Puuterassin huolto

Puuterassin huolto

Puuterassi säilyy hyvänä kun huollat sitä säännöllisesti. Katso vinkit ja tuotteet!

Puu sopii pihaan

– Puu taipuu sekä perinteiseen että moderniin makuun. Tarjolla on mukavasti vaihtoehtoja: lehtikuusta, lämpökäsiteltyä mäntyä, kestopuuta vihreänä ja ruskeana sekä puukomposiittia, luettelee Rautakeskon tuoteryhmäpäällikkö Jari Tyynismaa.

Terassirakentamisen trendit elävät ajassa. Nyt uudet tuulet tuovat pihoille yhä leveämpiä puisia terassilautoja. Yksikköhinnaltaan edullinen kestopuu pitää hyvin pintansa.

Helppohoitoinen ja kierrätysmateriaaleista valmistettu komposiittilauta kiinnostaa kuluttajia. Terassilautana se on luja, ei tarvitse pintakäsittelyä eikä ole märkänäkään liukas. Sävykartta ulottuu tummasta vaaleaan. Tulossa on puun pintaa jäljitteleviä komposiittilautoja.


 

Suojaa ja väriä pintaan

Terassin rakentaminen onnistuu lähes jokaiselta omatoimirakentajalta, mutta perustuksia ja runkoa tekemään kannattaa ehkä kutsua ammattilainen. Persoonallista puupintaa kaipaava saattaa suunnitella eri puulajien yhdistelyä terassin rakenteissa, mutta sitä Tyynismaa ei suosittele.

– Eri puulajit elävät ja patinoituvat eri tavoin sään armoilla. Yleensä terassit tehdään myös samasta materiaalin dimensiosta (paksuus, leveys) ja profiilista. Ilmettä saadaan kuitenkin luotua esimerkiksi kaiteilla ja rimoilla.

Puuterassin pintakäsittelyyn sopivat sävytetyt ja sävyttämättömät puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön tarkoitetut lateksi- ja öljymaalit. Ruskea väri on haluttu, myös tyylikkäitä harmaan sävyjä kysytään yhä enemmän.

– Jos terassi halutaan harmaannuttaa luonnollisesti, se jätetään harmaantumaan puupuhtaaksi ilman pintakäsittelyä 1–3 vuodeksi. Sitten käsittelyn voi tehdä värittömällä puuöljyllä tai vastaavalla.


Huoltotoimet hanskaan

Puuterassi pysyy kauniina hoitamalla. Kun lehdet ja muu irtoaines harjataan pois, pesun tarve vähenee. Puuterassien pesuun on omat pesuaineensa, komposiittiterassin voi puhdistaa perusteellisemmin painepesurilla.

Terassin kunto ja pintakäsittelyn tarve on syytä tarkistaa joka kevät, värin haalistuminen ja puun halkeilu viestivät huoltotarpeesta. Uusi pintakäsittely on hyvä tehdä samalla aineella kuin vanha, jotta jälki olisi tasaista. Komposiittia ei pintakäsitellä.

– Kestopuun pintakäsittelyn oikea-aikaisuus on tärkeää. Puu on oltava riittävän kuivaa, sillä kostealle puulle tehty pintakäsittely hilseilee pois. Keväällä rakennettu kestopuuterassi on loppukesällä riittävän kuiva maalattavaksi, korostaa Tyynismaa.

Teksti: Teija Aaltonen