Puutarhakalusteiden huolto
Puutarhakalusteiden huolto

Polyrottingista valmistetuille ulkokalusteille riittää pelkkä pyyhkiminen, mutta osa kalusteista täytyy öljytä säännöllisesti. Hyvällä hoidolla kalusteet kestävät pitkään.

Kuva: Jazz-kalusteryhmä on mustaa polyrottinkia.

Ostaisiko puiset vai muoviset puutarhakalusteet? Vai kenties teräksiset? Ulkonäön lisäksi kannattaa miettiä, miten paljon on valmis panostamaan kalusteiden huoltoon.

Jos kuulut ihmistyyppiin, joka ajaa nurmikon kerran pari kesässä, hanki polyrottinkiset kalusteet. Rottinkia jäljittelevä polyrottinki on lähes hoitovapaa: riittää kun pyyhkii kalusteet silloin tällöin kostealla pyyhkeellä.

Polyrottingin puhdistuksessa voi käyttää varovasti myös painepesuria, jos pöly tai noki on pinttynyt punoksen väleihin.

Myös polystyreenistä tehdyt puujäljitelmäkalusteet ovat erittäin helppohoitoisia. Niiden puhdistukseen riittää niin ikään mieto pesuaine ja kostea liina. Tarvittaessa kalusteet voi maalata akrylaattiväreillä. Pakkasta polystyreenikalusteet kestävät perinteisiä muovikalusteita paremmin.

PVC-muovista valmistetut muovikalusteet kovettuvat pakkasessa ja voivat napsahtaa poikki istujan painosta, joten niitä ei kannata käyttää kylmässä. Talveksi muovikalusteet on syytä laittaa varastoon.


Puukalusteiden hoito


Kuva: Polyrottinkinen penkki.

Puukalusteista helppohoitoisin on tiikki. Tiikkikalusteille riittää pesu ja puhtaanapito – maalausta tai öljyämistä ei tarvitse tehdä. Jos tiikille ei tee mitään, puu harmaantuu ajan myötä. Se ei vaikuta puun kestävyyteen, ainoastaan ulkonäköön.

Jos haluaa tiikkikalusteisiin syvän konjakin sävyn, ne voi öljytä tiikkiöljyllä. Jos öljyämisen aloittaa, pitää kalusteet öljytä pari kertaa vuodessa. Mikäli käyttää sävytettyä öljyä, väriä kannattaa kokeilla ensin kalusteen alapinnalle. Jos tiikkipuussa on tahroja, voi ne poistaa hienolla hiomapaperilla ja lisätä pintaan hiomisen jälkeen öljyä.

Trooppisista puulajeista tehtyjä kalusteita eli kovapuukalusteita hoidetaan öljyämällä. Sama hoito tepsii kestopuulle, joka on tehty yleensä kotimaisesta männystä.

Katetulla terassilla olevia kalusteita tulisi öljytä kerran pari kesässä, sään armoilla olevia useammin. Ennen öljyämistä kalusteet pitää pestä ja puhdistaa.

Tarvittaessa voi käyttää homeenpoistoainetta. Ennen öljyämistä puun pinnan pitää olla täysin kuiva. Jos pinta on harmaantunut tai homeessa, sen voi hioa tarvittaessa hiomapaperilla.


Maalauksessa huomioitavaa

Maalaus ei sovellu kovapuukalusteille, sillä ne on öljytty tehtaalla eikä maali tartu öljyttyyn pintaan. Sitä vastoin kestopuukalusteet voi maalata, ensin pohjamaalilla ja sitten alkydimaalilla tai öljypohjaisella puunsuojamaalilla.


Kuva: Cello Bonn –penkki on FSC-sertifioitua eukalyptusta.

Joskus kestopuun pinta voi olla kyllästysprosessin jäljiltä liian kosteaa maalattavaksi. Uudet kestopuukalusteet kannattaakin maalata tai sävyttää puunsuoja-aineella vasta hankintaa seuraavana vuonna, jotta puun pinta on varmasti tarpeeksi kuiva.

Uusintamaalaus on tarpeen muutamien vuosien välein, varsinkin jos kalusteet ovat taivasalla, jossa aurinko ja sade rasittavat maalipintaa. Irronnut maali poistetaan kaapimalla ja pinnat hiotaan ennen uusintamaalausta.

Myös alumiini ja ruostumaton teräs soveltuvat erinomaisesti ulkokalusteisiin. Hoidoksi riittää pesu miedolla pesuaineella. Joskus ruostumattomaankin teräkseen voi tulla ajan kuluessa pieniä ruostepisteitä. Ne voi poistaa ruostumattomalle teräkselle tarkoitetulla puhdistusaineella.
 

LÄHDETIEDOT:
Juttuun on haastateltu tuotepäällikkö Arja Mäkipaasoa Rautakeskosta.
Teksti: Jonna Hovi-Horkan
Kuvat: Valmistaja
Lähde: Pirkka