Huussi mökille

Huussi mökille

Kesämökin WC-järjestelyt ovat monelle hieman kiusallinen asia. Missä kunnossa sinun mökkivessasi on? Katso mitä vaihtoehtoja WC:n tai huussin järjestämisessä voisi olla.

Vesivessa

Tavallinen vesivessa voi olla monella mökillä tavoittamaton. VesiWC:tä varten on oltava kunnan tai vesiosuuskunnan viemäröinti. Käypä ratkaisu on oma puhdistamojärjestelmä tai täysin umpinainen tankki, johon kaikki jätevedet kertyvät. Umpitankki tai lokakaivo pitäisi tyhjentää säännöllisesti, jolloin paikalle pitää päästä loka-autolla tai traktorin vetämällä lokakärryllä. Tämän valinnan osalta on syytä aina olla yhteydessä rakennustarkastajaan ja selvittää minkälaisen viemäröintijärjestelmän kunta edellyttää rakennettavaksi.

Perinteinen ulkovessa remonttiin

Monella mökillä jököttää edelleen sellainen perinteinen ulkovessa, joka tuoksahtaa pahimmillaan jo kymmenien metrin päähän. Voimakas haju on merkki siitä, että päästöt eivät kompostoidu kunnolla. Tämä puute voidaan ratkaista rakentamalla ulkovessan ytimeksi kompostoiva käymälä, joita löytyy valmiina useampaa mallia. Kaikkein helpoin tapa on hankkia kompostikäymälän yhteydessä ympärille myös koko käymäläpaketti, eli puinen vessarakennus tarvikkeineen. Sellaisen rakentamisessa vaikein homma taitaa olla muutaman harkon asentaminen perustukseksi (eikä sekään muuten ole vaikeaa), ja siitä eteenpäin pystytys onnistuu helppojen ohjeiden mukaan. Siihen loppuu hajut.

Kompostikäymälään lisätään joka käynnin jälkeen hieman kuivikeainetta. Jätettä myös muutaman viikon välein hieman möyhennetään ja sekoitetaan mukana tulevalla työkalulla. Näin toimien käymälän takana sijaitsevasta luukusta voidaan aina silloin tällöin lapioida ulos multaa kukkapenkkien täytteeksi.

Useimmat kompostoivat käymäläjärjestelmät voi sijoittaa myös mökkiin sisälle. Silloin tuuletus hoidetaan rakennuksen katolle kulkevalla putkella. Läpivienti on hoidettava huolellisesti, jotta kattoon ei tule vesivuotoja. Vaihtoehtoisena paikkana tuuletusputkelle voi olla myös mökin ulkoseinä, mutta varmista että paikka on sellainen, ettei mahdollinen haju häiritse ulkona oleskelua. Kattotuuletus on myös sen puolesta parempi, että siihen syntyy korkeuseron takia hyvä painovoimainen veto.

Muista myös hygienia

Kun saat siistin ulkokäymälän käyttöön, on sen yhteyteen hyvä järjestää myös paikka käsien pesulle. Yksinkertaisimmillaan voit laittaa käymälän seinään tukevan hyllyn, johon sijoitat hanalla varustetun vesikanisterin ja saippuapurkin. Tai vaihtoehtoisesti tuo pömpelin viereen pöytä, jossa on vesisanko ja kuuppa sekä pesuvati. Tällä pienellä järjestelyllä saat varsinkin vierailijat tuntemaan olonsa mukavaksi.

Vaihtoehtoja kompostikäymälälle

Mökkivessan toteutukseen on myös muita vaihtoehtoja. Vessa voi olla erottelevaa mallia, jossa nestemäiset jätökset kulkevat erilliseen säiliöön ja kiinteä tavara kertyy astiaan, jossa oleva suojapussi tyhjennetään täyttyessään ulkona olevaan kompostiin. Tämä järjestelmä vaatii sen verran sähköä, että sähköinen puhallin imee jatkuvasti ilmaa istuimesta ja puhaltaa sen putkea pitkin ulos. Putken kautta tulee aika voimakkaat aromit, joten sitä ei voi sijoittaa ihan oleskelutilojen viereen. Jätepussin tyhjennys ei myöskään ole ihan niitä miellyttävimpiä tehtäviä, mutta kun pussin saa kaadettua kompostiin ja peiteltyä sopivalla kuivikkeella, on homma jo voiton puolella.

Sähköllä toimivia vaihtoehtoja ovat myös pakastavat ja polttavat WC-istuimet. Pakastavassa istuimessa ns. tavara kertyy astiaan, jossa se jäätyy. Astian täyttyessä se voidaan kipata kompostiin kokonaisena palana ja peitellä heti. Näin toimien voimakkaita hajuja ei ehdi päästä ilmoille, vaikka jätökset ovatkin muuten ihan luonnontilassa jäätyneinä.

Polttava käymälä on ehkä kaikkein miellyttävin vaihtoehto vesivessalle. Siinä jätökset kuumennetaan niin korkeaan lämpötilaan, että kaikki nesteet haihtuvat ja kiintoaines palaa tuhkaksi. Tuhkaa kertyykin yllättävän vähän, ja silloin tällöin tapahtuva tyhjennys on helppo tehdä, koska minkäänlaisia hajuja ei enää synny. Sähkön kulutus tässä järjestelmässä on kaikkein suurinta. Aurinoenergialla toimivalla mökillä tämä kannattaa siis unohtaa.

Juhlia järjestettäessä

Jos mökillä vierailee suurehkoja seurueita, kannattaa käymäläratkaisua suunniteltaessa miettiä sekin, että tilapäinenkin suuri käyttäjämäärä saattaa aiheuttaa ”järjestelmän ylikuormittumisen”, eli laitteet eivät ehdi ns. prosessoida kaikkea, ja edessä voi olla ongelmia. Tällaiseen tilanteeseen olisikin oltava varajärjestelmää. Suurelle käyttäjämäärälle on harkittava vaikka ulkona sijaitsevaa kompostikäymälää varalle, ettei yksi ja ainoa sisätiloihin sijoitettu käymälä aiheuta ylipääsemättömiä ongelmia.