Tulisijat ja hormit mökille

Tulisijat ja hormit mökille

Mökin tulisijaratkaisu kannattaa aina miettiä huolella käyttötarpeiden mukaan.

Vaativimmaksi tilanne muodostuu talviajan viikonloppukäytössä, mikäli lämmittäminen tapahtuu ainoastaan tulisijoilla. Lämpöä on saatava mahdollisimman nopeasti ja sen on myös levittävä tasaisesti. Hyvän lähtökohdan antavat tähänkin mökkiin suunnitellut puuliesi ja varaava tulisija. 

Puuliedellä voidaan tuottaa tehokkaasti nopeaa alkulämpöä ja varaava tulisija luovuttaa sitten myöhemmin tasaisen lämmön. Nopea alkulämmitys koettelee talvipakkasella myös savupiipun kestävyyttä. Tiilistä muurattu piippu edellyttää varovaisempaa alkulämmitystä, kuin esimerkiksi keraamisella sisähormilla varustettu elementtipiippu tai metallipiippu.

Takkaremontti

Jos olet aikeissa vaihtaa mökkisi vanhan takan tilalle uuden tulisijan, pitää ensin selvittää, että uusi takka ja vanha hormi sopivat yhteen. Hormin pitää kestää tulisijan savukaasut ilman palovaaraa. Takkavalmistaja ilmoittaa yleensä, millaisen kuumuuden kestävyyden tulisija vaatii piipulle. Myös hormin kunto pitää tutkia, etenkin jos sitä ei ole käytetty pitkään aikaan. Sen voi tehdä vaikkapa nuohooja tai joku muu kunnan paloviranomaisen valtuuttama tarkastaja. Samalla voi tarkistaa, kuinka hyvin takka saa paloilmaa, vai onko tarve lisätä tuloilmaventtiileitä. Jos muurattu tiilipiippu ei ole priimakunnossa, sen voi usein korjata esimerkiksi pinnoittamalla tai uudella sisäpiipulla. Vanha piippu voi olla jo rapautunut korjauskelvottomaksi, jolloin se on vaihdettava uuteen. Ammattilaisen täytyy myös tarkastaa, kantaako lattia tai välipohja uuden tulisijan vai pitääkö sitä vahvistaa.

Katso takka-valikoima >>

Varmista rakennusluvan tarve

Tulisijan vaihto voi vaatia rakennusluvan, toimenpideluvan tai erityisen tulisijaluvan. Määräykset vaihtelevat paikkakunnittain, ja siksi kannattaakin ottaa yhteyttä kunnan rakennusvalvontaan. Lupaa hakiessa pitää selvittää myös, että suojaetäisyydet tulisijasta palaviin materiaaleihin ovat riittäviä. Purkutyön voi myös teettää ammattilaisella. Hänellä on siihen yleensä tarpeeksi tehokkaat työkalut. Pölynpoistokin onnistuu alipaineistamalla tila. Ennen purkutyöhön ryhtymistä kohteesta on tehtävä asbestikartoitus, joka on huomioitava purkutyöjärjestelyissä.

Turvallisuus on aina pääasia

Päävastuu paloturvallisuuteen liittyvissä asioissa on aina asukkaalla ja talon omistajalla. Tulisijarakenteisiin ja huoltotarpeisiin voi nopeasti ilmaantua muutoksia, jotka vaativat välittömiä toimenpiteitä.

Tiilipiipuun voi ilmaantua halkeama liian nopean ja kuuman lämmityksen tai rakenteiden liikkumisen seurauksena. Savuhormin rakenteet tulisi olla kaikilta pinnoilta helposti tarkastettavissa. Vauriot ovat yleensä korjattavissa, mutta työtavasta ja työn suorittajasta on tärkeää kysyä neuvoa palolaitokselta. Myös vanha käyttämättömänä ollut savuhormi tulee tarkastuttaa aina ennen uudelleen käyttöönottoa. Vuotava tiilipiippu voidaan yleensä korjata ja pinnoittaa käyttökelpoiseksi. Menettelytapaohjeet saat kunnan palotarkastajalta.
Teräspiippu taas puolestaan syöpyy ajanoloon ja myös piipun sisällä oleva lämmöneristekerros läpivientien kohdalla saattaa menettää tehonsa. Vaurioitunut teräspiippu onkin yleinen tulipalon aiheuttaja. Uusimisen yhteydessä on syytä ottaa yhteyttä kunnan palotarkastajaan tai rakennustarkastajaan, jotta työ tulee oikein tehtyä ja lupamenettelykin saadaan hoidettua oikealla tavalla.

