Kesämökki talviteloille

Kesämökki talviteloille

Syksyn tullen monella kesämökillä on edessä talviteloille laitto. Mökki jää tyhjilleen ja käyttämättömäksi koko talven ajaksi. Talveen varaudutaan järjestelemällä pihat, laiturit ja sisätilat talvikuntoon. Kaikki kosteudelle arat kalusteet ja varusteet siirretään suojaan ja tarvittaessa vaikka mökkiin sisälle. Syystoimet onkin hyvä hoitaa ennen syyssateita ja kosteutta.

Piha kuntoon

Pihalta on syytä kerätä suojaan kaikki säälle alttiit kalusteet ja varusteet. Ne voi nostaa pihavajaan, katoksien alle tai sisälle mökkiin riippuen siitä kuinka hyvin ne halutaan suojata.

Siirrä ulkokalusteet, pehmusteet ja tarvikkeet parempaan talteen.
Siirrä ulkokalusteet, pehmusteet ja tarvikkeet parempaan talteen.

Rakennuksen osalta ulkopuoliset toimet liittyvät usein lumen ja veden pitämiseen ulkona. Tarkista siis piipun suojaus, eli piipunhatun kunto ja tarvittaessa tee vaikka tilapäinen suoja hormien päälle talveksi. Mutta muista ottaa se pois keväällä ennen kuin laitat valkeaa tulipesiin. Jos piipussa on tuuletushormi, on hormien suojaaminen lumelta tärkeää, jotta mökin ilma saadaan vaihtumaan talven aikana.

Puhdista katolta roskat ja lehdet harjaamalla. Tarkista, että vesikourut ja syöksytorvet ovat puhtaat, jotta vesi ei pääse jäätyessään tukkimaan niitä. Tarkista myös, että katolta valuvat vedet pääsevät esteettä virtaamaan pois rakennuksen seinustoilta, koska turhaa kosteutta rakennuksen perustuksiin ei pidä päästää.

Suojaa grilli- ja grillipaikka sekä muut kiinteät piharakenteet ja veneet tarvittaessa suojapeitteellä. Muista kuitenkin suojaamisessa se, että peitteen alla ilman pitää päästä kiertämään tai keväällä sinua odottaa homeiset pinnat.

Älä myöskään unohda laituria. Valmistele laituri olosuhteiden mukaan talveen. Kevyet laiturit ja ponttonilaiturit voidaan vetää rantaan suojaan jäiden liikkumiselta. Siirrä myös ruohonleikkurit ja muut puutarhan koneet ja välineet suojaan talvelta.

Mökin Ilmanvaihto

Tarkista, että mökin ilmanvaihtoventtiilit ovat auki, ja mahdollinen hormiluukku avattu. Talven aikana on tärkeää, että ilma sisällä vaihtuu.

Sähkölämmiteisellä mökillä voi sisälle jättää yhden sähköpatterin päälle talvikaudeksi, jolloin sisälämpötila pysyy koko talvikauden hieman ulkoilmaa lämpimämpänä. Pieni lämpö, vaikka se olisi pakkasen puolellakin kovilla palkkasilla pitää kosteuden ulkona ja sähkönkulutuksen hinnan voi helposti laskea ennakkoon, kun tietää patterin tehon. Yleensä muutama sata wattia tai korkeintaa kilowatti riittää hyvin.

Myös sähköverkon ulkopuolisilla mökeillä voidaan rakenteiden kuivana pysymistä varmistaa. Markkinoilla on muutama laite, joiden toiminta perustuu laatikkomaiseen lämmön keräimeen, jonka läpi virtaavan ulkoilman aurinko lämmittää. Keräimen ilmatilasta johtaa tuloilmakanava mökin ulkoseinän läpi sisätilaan. Kanavassa oleva puhallinmoottori käynnistyy sähköä kehittävän aurinkokennon avulla ja puhallin siirtää keräimen lämmittämän ilman rakennuksen sisälle.

Vallitseva valo riittää pilviselläkin säällä antamaan hieman virtaa puhallinmoottorille ja talon ilma alkaa vaihtua. Syys- ja kevätaurinko lämmittävät tehokkaasti keräimen ilmatilaa, jolloin tuloilma on kuivaa ja pystyy hyvin kuivattamaan huoneilmaa. Tärkeää on, että poistoilmaventtiilit ovat avoinna, jotta ilma vaihtuu tasaisesti, eikä talon sisäilmasta tule ylipaineista ulkoilmaan verrattuna. Painesuhteiden kannalta hyvä ratkaisu olisi, mikäli puhallinmoottori voitaisiin kytkeä poistoilmakanavaan ja keräimen lämmittämä ilma tulisi sisätiloihin pienen alipaineen voimalla.

Tyhjennä vesijohdot

Jos mökissä on juokseva vesi, muista tyhjentää kaikki vesijohdot ja vesipumppu. Myös lämminvesivaraaja pitää päästää tyhjäksi talven ajaksi ja kääntää kaikki vesihanat auki niin, että vesi valuu niistä pois. Jos putkisto ei ole koko matkalta alaspäin viettävä, voi olla tarpeen imeä putket ja varaaja lopuksi tyhjäksi vesi-imurilla.

Varaudu mökkivarkaisiin ennakolta

Vie mökiltä pois kaikki arvotavara ja jätä verhot auki, jotta mahdollinen varas näkee että arvotavara on viety pois. Tarkista toki, että kaikki ovat ja ikkunat on kunnolla suljettu ja varmista, että vakuutukset ovat kunnossa.

Varastettavan arvoisia tai itselle rakkaita esineitä ei kannata jättää talveksi mökkiin.
Varastettavan arvoisia tai itselle rakkaita esineitä ei kannata jättää talveksi mökkiin.

Turvaksi voit hankkia myös hälytyslaitteita ja riistakameran. Viime aikoina on todettu, että etävalvontalaitteet ovat merkittävästi vähentäneet mökkimurtoja.

Karkoita varkaat valvontakameralla, tutustu: