaampi investointi on öljykattilan rinnalle liitettävä monoblock-tyyppinen lämpöpumppu. Tällöin kustannus on korkeampi, mutta säästö on 50 ja jopa 60 prosenttia vuotuisissa lämmityskustannuksissa. Myöhemmin tämä ilma-vesilämpöpumppu voi toimia JÄSPI GTV Hybrid 500 -energiavaraajan ulkoyksikkönä, mikäli koko järjestelmää halutaan laajentaa.

– Molemmissa tapauksissa lämpöpumppu voidaan siis aluksi liittää öljykattilaan. Tällöin etuna on pienempi kertainvestointi, joka tuo säästöjä vuotuisissa kustannuksissa varsinkin, jos kyseessä on öljylämmitysjärjestelmä, jolla on vielä elinikää jäljellä. Myöhemmin öljykattila vaihtuu tarvittaessa toiseen näistä varaajista jo aiemmin valitun ulkoyksikön perusteella, Hummelin sanoo.

Kaukoran Jämä Inverter M -sarjan ulkoyksiköt ovat energiatehokkaita, inverter-kompressoritekniikalla varustettuja ilma-vesilämpöpumppuja. Mallisto koostuu 8kW:n tehoisista ulkoyksiköistä, ja ne soveltuvat vesikiertoisiin lattia- ja/tai patterilämmityskohteisiin pientaloissa.

Ulkoyksiköiden ohjaukseen käytetään uutta Jämä MCU 40 -ohjausjärjestelmää, joka mahdollistaa joustavat liitäntämahdollisuudet erilaisten energiamuotojen kanssa: mm. öljy, puu, sähkö, pelletti.

Lisävarusteiden avulla on mahdollisuus ohjata mm. erilaisia sisäyksiköitä (esimerkiksi JÄSPI Tehowatti Air -sisäyksikkö), useita lämmityspiirejä, aktiivista viilennystä (Jämä Inverter M -sarjan ulkoyksiköt), erilaisia lisälämmönlähteitä sekä erilaisia käyttövesivaraajia.

Katso Jäspi öljykattiloiden esite tästä >>