Elementtirakenteisessa harkkopiipussa on keraaminen sisäpiippu, joka on erotettu palonsuojavillalla ulkokuorirakenteesta. Oikein rakennetussa kolmikerroksisessa harkkopiipussa ilmenee harvemmin vaurioita, mutta kaikki eivät sovellu lämpöluokaltaan esim. kiukaille ja kamiinoille.

Laiton ja palovaarallinen tilanne muodostuu esimerkiksi, mikäli hormin kuumuudenkestävyys ei vastaa tulisijan vaatimustasoa. Esimerkiksi saunan kiuas asettaa kuumuuden kestävyydelle erityisvaatimuksia. Uudemmissa mökeissä myös yläpohjan paksu lämmöneristekerros hormin läpiviennin kohdalla voi estää hormin pinnan riittävän jäähtymisen ja aiheuttaa palovaaran.

Katso savupiiput ja hormit >>

Monipuoliset tulisijat

Tulisijoja on kehitetty monenlaisiin käyttötarpeisiin. Aiemmin avotakka on ollut ehdoton tunnelmanluoja erityisesti mökillä. Umpinaisella suuluukulla varustettu uuni on puolestaan ollut lämmityslaite parhaimmillaan. Nykyisissä tulisijoissa nämä ominaisuudet useimmiten yhdistetään lasisten suurehkojen suuluukkujen avulla. Lisäksi samassa tulisijassa voi olla leivinuuni ruoan laittoon.

Jatkuvaan käyttöön lisälämmittimenä valitaan useimmiten massiivinen varaava tulisija. Osittaista varaavuutta ja nopeaa lisälämpöä haluava valitsee kiertoilmatakan. Nopeaksi alkulämmittäjäksi sopii kevyt kamiinatyyppinen tulisija. tai valurautakannellinen liesi, joka palvelee myös ruoan laitossa.

Hyvä varaava uuni lämmittää yhdellä vuorokautisella lämmityksellä tasaisesti noin 1 - 2 KW/h teholla, joka riittää hyvin pienehkön hyvin eristetyn mökin lämmityslaitteeksi. kannattaa pyrkiä tulisijan säännölliseen jatkuvaan käyttöön. Varaava tulisija painaa 1000-4000 kg., joten se vaatii erillisen tukevan perustuksen. Varaava tulisija muurataan tiilistä tai kootaan uunivalmistajan elementeistä. Uunin hinnat vaihtelevat 3000 -6000 euron välillä. Valurautakannellinen liesi tai kevyt takka luovuttaa nopeasti lisälämpöä ja vaihtaa huonetilan ilmaa, joten se voi olla erinomainen hankinta vapaa-ajan asunnolle varaavan tulisijan rinnalla.

Mikäli tulisijaa käytetään nopeana lämpötilan kohottajana ja tunnelman luojana, voi kevytrakenteinen kiertoilmatakka tarjota parhaan vaihtoehdon. Kevyet tulisijat lämmittävät tehokkaimmin tulen polttovaiheessa ja lisäksi pieni varauskyky luovuttaa jonkin verran jälkilämpöäkin. Paloaikaa voidaan tehokkaasti säädellä paloilmaventtiilien avulla. Kevytrakenteiset tulisijat painavat noin 200 – 450 kg ja maksavat noin 1500 – 3500 euroa. Nämä tulisijat eivät vaadi erillistä perustusta, joten jälkiasennus esimerkiksi kevytrakenteiseen metallihormin on nopea ja helppo.

Katso varaavat tulisijat >>

Avotakan remontti

Takkasydämen avulla voidaan vanhankin avotakan energiatehokkuutta parantaa ratkaisevasti. Asentaminen on yleensä mahdollista jos takan tulipesä ja suuaukko muodostavat riittävän suuren tilan. Avotakkaan jälkiasennettavia takkasydämiä on useampia malleja.

Yleisimmät mallit lämmittävät kiertoilmaa, joka johdetaan ilmankiertojärjestelmällä tulipesän alareunasta palotilaan ja edelleen tulisijan yläosasta lämmittämään huoneilmaa. Takkasydämissä poltetaan yleensä perinteisesti klapeja, mutta myös pellettiä polttavia malleja on tuotannossa. Hintataso lähtee klapia polttavien takkasydämien 1000 euron tasosta.

Tarkat tiedot erilaisten valmiiden tulisijojen ja piippujen ominaisuuksista saat lähimmästä Rautia-kaupasta. Saat myös yksilöidyn tarjouksen materiaalipaketeista, mikäli haluat itse toimia muurarimestarina.