6 askelta energiatehokkaaseen kotiin
6 askelta energiatehokkaaseen kotiin

Talon suunnitteluvaiheessa tehdään tärkeitä päätöksiä, jotka vaikuttavat rakentamisen kokonaiskustannuksiin sekä talon tuleviin käyttö- ja energiakustannuksiin koko rakennuksen elinkaaren ajan. Myös vanhan talon energiataloudellisuutta ja asumismukavuutta on mahdollista parantaa merkittävästi. Energiatehokkuus ei muodostu yksittäisestä teknisestä ratkaisusta, vaan se muodostuu huolella harkitutusta ja toteutetusta kokonaisuudesta.

1. Eristä oikein

Hyvin eristetty talo on mukavan vedoton ja energiapihi. Uusi talo kannattaa eristää määräyksiä paremmin, mutta vanhankin talon energiatehokkuutta voi parantaa lisäeristämällä.

 

2. Valitse hyvin lämpöä eristävät ikkunat ja ovet

Uusi ikkuna tai ovi on jopa kolme kertaa energiatehokkaampi kuin vanha. Tiivistämällä parannat vanhankin oven tai ikkunan energiatehokkuutta.

 

3. Varmista toimiva ilmanvaihto

Talon energiatehokkuutta ei paranneta sisäilman laadun tai asumisviihtyvyyden kustannuksella, vaan hyvä hyvä sisäilma saavutetaan hyvin suunnitellulla ilmanvaihdolla.

 

4. Suosi lämmityksessä uusiutuvia energialähteitä

Lämmitys aiheuttaa rakennuksen käytön aikana suurimman osan asumiskustannuksista ja ympäristökuormituksesta.

 

5. Käytä sähköä viisaasti

Uutta rakennettaessa kaikki kodin sähköä kuluttavat laitteet ja ratkaisut kannattaa valita energiatehokkuutta painottaen. Käyttötottumuksia muuttamalla ja energiatehokkaisiin kodinkoneisiin panostamalla vanhankin talon taloussähkönkulutusta on mahdollista vähentää merkittävästi.


6. Säästä lämpimän veden kulutuksessa

Jopa 30 prosenttia rakennuksen vuotuisesta lämmitysenergiasta kuluu käyttöveden lämmitykseen. Järkevät käyttötottumukset ja huollettu käyttövesijärjestelmä auttavat pienentämään vedenkulutusta kymmeniä prosentteja.