Terassin rakentaminen

Terassin rakentaminen

Terassi antaa parhaimmillaan hyvän toiminnallisen yhteyden talon sisätilojen ja piha-alueen välille. Tässä tehtävässä terassi palvelee hyvin esimerkiksi ruokailu-, oleskelu- ja pesutilojen jatkeena.

Rakennusluvan tarve on selvitettävä ennen terassin rakentamista. Rakentamisen määräyksiä on kuitenkin noudatettava aina, oli sitten kyseessä lupaa edellyttävä hanke tai ei.

Terassin rakenteissa on huomioitava erityisesti liikkumisen turvallisuus. Terassin reunalle on rakennettava avokaide, mikäli putoamiskorkeus on 50 – 70 cm. Kaiteen korkeus on oltava 1 metri ja kaide on varustettava suojaosalla, mikäli putoamiskorkeus on yli 70 cm. Suojaosan tarkoitus on estää leikkivien pikkulasten putoaminen kaiteen käsijohteen alapuolelta.

Terassirakenteiden käyttö edellyttää usein myös portaiden rakentamista. Portaita perustettaessa tarvitaan kivimurskeen lisäksi maakosteaa betonia muodostamaan portaille riittävän tukevan alustan. Kattamattoman ulkoportaan nousu saa olla korkeintaan 13 cm ja etenemän on oltava vähintään 39 cm.

Portaiden kävelymukavuus on yleensä hyvä, kun noudatetaan laskentakaavaa:
2 x nousu + etenemä = 61 - 65 senttiä

Askelmat kallistetaan hieman eteenpäin, jolloin kulku on miellyttävämpää ja talvella jäätyvä vesi ei tee portaita liukkaiksi. Rakennusmateriaaliksi soveltuu painekyllästetty puutavara. Tähän tarkoitukseen löytyy myös valmiita kiviaskelmia. 

Oleskelupaikka pihalle

Pihalle tulevan oleskelu tai ruokailupaikan rakennelmat, kalusteet ja grillit voi hankkia monella tavalla. Viihtyisän oleskelupaikan kevyet suojaseinämät voi helposti rakentaa itsekin. Oleskeluterassia voi sitten täydentää kesäkeittiöllä. Pergolan voi kattaa osittain tai kokonaan valokatteella.

Valokate suojaa sopivasti auringolta ja pieneltä kesäsateelta.
Valokate suojaa sopivasti auringolta ja pieneltä kesäsateelta.
Lasitetetulla terassilla voi oleskella pitkälle syksyyn.
Lasitetetulla terassilla voi oleskella pitkälle syksyyn.

Lattian voit tehdä suoraan tiivistetyn sora-alustan tai kannattajien varaan irti soraalustasta. Pergolan alueelta on ensin kuorittava pintamaa pois ja levitettävä pohjalle suodatinkangas estämään rikkakasvien leviämistä terassin alla. Suodatinkankaan päälle levitetään sora- tai murskekerros, joka antaa tasoitettuna ja tiivistettynä hyvän perustan pergolan maanvaraiselle lattialle, joka voi olla puulaatoja tai kiveystä. Myös poltetuista tiilistä tehty ”kiveys” on hyvä vaihtoehto, kunhan käyttää juuri ulkotilojen pohjaksi tarkoitettuja tiiliä.

Perustus onnistuu tukevaan soramaahan myös pilareihin kiinnitettävien teräsjalkojen avulla. Mikäli maa on routivaa tai teet pergolaan valokatteen, on syytä rakentaa tukevat liikkumattomat betoniset peruspilarit.
Pergolan rakenteissa puu joutuu alttiiksi säärasituksille ja maakosteudelle. Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puutavara antavat tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan lahoa vastaan. Jatkuvasti kosteudelle alttiit rakenteet kannattaa tehdä painekyllästetystä puutavarasta. Nopeammin kuivuviin ja pintakäsiteltäviin suojarakenteisiin soveltuu paremmin lämpökäsitelty puutavara. Katettuun ja maaperästä irti olevaan rakenteeseen soveltuu myös tavanomainen puutavara.