Saunan remontti hautumaan

Saunan remontti hautumaan

Mökkisauna on koko mökkeilyn ydin – tai näin ajattelee moni kesämökin tai vapaa-ajan asunnon omistaja. Saunominen kuuluu suomalaiseen vapaa-ajan viettoon niin vahvasti, että kevään mökkikautta ajatellen onkin hyvä miettiä vanhan saunan remontointia jo syksyn tai talven aikana, jotta sauna on heti keväällä hyvässä iskussa ja valmiina saunomiseen entistä ehompana.

Kiuas ja tulisijat ovat saunan sydän

Tarkista ensin saunan yleiskunto. Aloita vaikka kiukaasta. Jo pelkästään paloturvallisuuden takia puulämmitteisen kiukaan tulee olla ehjä, tulipesässä ei saa olla puhki ruostuneita kohtia ja luukkujen tulee sulkeutua kunnolla. Jos kiukaassa on vaurioita se pitää vaihtaa. Tarkista vanhan kiukaan mitat ja etäisyydet seinistä ja muista saunan rakenteista. Mittaa hormiliitoksen korkeus ja putken koko. Uutta kiuasta valitessasi muista selvittää myyjältä, että uusi kiuas soveltuu olemassa olevan hormin paloluokitukselle. Varmista, että kiukaan ympärillä on vähintään valmistajan ilmoittamat suojaetäisyydet palaviin rakenteisiin.

Tutustu puukiuas-valikoimaan >>

Jos mietit kiuastyypin vaihtamista esimerkiksi jatkuvalämmitteisestä kertalämmitteiseen, saattaa muutos edellyttää hormiliitoksen siirtämistä. Varmista minkä tyyppinen hormi saunassasi on, ja selvitä kiukaan myyjän kanssa miten hormiin liittyvät muutokset tehdään oikeaoppisesti. Jos saunassa on muurattu hormi, kannattaa sen kunto tarkastaa katolta taskulampun avulla. Hanki tarvittaessa valjaat ja turvaköysi, kun nouset katolle, ja tutki ensin savupiipun kunto ulkopuolelta ja sitten taskulampun kanssa sisäpuolelta. Yleensä nuohooja ilmoittaa jos havaitsee hormissa vaurioita, mutta tulisijan uusimisen yhteydessä tarkastus on syytä tehdä, ja kunnostaa hormi jos vaurioita löytyy.

Jos saunaa lämmitetään usein, kiuaskivet pitäisi vaihtaa muutaman vuoden välein. Pura kiukaasta kiviä niin paljon, että näet pohjimmaisten kivien kunnon. Ne lämpenevät eniten ja halkeilevat ensimmäisenä. Kivien halkeillessa ja murentuessa kiukaaseen kertyy kiven murusia jotka heikentävät lämmön siirtymistä ja saattavat lisätä kiukaan ruostumista. Hajonneet kivet eivät anna yhtä hyvää löylyä kuin ehjät. Eri tyyppisille kiukaille on erilaisia kiviä, joita myydään laatikoittain.

Tutustu kiuaskivi-valikoimaan >>

Muuripata

Tarkista myös muuripadan kunto. Pintojen tulee olla ehjät ja tulipesän luukun tulee sulkeutua kunnolla. Jos pata alkaa olla vaihtokunnossa ota padasta ja hormiliitoksesta mitat, joiden avulla voit etsiä sopivan kokoista pataa vanhan tilalle. Varmista, että padan ympärille jää valmistajan ilmoittamat suojaetäisyydet palaviin rakenteisiin.

Katso muuripadat tästä >>

Missä kunnossa lauteet ja saunan sisäpinnat?

Tarkista lauteiden kunto. Kokeile, että laudelaudat ovat kunnolla kiinni ja varmista ettei lauteista lähde tikkuja eikä esillä ole ruuveja tai nauloja, joihin saunoja voi polttaa ihoaan. Varmista sitten, että lauteiden tukirakenteet ovat kunnossa. Kiinnitysruuvit saattavat ruostua vuosien saatossa, ja pahimmillaan lauteet voivat romahtaa kun lauteilla on iso porukka saunomassa. Erityisesti saranoiduissa ja kääntyvissä lauteissa kiinnityspisteiden tarkistaminen on tärkeää, koska kuormitus kiinnityspisteissä saattaa olla melko suuri.

Jos lauteiden yleisilme näyttää jo vähän nuhjaantuneelta, voi olla syytä miettiä lauteiden uusimista. Lauteet voi rakennella itse, tai käyttää valmiita laude-elementtejä ja valmisosia, joita löytyy eri puulaatuina ja erilaisilla pintakäsittelyillä. Valmiit runko- ja laude-elementit kulmapaloineen ja selkänojineen on helppo viimeistellä omatoimisesti paikan päällä. Muista ottaa tarkat mitat saunatilasta, jotta saat oikean kokoiset valmiselementit.

Saunan puutavara ja lauteet, tutustu valikoimaan >>

Ja samalla kun mietit lauteiden uusimista, voisi olla paikallaan tarkistella saunan seinien kunto ja kattopaneelien uusimistarve. Kohtalaisen pienellä vaivalla koko saunaan saadaan uusi raikas ilme vaihtamalla sisäpinnat uusiin. Kattopaneelien uusimisen yhteydessä tulee myös tarkastettua katon kunto. Selvitä, ettei saunan vesihöyry ole päässyt kastelemaan paneelien yläpuolisia lämmöneristeitä ja kattorakenteita. Ja muista asentaa uuden paneelin alle höyrynsulkuna toimiva alumiinipaperi. Pienenä lisäniksinä saunan sisäremontin yhteydessä voisi harkita myös saunaan tarkoitettujen lämmöneristelevyjen asentamista seinä- ja kattopaneelien taakse. Alumiinipintainen polyuretaanilevy nopeuttaa saunan lämpenemistä ja pienentää lämmitystarvetta.

Katso saunapaneeli-valikoima >>

Mikä puu sopii saunaan?

Kotimaisista puulajeista saunaa sopii erittäin hyvin kuusi, josta voidaan tehdä seinäpaneelit ja myös lauteet. Lauteissa voi käyttää myös haapaa, ja esimerkiksi lämpökäsitelty leppä soveltuu mainiosti lauteisiin sekä seinäpaneeleihin. Tutustu erilaisiin puulajeihin tarkemmin myymälässä. Samalla voit miettiä lauteiden ja saunan sisäpintojen pintakäsittelyn vaihtoehtoja. Saunasuojat ja erilaiset vahakäsittelyt ja öljyt helpottavat pintojen puhtaanapitoa ja sauna säilyy siistinä. Hanki samalla myös saunan siivoukseen soveltuvat puhdistusaineet ja –välineet.

Katso saunan puutavara-valikoima >>


Lattiat ja muut saunan varusteet

Viimeistelty ilme saunatiloihin syntyy siisteillä lattiaritilöillä ja jakkaroilla tai penkeillä. Lattialle tulevat ritilät parantavat myös mukavuutta, ne ovat jalan alla miellyttäviä ja vähentävät liukastumisvaaraa. Ritilöitä löytyy sekä puisia että muovista valmistettuja. Ja samalla voit valita sävy sävyyn sopivat saunan pesuvadit, saavit, vesikuupat ja löylykauhat. Pieni investointi uusiin saunatarvikkeisiin parantaa viihtyisyyttä ja näin sauna on valmis ottamaan vastaa kesäkauden saunojat.

Tutustu saunatarvikkeisiin >>