Kesäkeittiö: mökkiruoka ja grillit

Kesäkeittiö: mökkiruoka ja grillit

Ruoanlaitto mökillä on mieluista yhteistä puuhailua. Kesäaikana ruoka valmistetaan usein ulkona erilaisilla grillauslaitteilla tai avotulella.


Ulkoruokailu onnistuu hienosti keskikesän lämmössä, mutta mökillä on varauduttava myös kylmempiin vuodenaikoihin, jolloin keittiön on oltava kunnossa.

Grillaus- ja ruokailupaikka on suomalaisen kesäpihan keskipiste, jonka rakentelussa mielikuvituksen käyttö on melko vapaata. Joku voi suhtautua asiaan rakennusmestarin asenteella ja tehdä grillistään ja kalusteista rakentajan taidonnäytteen. Toinen pitää tärkeimpänä ruoanlaiton mahdollisuuksia ja tekee ulkokeittiöstään ruoanlaiton kannalta mahdollisimman hyvin toimivan. Joku taas pitää tärkeimpänä elävän tulen loistetta ja lämpöä.

Muista selvittää lupa-asiat

Mökkipihalla nikkaroitaessa on kuitenkin hyvä muistaa myös lupakäytännöt, jotta vältytään joskus ikäviltäkin jälkiselvittelyiltä. Uudisrakennukselle tarvitaan aina rakennuslupa. Mutta tarvitaanko lupaa, kun pihalle nikkaroidaan esimerkiksi grillauskatos tai kota? Ensin kannattaa tutustua kunnan nettisivuilta löytyvään rakennusjärjestykseen. Sieltä yleensä löytyy ohjeita kyseiselle alueelle tehtävien rakennelmien lupamenettelystä. Joitakin nikkarointeja voi tehdä ilman viranomaismenettelyä ja sitten hieman vativammat rakennelmat edellyttävät ilmoitusmenettelyn.

Kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi edellyttää ilmoituksen sijasta rakennus- tai toimenpideluvan hakemista mikäli se on yleisen edun tai naapureiden oikeusturvan kannalta tarpeen. Jos esimerkiksi ilmoitettu rakennelma sijaitsee asemakaava-alueella alle 4 metrin päässä ja haja-asutusalueelle alle 5 metrin päässä naapurin rajasta, muuttuu ilmoitusmenettely naapurisuostumusta edellyttäväksi rakennusluvaksi. Tällöin hakijan tulee toimittaa luvan vaatimat asiakirjat rakennusvalvontaan, jotta asia voidaan ratkaista. Rantakaava-alueella lupamenettely on yleensä kaikkein tarkimmin säädelty, joten sinne rakennettaessa kannattaa aina olla yhteydessä rakennusvalvontaviranomaiseen. Naapurivalvonta toimii rannalle rakennettaessa yllättävän hyvin, joten tämänkin sovun kannalta on asiat hyvä hoitaa säädösten mukaisesti. Naapureiden kanssa on hyvä sopia uusista rakennelmista, vaikka virallista lupamenettelyä ei tarvittaisikaan.

Kesäkeittiö pihalle

Pihalle tulevan ruokailupaikan rakennelmat, kalusteet ja grillit voikin sitten hankkia monella tavalla. Viihtyisän oleskelupaikan kevyet suojaseinämät voi helposti rakentaa itsekin, sitä voi sitten täydentää kesäkeittiöllä. Pergolan voi kattaa osittain tai kokonaan valokatteella.

Lattian voit tehdä suoraan tiivistetyn sora-alustan tai kannattajien varaan irti sora-alustasta. Pergolan alueelta on ensin kuorittava pintamaa pois ja levitettävä pohjalle suodatinkangas estämään rikkakasvien leviämistä terassin alla. Suodatinkankaan päälle levitetään sora- tai murskekerros, joka antaa tasoitettuna ja tiivistettynä hyvän perustan pergolan maanvaraiselle lattialle, joka voi olla puulaatoja tai kiveystä. Perustus onnistuu tukevaan soramaahan myös pilareihin kiinnitettävien teräsjalkojen avulla. Mikäli maa on routivaa tai teet pergolaan valokatteen, on syytä rakentaa tukevat liikkumattomat betoniset peruspilarit.

Pergolan rakenteissa puu joutuu alttiiksi säärasituksille ja maakosteudelle. Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puutavara antavat tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan lahoa vastaan. Jatkuvasti kosteudelle alttiit rakenteet kannattaa tehdä painekyllästetystä puutavarasta. Nopeammin kuivuviin ja pintakäsiteltäviin suojarakenteisiin soveltuu paremmin lämpökäsitelty puutavara. Katettuun ja maaperästä irti olevaan rakenteeseen soveltuu myös tavanomainen puutavara.

Ulkopuutavaraan tästä »

 

Tiiligrilli kruunaa pihakeittiön

Ruoan valmistukseen voit muurata tiiligrillin itse. Ohjeita ja valmiit materiaalipaketit löytyvät Rautiasta. Jollet halua tehdä käsityötaidon mestarinäytteitä, löydät Rautia kaupasta myös valmiit piharakennelmat ja katokset sekä käyttötarkoituksiisi soveltuvat hiili- ja kaasugrillit.

Grilleihin ja pihakeittiöhin tästä » 
Tutustu Cellon grilliesitteeseen »
Tutustu Napoleon grilliesitteeseen »

 

Mökin keittiö kuntoon

Ikääntyneet mökkikeittiöt kaipaavat usein myös uusintaa. Pieni pesuallas, kylmä vesi ja rispaantuvat kaapit eivät enää vastaa nykyisiä käyttötarpeita. Mökin materiaaleihin ja käyttötarpeisiisi soveltuvat kaapistot pesualtaineen sekä muut tarvittavat laitteet kuten sähkö- tai kaasutoimiset liedet ja jääkaapit löytyvät kauppasi valikoimista.

Lämmin käyttövesi lisää myös melkoisesti mökkikeittiön mukavuutta. Vähäiseen veden kulutukseen soveltuu esimerkiksi läpivirtauslämmitin, jolla saa lämmintä käyttövettä keittiöön ja esimerkiksi suihkuun. Tässä järjestelmässä ei ole lämminvesisäiliötä, vaan laitteen läpi virtaava vesi lämpenee sähkövastuksen avulla haluttuun käyttölämpötilaan. Käyttökelpoinen ratkaisu yhdelle vesihanalle voisi olla myös laitekokonaisuus, johon kuuluu vesiallashana varustettuna pienellä 5 litran lämminvesivaraajalla. Tämä laite on kokonaiskustannuksiltaan edullisempi kuin läpivirtauslämmitin, mutta tiskaamiseen tarvittava vesimäärä lämpenee tälläkin laitteella ilman odotteluja.

Tutustu lämminvesivaraajiin »