Pihakiveyksen suunnittelu
Pihakiveyksen suunnittelu

Kivetykset tuovat pihaan ryhtiä ja selkeyttä. Hyvin tehdyt pinnat ovat kestäviä, kauniita ja helppohoitoisia.

Kuva: Hyvin tehdyssä kiveyksessä kallistukset ovat kunnossa. Pintavedet ohjautuvat oikeaan suuntaan.

Kivetykset ovat tärkeitä elementtejä ja usein myös pihapiirin kalleimpia neliöitä. Vanha sanonta – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – sopii myös kivitöihin.

Tärkeimmät asiat kivetysten suunnittelemisessa ja toteuttamisessa ovat maaperän kartoittaminen, huolellisesti tehdyt pohjatyöt, riittävä budjetti, oikea mitoitus, sopivien kivien valinta sekä ladonta. Neuvoja ja apua saat K-raudan myyjiltä.


Mitoita oikein

Käytävien ja kulkuväylien mitoituksessa on hyvä miettiä käyttötarve. Kuljetaanko polulla yksin, rinnakkain, vaunujen kanssa, pyörätuolilla tai ajoneuvoilla. Jos käyttö on vähäistä, poluksi voivat riittää pelkät askelkivet.

Yhden henkilön käyttämän polun suositusleveys on 60 senttimetriä. Esteettömään liikkumiseen tarkoitettu väylä on minimissään 90 ja kahdelle tarkoitettu 120 senttiä. Autoilla ajettava väylän leveys on vähintään 2,5–3 metriä. Pysäköintipaikan minimimitoitus puolestaan on 2,5x5 metriä. Lisäksi on huomioitava ajoneuvon kääntösäteet. Esimerkiksi henkilöauton ulkosäde on kuusi metriä, joten tilaa tarvitaan.

Kuva: Tee kulkuväylistä riittävän leveitä. Varaa yhdelle henkilölle 60 cm, vaunuille ja pyörätuolille 90 cm. Kuva Lakka.

Kävelyväylillä kiven paksuudeksi riittää 60 millimetriä tai ohuempi betonikivi tai -laatta. Ajoväylillä betonikiven täytyy olla 80 mm paksuinen, eikä laattoja tai liuskekiviä kannata käyttää lainkaan. Luonnonkivistä nupu- ja noppakivet sekä erilaiset betonikivet soveltuvat parhaiten pinnoitteiksi väylille, joissa liikutaan myös autoilla. Laatat halkeavat helposti ajoneuvon aiheuttaman painavan pistekuormituksen takia, joten niitä ei kannata käyttää.


Tasaa korkeuseroja

Pihan korkeuseroja voi pienentää ja hyödyntää luiskilla ja pengerryksillä. Huolehdi, että luiskista ei tule liian jyrkkiä ja pengerrykset on tuettu huolella. Myös perustus- ja pohjatyöt on syytä tehdä yhtä tarkasti kuin käytäville ja ajoväylille, ettei routa tee tuhoja. Lisäksi moniin paikkoihin ja yli 70 senttiä korkeisiin muureihin joutuu valamaan muurin alle betonianturan ja tukemaan sen raudoituksella.

Nurmialueella muurin alareunaan kannattaa jättää pieni kivireunus, jonka päällä leikkurin pyörä voi kulkea. Näin leikkaaminen on helpompaa, eikä jää viimeistelyä vaativaa ruohokaistaletta.

Kuva: Kun pohjatyöt ovat kunnossa, tukimuuri kestää vaihtelevia säitä, käyttöä ja katseita. Kuva Lakka.

Kätevimpiä tukia pengerryksiin ovat erilaiset luonnonkiviset tai betoniset muurikivet. Niitä on melko helppo latoa ja niihin tulee luontaisesti vaadittava pieni kallistus rinteeseen päin.

Eristäviä routalevyjä ja suodatinkangasta on tärkeä käyttää pystyasennossa muurikivien ja kasvualustan välissä, ettei kivistä huokuva kylmyys vaurioita kasvien juuristoa eivätkä juuret työnny kivien väliin. Sen sijaan suodatinkangasta ei kannata laittaa istutusalueiden pohjalle, sillä se katkaisee kasvien luontaisen veden saannin maaperästä.

Luiskat voi peittää kasvillisuudella tai kenttäkivillä. Kivien asennushiekkaan voi sekoittaa sementtiä, jolloin siitä tulee kestävämpi. Saumaus kovettuu siistiksi ja rikkaruoho-ongelmia ei tule.Säästöä yhteishankinnoilla

Kivien ja urakoitsijoiden hankinnassa kannattaa neuvotella yhteisostoista naapureiden kanssa. Suuremmissa erissä ostetut maa-ainekset ja kivet maksavat useimmiten pieniä eriä vähemmän, sillä kuljetuskustannukset jäävät pienemmiksi.

Kivitöiden tekeminen vaatii aikaa ja huolellisuutta. Kesälomaa ei välttämättä kannata käyttää niiden tekemiseen, sillä kivityöt voi tehdä mainiosti myös syksyllä. Urakoitsijoitakin on paremmin saatavilla syysaikaan. Urakoitsijan tekemän työn osuuden voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä.

Jos käytät ulkopuolista urakoitsijaa, pyydä tarjous useammalta yrittäjältä. Sovi töistä ja hinnoittelusta etukäteen. Tee sopimus aina kirjallisena. Suunnittelijaa kannattaa käyttää apuna sekä sopimusten laadinnassa että työn valvonnassa. Valvoja huolehtii siitä, että työ tehdään suunnitelmien ja sopimusten mukaisesti, hyvän rakennustavan mukaan.LÄHDETIEDOT:
Teksti: Markkinointiviestintä Dialogi Oy / Saara Hirvonen
Juttuun on haastateltu tuotepäällikkö Ville Tammelinia / Rautakesko sekä suunnittelija Pike Pekkarista / K-rauta Lanterna.
Kuvat: valmistajat