Tunnelmavaloa puutarhaan

Tunnelmavaloa puutarhaan

Vie valonsäteitä puutarhaan. Sommittele kynttilät kauniisiin asetelmiin, ripusta lyhty kuusen oksaan ja tee ulkotulista valopolku. Anna tunnelman lumota hämärtyvässä illassa.

Pimeän tainnutus alkaa jo ovelta leviten terassille tai parvekkeelle. Valon voi tuoda parvekkeen tai terassin pöydälle taiteilemalla kynttilöistä lumoavan sommitelman. Kynttilät kannattaa asettaa 5–10 senttimetrin välein palamattomalle alustalle. Kun sytytät kynttilät, leviää niistä valoa ja lämmintä tunnelmaa koko tilaan. Kietoudut ehkä huopaan ja jäät ihastelemaan liekkien eloa tai kipaiset takaisin lämpimään ja nautit näystä ikkunan takaa.

Tuulisella säällä turvallisia tunnelmanluojia ovat kynttilälyhdyt. Niistä voi koota asetelmia pöydälle tai ripustaa katselukorkeudelle. Isokokoisia lyhtyjä voi asetella esimerkiksi  terassin lattialle. Rappusilla kynttilälyhdyt tuikkivat kutsuvasti ja toivottavat tervetulleeksi.

Kynttilälyhdyt ja ulkotulet valaisevat pihapolun

Puutarha ei pääty terassin reunaan tai rapunpieleen, vaan siitä se vasta alkaa. Viemällä valoa puutarhaan teet siitä näkyvän ja kutsuvan pimeälläkin.

Voit johdattaa katsetta ja askelia rakentamalla valopolkuja pihamaan kulkureiteille. Esimerkiksi kannattimiin ripustetut kynttilälyhdyt valaisevat polun varrella viehättävästi. Hyvällä säällä polkuja voi myötäillä myös ulkotulilla ja -roihuilla. Ne kannattaa kuitenkin sijoittaa hieman etäämmäksi varsinaisesta kulkuväylästä, jotta tuli ei tartu kulkijan housunlahkeeseen tai hameenhelmaan. Rakennuksiinkin tulee olla etäisyyttä kolmesta kymmeneen metriä tulen koosta riippuen. Ulkotulet tulee sijoittaa palamattomaan astiaan tai tukevaan telineeseen. Teline toimii hyvin talvellakin, sillä se nostaa ulkotulen ylös hangesta.

Ledvalot tuovat loistetta lyhtyihin

Kynttilöitä ja ulkotulia ei saa jättää valvomatta, joten monissa tapauksissa elävä tuli kannattaa korvata sähköllä, aurinkokennolla tai paristoilla toimivilla valoilla. Esimerkiksi lyhdyn sisään voi laittaa kynttilän sijaan lyhtyvalosarjan. Sen pienet ledlamput tuikkivat turvallisesti, vaikka lyhdyn ripustaisi pilkistämään pihakuusen naavaisten oksien alta tai pensaikosta.

Myös puutarhan laitamilla kannattaa suosia muuta kuin elävää tulta. Pihapiiriä on hyvä valaista kauempaakin, sillä silloin se näyttää suuremmalta. Valo piirtää puutarhalle rajoja.

Ledvalosarjat tuovat tuiketta havuryhmiin

Puutarhan koristelu käy kätevästi erilaisilla ledvalosarjoilla. Lyhyimmät, neljänkymmenen ledin valosarjat voi laittaa kiertämään kransseja tai havu- ja sammalpalloja. Ne tuovat valonkajastusta myös talvisiin kanervaistutuksiin.

Pidemmät valosarjat asettuvat paitsi suosittujen tuijien, myös matalien havuryhmien lomaan tuomaan niiden vehreyttä esille. Niitä voi kieputtaa myös virattomaksi jääneiden köynnöstukien tai vaikka vanhan kärrynpyörän somisteeksi.

Kaikkein pisimmät, 240 ledin valosarjat valaisevat näyttävästi muun muassa isompia puita ja pensaita.

Hehkulamput luovat ympärilleen retrohenkeä

Jos ei halua itse viritellä valosarjoja, voi hankkia valmiiksi valaistun tuotteen. Esimerkiksi led-koivupuu sädehtii kauniina katseenvangitsijana hämyisessä puutarhassa tai vaikka terassilla. Led-koivupuita on saatavilla 180 senttimetrin ja 240 senttimetrin korkuisina.

Terassin sisustukseen saattavat sopia myös retrovalot. Niissä ledvalot on asennettu hehkulampun muotoisten lamppujen sisään, jolloin ne myös valaisevat hyvin. Yhdessä retrovalosarjassa roikkuu kymmenen ”hehkulamppua”. Halutessaan voi valita lämmintä valkoista väriä toistavan sarjan tai värikkään Tivoli-sarjan esimerkiksi kekkereiden somisteeksi.

Kätevät koristevalot sisä- ja ulkokäyttöön

Koristevaloja hankkiessa kannattaa varmistaa niiden käyttösoveltuvuus. On myös hyvä selvittää, kuinka lamput on kytketty toisiinsa. Rinnankytkettyinä lamput jatkavat palamistaan, vaikka yksi niistä sammuisi. Sarjaankytketyissä valoissa yhden lampun rikkoutuminen sammuttaa tietyn pituisen sarjan, vaikkapa viiden lampun kokonaisuuden.

Hankintoja tehdessä voi myös miettiä, haluaako valoon liittää käsikäyttöisen kytkimen, hämäräkytkimen, liiketunnistimen tai ajastimen. Ne tekevät valaisemisesta vaivatonta ja säästävät energiaa.

Sopusuhtainen valon ja varjon vaihtelu saa puutarhan syttymään. Harkittu valaistussuunnitelma ei tee koskaan hallaa pihamaalle. Liiallinen valaistus saattaa herkästi latistaa pihamaan tunnelman.


Puutarhan valaistusvinkkejä antoi Jenni Välimäki, Rautakesko Oy:n Category Manager.
Teksti: MCI Press / Sari Toikkanen

Tutustu näihin tunnelman luojiin: