Keittiö muuttaa kesäksi ulos

Kauniina kesäpäivinä ei kannata tuhlata aikaa sisällä kokkailuun, perunat kun kuoriutuvat vikkelämmin ja letut valmistuvat vaivattomammin auringonpaisteessa yhdessä ystävien tai perheen kanssa seurustellen. Ohjeidemme avulla oman kesäkeittiön rakentaminen on helppoa – ryhdy tuumasta toimeen ja pääset nauttimaan kesäisistä kokkailuhetkistä jo tänä kesänä!

Valitse ensin, minkä tyyppisen ulkokeittiön haluat

Kun aloitat ulkokeittiön suunnittelun, ensimmäinen askel on keittiötyypin päättäminen. Kesäkeittiö tarkoittaa yhdelle terassia grilleineen, toiselle sisäkeittiön veroista, ulos rakennettua täydellisesti varusteltua keittiötä, johon kesäisin siirrytään valmistamaan ruokaa ja seurustelemaan. Suurin osa ulkokeittiöistä on jotakin näiden kahden ääripään väliltä.

Valitse näistä juuri omaan kesäkeittiöösi sopivat elementit

 1. Monipuolinen kesäkeittiörakennus on erillinen mökki kesäiseen kokkailuun. Rakennus voi joko olla osin avoin tai vaikkapa lasiseinäinen. Kaikkia kesäkeittiörakennuksia kuitenkin yhdistää katto. Kesäkeittiörakennus on oiva ratkaisu, jos haluat laittaa ruokaa myös tuulisella tai sateisella säällä kesäkeittiössäsi.
 2. Kesäkeittiö katoksella tarjoaa kesäiseen ruoanlaittoon sateelta suojaisan miljöön. Katoksen voi perinteisen katon lisäksi tarjota myös pergola eli palkistojen kattama pylväskäytävä, jota koristavat köynnöskasvit. Pergolan voit ostaa valmiina tai rakentaa itse pilari- ja palkkikenkiä hyväksi käyttäen. Tuulen- ja auringonsuojaa saat tilaan kiinnittämällä katoksen seinämiksi ohuet, ilmavat verhot. Verhotangot asennat helposti katoksen alle ja verhon alareunaan voit kiinnittää pöytäliinapainoja tai verhon molempiin alakulmiin pingoitetun vaijerin. Näin saat verhot pysymään paikoillaan tuulessakin.
 3. Idyllinen kesäkeittiö auringon alla, ilman kattoa tai seiniä, on kesäkeittiöiden kevein muoto. Yksinkertaisimmillaan kesäkeittiön puitteet saat aikaan rakentamalla pienen terassin säänkestävistä laudoista tai kivistä.
 4. Väliaikainen kesäkeittiö rakentuu helposti vaikkapa puistoon tai laiturille. Väliaikaiseen ulkokeittiöön saat suojaa vaikkapa aurinkovarjoista tai katoksista. Kanna vanha tapetointipöytä puistoon tarjoilupöydäksi ja kesäjuhlat voivat alkaa!

Siirry sitten materiaalien valintaan

Kun ulkokeittiön perusrakenteet on valittu, on aika siirtyä materiaalien valintaan.

 • Aidanteet luot kesäkeittiöön helposti esimerkiksi vuorenkilvillä ja kuunliljoilla. Kasvit maisemoivat kesäkeittiön kauniisti ja muodostavat matalan, luonnollisen aidanteen. Kesäkeittiön rajaamiseen sopii myös vaikkapa puinen aitaelementti, johon voit kiinnittää ripustettavia hyllyjä ja koukkuja. Aitaelementin perusteiksi sopivat palkkikengät löydät työvälineosastoltamme.
 • Alustan rakennat kesäkeittiöön helposti esimerkiksi terassi- tai komposiittilaudoista tai vaikkapa laatoista. Myös sora on toimiva ja säänkestävä alustavaihtoehto.
 • Kesäkeittiön ympäristön luot kauniiksi nurmikon, reunakivien ja betonisten tai autojen pihakivien avulla.
 • Maalaaminen on toisinaan tarpeen yhdenmukaisen sävyn ja teeman luomiseksi kesäkeittiöön. Sävytä puu- ja metallikalusteet, korit, hyllyt ja ruukun samalla sävyllä – näin teet aikaa nähneistä pinnoista lähes uuden veroisia.

Päätä lopuksi kesäkeittiön varustelusta

Kun ulkokeittiösi rakenteet ja materiaalit on valittu, voit siirtyä keittiön varusteluun. Valintoja tehdessä pidä mielessäsi, millaiseen käyttötarkoitukseen olet rakentamassa ulkokeittiötä. Jos käytät kesäkeittiötä vain muutaman kerran kesässä, vähempikin riittää, mutta jos ajatuksena on kokkailla ulkona paljonkin, kannattaa varusteluun todella panostaa.

 • Grilli on kesäkeittiön sydän, joten sen valintaan kannattaa panostaa. Rautian valikoimista löydät laajan valikoiman eri hintaluokan ratkaisuja ja erityyppisiä grillejä, olipa suosikkisi sitten sähkö-, kaasu- tai hiiligrilli.
 • Yrtti-istutukset helpottavat kesäistä ruoanlaittoa – saat makua annoksiin suoraan omista viljelmistäsi. Yrtit voit istuttaa joko suoraan maahan tai kesäkeittiöön korkeisiin ruukkuihin.
 • Ulkohuonekaluilla teet ruokailuhetkestä miellyttävän ja rentouttavan. Jos et halua panostaa kokonaiseen ruokailuryhmään, voit myös ostaa puutarhapenkkejä ja somistaa ne vaikkapa tyynyillä.
 • Valaistuksen toteutat kätevästi valosarjoilla tai trendikkäillä paperipallovalaisimilla. Kiinteämpään kesäkeittiörakennukseen kannattaa myös harkita sähköjen vetämistä.