Terassi laatoista ja kivistä

Terassi laatoista ja kivistä

Terassi on kesäkodin olohuone. Kivi on materiaalina kestävä ja helppohoitoinen ja materiaalivaihtoehtoja löytyy useampia.

Pihakivistä saa tehtyä kauniita pyöreitä muotoja. Hyödynnä muurausidea pihan tulisijalle!
Pihakivistä saa tehtyä kauniita pyöreitä muotoja. Hyödynnä muurausidea pihan tulisijalle!

Terassi on kotipihan toiminnan keskipiste ja aurinkoinen olohuone. Se on myös viihtyisä kesäkeittiö, jossa grillataan perheen kesken ja istutaan iloista iltaa ystäväporukalla. Terassin suunnitteluun kannattaa siis panostaa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että terassi ei voi olla liian suuri, sillä siihen keskittyy koko kesäelämä. Toisaalta rivitalon pikkupatio voi olla suven suloinen paratiisi.

Suomalaiset pihakivet ja laatat on suunniteltu Pohjolan vaativiin sääolosuhteisiin. Niistä syntyy kaunis ja kulutusta kestävä terassi, joka on helppo lakaista, huuhtaista tai pestä perusteellisesti painepesurilla. Materiaali kuivuu nopeasti ja tasainen alusta on tukeva pinta kalusteille.

Levähdä rauhassa pyöreällä kivetyksellä.
Levähdä rauhassa pyöreällä kivetyksellä.

Vaihtoehtoja löytyy

Tarjolla on laaja kattaus kivi- ja laattavaihtoehtoja jokaiseen pihaan. Kivistä tai laatoista ladottu terassi voi olla toteutukseltaan yksinkertaisen tyylikäs tai taidokkaasti sommiteltu. Muotoja, värejä ja pintakuvioita on runsaasti, lisäksi monia kiviä ja laattoja voi sovitella keskenään kuvioiksi.

Valmistajien verkkosivuilla on asennusohjeita sekä ladontavinkkejä, joista voi poimia parhaat palat omaan terassiin. Kivi- ja laattaterassia on myös helppo myöhemmin jatkaa tai peräti muuttaa ladontamallia. Kivistä ja laatoista syntyy myös kauniita kulkuväyliä, pengerryksiä, muureja ja kukkapenkkien rajauksia.

tee Pohjatyöt huolellisesti

Huolellisesti tehty pohjatyö varmistaa kestävän kiveyksen. Varmasti pitävällä perustalla routa ei pääse liikuttelemaan terassin pintaa. Maaperän laatu kannattaakin tutkia ennen laatoituksen aloitusta. Painuva maa-aines (esimerkiksi savi ja hiesu) poistetaan riittävän syvältä ja korvataan routimattomalla kiviaineksella.
Perustamistöihin kuuluu tarvittaessa myös salaojitus. Pihan kaadoista ja kallistuksista on huolehdittava, jotta hulevedet virtaavat hallitusti pois pihalta ja rakennuksen perustuksilta. Lopuksi sorakerroksen päälle levitetään asennushiekka. Isot asennustyöt ja haastavat pohjatyöt kannattaa teettää ammattilaisella.
Vapaamuotoisilla liuskekivillä terassin tai kulkuväylän kiveys onnistuu ilman massiivisia pohjatöitä, sillä liuskekiveys kestää hyvin routimista. Mikäli liuskekivet saavat hieman elää routimisen mukana, noin 20 sentin maakerroksen poistaminen riittää. Hulevedet tulee johtaa hallitusti pois tässäkin tapauksessa.

Vapaamuotoisten liuskekivien asentaminen onnistuu myös amatööriltä, latoa voi juuri niin tarkasti kuin itse haluaa ja muotoilu sujuu tavallisella timpurinvasaralla. Muotoon valmiiksi sahattujen liuskekivien etuna ovat kapeat saumat ja tasainen pinta. Kotimaisten liuskekivien värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen ja pronssi.

 Teksti: Teija Aaltonen

pihakiviä ja pihalaattoja: