Kasvihuonehaaveita
Kasvihuonehaaveita

Perusta pihalle kasvihuone, ja pääset nauttimaan vihreydestä aiemmin ja poimimaan satoa pidempään.

Kukapa ei nauttisi kasvihuoneessa puuhaillessaan? Jo keväinen versojen viherrys ja kesän lehtevä voima hellivät aisteja. Syksyllä maukas sato kruunaa kasvukauden.

Taitava puuhailija rakentaa kasvihuoneen itse vaikka vanhoista ikkunoista, mutta markkinoilla on saatavilla myös paljon valmiita vaihtoehtoja, joihin voi joko ostaa pystytyksen – tai tarttua itse rohkeasti toimeen. Jos noudattaa ohjeita ja ruuvimeisseli pysyy kädessä, kasvihuoneen saa pystyyn lähes kuka tahansa. Ensikertalaisen kannattaa tosin varata työhön koko viikonloppu, jotta kasvihuone tulee varmasti pystytettyä huolellisesti.
 

Millainen kasvihuone sopii minulle? 

Ennen rakennustöihin ryhtymistä kannattaa varmistaa, tarvitseeko kasvihuone rakennus- tai toimenpideluvan. Yleensä alle viisineliöinen kasvihuone ei tarvitse lupaa, mutta jos aikoo hankkia sitä suuremman, kannattaa luvantarve selvittää omasta kunnasta.

Vaihtoehtoja on monenkokoisia. Esimerkiksi Rautian valikoimista löytyy paljon vaihtoehtoja alle neljän neliön huoneesta yli 11 neliön lasimökkiin. Suosituin on noin viiden neliön huone, jossa perusharrastaja mahtuu jo viljelemään monenmoista.

Siinä missä pienimpiin kasvihuoneisiin mahtuu vain muutama tomaatin ja kurkun taimi, suurimmissa voi kasvattaa vaikka viinirypäleitä. Suuremmissa kasvihuoneissa on myös väljempää työskennellä, ja niihin voi sijoittaa pöydän ja tuolit kahvitaukoja varten. Joskus pihakin sanelee valintaa. Pieneen puutarhaan sopii ehkä vain seinänvierusmalli, kun taas suurella tontilla huoneen koosta ei tarvitse tinkiä.

Sijoita kasvihuone itä-länsisuuntaan

Kasvihuoneen paikkaa miettiessä tulee tutkailla pihapiiriä. Yleensä kasvihuone sijoitetaan itä-länsisuuntaan, jolloin aurinko pääsee paistamaan siihen päivän mittaan.

Varjostustakin olisi hyvä olla tarjolla. Lähellä kasvavat suuret puut eivät kuitenkaan ole hyviä varjostajia, sillä ne voivat myrskyssä pudottaa oksiaan ja rikkoa siten kasvihuoneen katteita. Esimerkiksi kookas pensas sopiikin puita paremmin varjostajaksi.

Kasvihuoneelle valittavan paikan tulee olla tasainen ja maan mielellään routimaton. Lähistöllä sijaitseva vesipiste helpottaa viljelyä. Kaunis kasvihuone voi olla näkyvällä paikalla. Myös sisältä käsin avautuvat näkymät saavat niin ikään miellyttää silmää, varsinkin jos huoneessa oleskellaan. Toisaalta tuulinen paikka ei ole suositeltava, ellei valitse erittäin kestävää mallia, kuten Vitavia-sarjan Uranusta.

Lasi vai kennolevy katteeksi?

Markkinoilla olevat kasvihuoneet ovat alumiinirunkoisia. Niihin voi valita katteeksi lasin tai kennolevyn, joista lasi on materiaalina edullisempi. Kirkkaasta lasista näkee myös läpi, mikäli huoneessa aikoo oleskella. Kuumalla lasi vaatii kuitenkin lisävarjostusta.

Kennolevylläkin on puolensa: se on kevyt ja helppo asentaa, ja se eristää paremmin lämpöä, minkä avulla

viljelyä saa aikaistettua. Jos kahdesta on vaikea valita, voi ostaa kummastakin katevaihtoehdosta koko seinä- ja kattopaketin, ja asentaa seiniin lasipinnat ja kattoon hieman varjostavat kennolevyt. Rungon ja katteiden lisäksi on hankittava vielä terässokkeli, ellei se jo kuulu pakettiin.

Yleisin tapa aloittaa kasvihuoneen pystyttäminen on ankkuroida ensin terässokkeli maahan routarajan alapuolelle ulottuvien tukien avulla. Seinät kootaan ja kiinnitetään sokkeliin. Työ jatkuu katon, oven ja tuuletusluukkujen kokoamisella. Lopuksi lasi- tai kennolevyt asetetaan paikoilleen.

Pudota lumet ajoissa

Viljelyn tueksi kasvihuoneisiin myydään paljon erilaisia lisävarusteita. Esimerkiksi kattoluukkuihin kannattaa hankkia lämpötilaan reagoivat automaattiset avaajat, jotta kasvit eivät näänny kuumanakaan kesäpäivänä. Uusinta uutta on kattoluukkuun asennettava, aurinkokennolla toimiva tuuletin, joka kierrättää huoneeseen ulkoilmaa.

Kasvihuonetta ei pidä tuulettaa oven kautta, ellei itse ole lähistöllä. Jos myrskytuuli pääsee ovesta sisään, se irrottaa helposti varsinkin kennolevyjä. Myös talvi koettelee rakenteita. Tärkeintä huoltoa on lumien poistaminen katolta. Jos lunta sataa muutama sentti, ei ole vielä mitään hätää, mutta jos sitä sataa enemmän, katto voi romahtaa.

Keväisin kasvihuone on syytä pestä, jotta auringon säteet pääsevät esteettä sisälle. Pesemällä hätistellään myös mahdolliset taudinaiheuttajat pois nurkista. Liukuovirullat on hyvä öljytä silloin tällöin ja muutenkin huolehtia, että kasvihuone pysyy kunnossa.
 
Vitavia Kasvihuoneiden kokoamisohjeisiin>>
 

Vanhat penkit ja senkit käyttöön 

Vaikka kasvihuoneen ostaisi valmiina, voi sisäpuolen loihtia persoonalliseksi käyttämällä kekseliäitä kierrätysmateriaaleja. Rakenna kohopenkki kasveille kaivonrenkaasta, vanhoista kattotiilistä tai lavakauluksista. Kasveja voi luonnollisesti istuttaa myös ruukkuihin ja nostaa niitä ylemmäs lattiarajasta.

Esimerkiksi virattomaksi jäänyt pirtinkaluston penkki toimii hauskana kukkapöytänä, jossa ruukkuja on helpompi kastella ja hoitaa. Jos kasvihuoneessa on tilaa, kanna sinne vanha senkki, jonka päälle voi asetella vaikka yrttiruukkuja. Senkin laatikoissa säilyvät hyvässä ojennuksessa sidontalangat, sekatöörit ja

pienet kuokat. Hyllyille voi puolestaan nostaa lattialla lojuneet kastelukannut ja lannoitepakkaukset. Tarhurin selkäkään ei pahastu senkin äärellä puuhastellessa.


 
Teksti Sari Toikkanen
Artikkelia varten on haastateltu Rautakesko Oy:n valikoimaneuvoja Jari Ahosta.