Pihakiveys kestää aikaa
Pihakiveys kestää aikaa

Pihakiveys tuo tontille käytännöllisyyttä ja ryhtiä, ja mikä parasta – kestää aikaa. Materiaalina kivi on huoleton ja huoltovapaa valinta esimerkiksi puuterassiin verrattuna.

Rautian pihakivivalikoima tarjoaa paljon hyviä vaihtoehtoja jokaiseen makuun ja pihaan. Juuri nyt suosion huipulla on profiloitu kivi, jonka elävä pinta muistuttaa luonnonkiveä.

Esimerkiksi Lakan Loimukivet -pihakivisarjasta on saatavilla kolme eläväpintaista väriä: musta, musta-valkoinen ja ruskea-valkoinen. Asennus käy helposti joko käsin tai koneellisesti, sillä pihakivisarjan kolme erikokoista kiveä on ladottu valmiiksi kuvioksi kerroksittain lavalle. Loimukivet sopivat erityisen hyvin ajanviettoalueille: taka- ja oleskelupihoille ja patioille sekä poluille.


Valitse pihakivi tarpeen mukaan

Kaikki tietävät, että pihakivillä voi luoda kestävän ja tyylikkään pihapiirin, mutta kaikkia kiveyksen mahdollisuuksia ja käyttötapoja ei tule ehkä heti ajatelleeksi. Hyvät ideat kannattaakin poimia hihanvarteen jatkojalostusta varten.  

Miten olisi esimerkiksi oma salibandy- tai koriskenttä? Lakan Pihakivi 60 tai Roomankivet 80 -kivisarjoilla sellainen onnistuu. Ajourille ja auton säilytyspaikkoihin istuvat hyvin Lakan Antiikkikivet. Myös sileät Roomankivet sekä Lakan Piha- tai Katukivi sopivat hyvin autojen alle. Parkkialueeseen kohdistuvan rasituksen määrä on hyvä huomioida, jotta kiveys mitoitetaan oikein.

Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana, kun patiolle halutaan katseet kääntävä kuvioladonta. Erilaisia kivityyppejä voi yhdistellä toisiinsa pihan erilaisilla toiminta-alueilla. Siisti viimeistely ja harkitut yksityiskohdat kruunaavat kivipihan ilmeen. Esimerkiksi hulevedet voi johtaa pois pihakiveyksen kokonaisuuteen siististi istuvalla kourulaatalla.

Kiveystä pohtiessa tuotetietoa ja vinkkejä kannattaa kysyä Rautian ammattitaitoisilta myyjiltä. He auttavat myös asennustarvikkeiden ja erilaisten saumaus- ja ladontatyylien valinnassa.

Suosittu liuskekivi taipuu moneen

Kiveystrendien harjalla on viime vuosina paistatellut liuskekivi, joka on luonnollisen kaunis valinta pihaan tai puutarhaan. Kivet ovat syntyneet miljardien vuosien aikana luonnon muokkaamina, ja halkaisu on tehty käsin kiilaamalla.

Liuskekivet sopivat parhaiten luonnonläheisiin kohteisiin, joissa kiveyksen halutaan istuvan luonnollisena osana ympäröivään kasvillisuuteen. Luonnonkiven ja kasvillisuuden vuoropuhelu on luontevaa. Liuskekivipolku voi kutsua kulkijaa astelemaan tunnelmoiden talosta puutarhan vehreyteen tai johdattaa rantasaunalta järven aaltoihin.

Tai miten olisi puutarhan suloinen kivisydän? Asettele liuskekiviä puun katveeseen. Kanna pöytä ja tuolit paikalle ja nauti puutarhan kauneudesta pitkälle syksyyn. Kiveys voidaan perustaa siten, ettei puiden juuristoa vahingoiteta.

Monikäyttöinen ja ekologinen pihakivi

Vapaamuotoinen liuskekivi on lähes ikuinen ja helposti kierrätettävä materiaali. Kivi ei rapaudu, vaan pinta patinoituu aikojen kuluessa. Kiviä voi halutessaan myös kierrättää yhä uudestaan eri kohteisiin.

Liuskekiviä voidaan myös asentaa routiviin pihapintoihin, sillä epäsäännöllisen muotoinen kivi näyttää hyvältä, vaikka pihan pinta olisikin hieman kallellaan. Asentamiseen ei tarvita välttämättä erikoisammattitaitoa, tavallinen omatoimirakentaja onnistuu ohjeilla helposti.

Liuskekivien suosiota lisää kivien monikäyttöisyys ja ekologisuus. Erityisen hyvin liuskekivi istuu suomalaiseen ympäristöön, muiden luonnonmateriaalien yhteyteen. Etenkin puupinnat, murske ja muut luonnonkivet ovat liuskekivelle luontaisia kumppaneita.

Liuskekivi toimii myös modernin pihan yhdistelmissä, esimerkiksi betonikivien kaverina. Rautian valikoimassa Liuskemestareiden liuskekiviä on saatavissa neljässä värisävyssä: Lokan valkoinen, Paljakan pronssi, Oriveden Musta ja Altan harmaa.

Tuumasta toimeen – muista nämä kun suunnittelet pihakiveystä

  • Tee pohjatyöt alueen routimisalttiuden ehdoilla. Huolellinen pohjatyö (salaojitus, massanvaihto, routaeristeet) estää routavauriot.
  • Huomioi hulevedet oikein suunnatuilla kallistuksilla.
  • Valitse kiveyksen rakenne ja mitoitus alueesi käytön ja rasituksen mukaan.
  • Käytä värejä fiksusti. Tontin yhtenäinen ilme tai tietyn alueen rajaus tehostuu oikeilla väreillä.
  • Hyödynnä valmistajien ladontamalleja.
  • Saumaus viimeistelee ladonnan: tumma saumaus tummalle laatalle, vaalea vaalealle.
  • Kannattaako kivetys tehdä itse vai teettää? Keskimäärin 100 neliömetrin alue hoituu vielä helposti, isompi urakka kannattaa ehkä antaa ammattilaisen urakoitavaksi.  Juttua varten haastateltiin Markkinointi ja myynti, Lakan Betoni Oy, www.lakka.fi sekä Arttu Jokinen, Liuskemestarit Oy, www.liuskemestarit.fi

Teksti: MCI Press Oy / Teija Aaltonen

 

Osta pihakivet verkkokaupasta >>

Katso tarkemmin pihakiveyksen suunnittelusta >>