Taimiterveisiä!

Taimiterveisiä!

Puutalobaby-blogia pitävä Krista vierailee Rautian Kotipihalla ja kertoo taimenkasvatusprojektinsa kuulumisia. Tutustu ja ota vinkit talteen!

Kasvatuskuulumisia! Taimia, nimittäin. Äsken saamani tiedon mukaan taimia kannattaa kuulemma ulkoiluttaa ennen maahan istuttamista. Tuumasta toimeen hei:

Ja mä kun luulin, että KISSAN ULKOILUTTAMINEN oli turhauttavan hidasta.
Ja mä kun luulin, että KISSAN ULKOILUTTAMINEN oli turhauttavan hidasta.

Mutta siis joo-joo, oikeasti – niitä pitää kuulemma ulkoiluttaa. Ihan uutta mulle. Totuttaa siis vähitellen ulkoilmaan ennen kuin ne sitten tuikkaa paikoilleen maahan. Olin itse asiassa aikeissa istuttaa ne maaliskuussa kylvämäni kukat maahan jo ensi viikonloppuna, mutta onneksi satuin kysymään Rautian kukkaihmiseltä neuvoja. Ei vielä. Yöhallan mahdollisuus on vielä olemassa, joten vielä pitäisi malttaa jonnekin kesäkuulle asti.

Pysykää-hengissä-siihen-asti, pysykää-hengissä-siihen-asti, pysykää-hengissä-siihen-asti.

Jos ensimmäisenä taimikasvatusvuonnani saan edes jotain maahan asti istutettua, olen valmis julistamaan itseni tän taimipainin henkiseksi voittajaksi. Koko tää kylvöhurahdushan lähti liikkeelle siitä, että sain Rautialta kasan siemeniä, kasvivalaisimen sekä lämpömaton. Ja sit se on ollut menoa ja suihkepullon päivittäistä suihkinaa siitä lähtien. Paljon multaisia kynnenaluksia.

Niin ja yksi asia, jota sitten en ollut muistanut, oli latvoittaminen.

Joel haluaa tarkentaa, että tässä tapauksessa muistanut = en ollut ikinä kuullutkaan.

Niinpä en valitettavasti voi antaa ihanille daalioilleni kovin pitkää elinajanodotetta; todennäköisesti latvominen (latvan katkaisu siis) oli aivan liian myöhäistä. Nyt sen kuitenkin tein. Napsis. Toivottavasti meni edes suunnilleen oikeasta kohdasta.

Daalia-honkkeliparat. Osaamattoman kasvattajan käsissä olitte, oi te siemeneni.
Daalia-honkkeliparat. Osaamattoman kasvattajan käsissä olitte, oi te siemeneni.

Latvominen siis olisi tehnyt sen, että taimi olisi kuulemma haarautunut siitä kohdasta – silloin pituuskasvua ei olisi kai tullut niin paljon. No. Ensi vuonna tiedän tämän. Mutta voi mun daaliat, selvitkää nyt edes yksi tästä pliis?

Tekemättömistä hoitohommista puheen ollen: lannoittaminen. Sekin on… …unohtunut. Äh nyt pitää ottaa itseä niskasta kiinni. Mun äiti aina käyttää sellaista vaaleanpunaista lannoitejauhetta. Oiskohan se tämä Kekkilän kesäkukkalannoite…? Viime kesänä ostettu lannoite on ollut meillä talven ulkona; ei ehkä ole selvinnyt pakkasista?

Muilta osin taimitumpelon kukkapöytä näyttää (n. 8 viikkoa kylvöistä) tältä:

Prinsessat auttavat.
Prinsessat auttavat.

Mutta missäs yrtit? Rucola, lehtikaali, mikäs-se-kolmas-olikaan?

Yrttitaivaassa. RIP.

Kaikki yrtit, jotka täällä vielä näyttivät niii-iiin hyviltä, ovat mennyttä. Turhaan koulin (onpa muuten paljon erikoissanastoa tässä skenessä), kaikki heittivät veivinsä. Niks naks nirri pois. Niin menivät samaan hautaan kaikki koulitut kuin kouluja käymättömätkin. Kastelin kenties turhan innokkaasti? En tiedä.
Japanilainen lyhtykoiso sen sijaan näytti vielä viime postauksessa aivan toivottomalta – yksikään ei ollut itänyt muutamassa viikossa. Olin jo heittää toivoni ja kylvää noihin multiin jotain muuta.

Mutta katsokaa näitä nyt! Tadaa!

Kymmenestä purkista viiteen syntyi elämää! Pidän tätä työvoittona – itäminen kesti melkein kuukauden, mutta ITI sitten kuitenkin.
Kymmenestä purkista viiteen syntyi elämää! Pidän tätä työvoittona – itäminen kesti melkein kuukauden, mutta ITI sitten kuitenkin.

Kaikkein paras meininki kuitenkin on punaisilla auringonkukilla. Tsekatkaas vaikkapa tää beibi! Jea!

…ja puutalon taimionnistujakilpailun toinen palkinto menee ehdottomasti tälle esikasvatusta-for-dummies -setille eli Nelson Gardenin Easy to Grow -paketille, jossa oli kaikki valmiina. Paketti vaan auki ja kastelemaan. Setin oreganot ja basilikat näyttävät nyt tältä:

Tuo basilika <3 <3 <3
Tuo basilika <3 <3 <3

Nämä voisi jo varmaan kohta laittaa isompaan astiaan, mutta pähkäilen vielä, laitanko maahan vai ruukkuun. Ja jos maahan menevät, niin vielä ei tosiaan ole aika istuttaa ulos asti. Ehkä ensin ruukkuun ja myöhemmin (jos vielä mieli tekee) maahan? Oregano ainakin on käsittääkseni monivuotinen eli se ois kiva saada ihan maahan tuottamaan satoa useammaksikin vuodeksi.

Niin vielä yrteistä puheenollen…

Se, että ne ensin esikasvatukseen kylvetyt kuolivat kaikki, ei tietenkään tarkoita sitä, että luopuisin toivosta oppisin virheistäni. Koska:

Istutuslaatikoita! Istutuslaatikoita!
Istutuslaatikoita! Istutuslaatikoita!

Naapuri kysyi, että oisko meillä tarvetta istutuslaatikoille, ja minä heitin kuperkeikan (henkisesti) samalla, kun vastasin JOO. Istutuslaatikoita! No todellakin istutuslaatikoita! Mitäs tässä elämässä muuta kuin istutuslaatikoita!

Tähän asti olen lähinnä tanssinut onnentansseja noiden kehikkojen ympärillä ja ”sovitellut” niitä eri puolille pihaa. Tiedättekö; näyttänyt tosi tehokkaalta ja roudannut niitä reippain asekelin ympäri tonttia tekemättä kuitenkaan oikeasti mitään. Kohta pitäisi ehkä päättää, että mitä niihin kylvetään ja lähteä sitten multaostoksille. Ja kuulemma pohjalle joku suodatinkangas – vai ajaisivatko sanomalehdet saman asian?
Sit kylvämään! Lisää basilikaa! Korianteria! Ehkä porkkanoita, voiko tuollaiseen laittaa porkkanoita? Salaattia! Uuuu! Mitävielä?

Joo en todellakaan opi virheistäni, se olisi aivan liian tylsää. Ja se esikasvatus puolestaan – ens vuonna uusiksi hei!

Muut kylvöhurahtaneet; mikäs on toukokuun tilanne? Onnistumisia vai epäonnistumisia?

Viljelyintoisille tuotteita Rautiasta: