Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia

Olemme koonneet tähän vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Aihealueet löydät alla olevasta listasta.


Aihealueet:

 • Lämmitys
 • Vesi
 • Sähkö
 • Ilmanvaihto
 • Ikkunat
 • Ovet
 • Eristys
 • Katto
 • Katselmukset


Miksi esimerkiksi ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä ei voi laittaa rintamamiestalon kellariin, missä ois aina plus 10 ja hyötysuhde iso myös 30 pakkasella? Kertokaa, minä meinaan kokeilla!


Nimim. Janne123

Aihe: Lämmitys

Älä sijoita ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä mihinkään suljettuun tilaan ongelmien välttämiseksi. Ilmalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen paljon ilmaa, noin 1 000 m3/h. Ilmankierron tulee olla vapaata ja esteetöntä.

Motiva ohjeistaa ulkoyksikön sijoittamista mm. seuraavasti: "Jos ulkoyksikkö on suljetussa tilassa, se jäähdyttää lämmityskäytössä tilan nopeasti ja laite menettää hyötysuhdettaan. Lisäksi voi tulla ongelmia kosteuden, huurteen tai jään kanssa." Kannattaa lukea alla olevan linkin takaa Motivan ohje kokonaan. Siinä on paljon hyvää tietoa ilmalämpöpumpun käytöstä.

www.motiva.fi/files/3472/Ilmalampopumpun_energiataloudellinen_kaytto.pdf

Takapihalla ulkoyksikkö herättää yleensä vähiten huomiota.

Tervetuloa Rautiaan tutustumaan ilmalämpöpumppuihimme!


Joko nykyisillä kaukolämmön hinnoilla kannattaa harkita lisälämmönlähteitä omakotitaloon, ilmalämpöpumppua tai varaavaa tulisijaa?

Nimim.Jape

Aihe: Lämmitys

Kaukolämmön hinnat vaihtelevat paikkakunnittain melko paljon. Sama koskee myös eri lämpölaitosten ympäristö- ja ilmastovaikutuksia.

Ilmalämpöpumppu on helppo ja edullinen asentaa lisälämmönlähteeksi. Se kannattaa asennuttaa kaukolämpötaloonkin.

Jos haluat rakentaa varaavan tulisijan taloon jälkikäteen, on ensin tutkittava, onko se teknisesti mahdollista. Mm. seuraavat asiat on selvitettävä:

    Löytyykö tulisijalle sopiva ja turvallinen tila?
    Tulisijan perustus, onko kivirakenteinen, riittävän vankka ja liikkumaton?
    Onko palomuuri ja hormi mahdollista rakentaa kaikkien palomääräysten mukaan?

Jos tekniset edellytykset täyttyvät, on mahdollista edetä. Varaavan takan rakentaminen on selvästi hinnakkaampi vaihtoehto kuinilmalämpöpumpun asentaminen. Takkavalikoima on laaja ja hintahaarukka suuri.

Tervetuloa Rautiaan tutustumaan ilmalämpöpumppuihin ja takkavalikoimaamme!


Mikä on vesikiertoinen takka?

Nimim.Kai

Aihe: Lämmitys

Vesikiertoinen takka on tulisija, jossa takan sisällä on lämmönsiirtimet. Siirtimien avulla voidaan palamisesta syntyvää energiaa siirtää vesivaraajaan.

Vesikiertoinen takka on osa muuta talon lämmitysjärjestelmää, mutta sitä voidaan hyödyntää myös lämpimän käyttöveden tuottamisessa. Järjestelmä ei muuta tulisijan lämmitystapaa, vaan takkaa voidaan käyttää normaalin käyttöohjeenmukaan.

Vesikiertoisella takalla on mahdollista pienentää huomattavasti ostoenergian kustannuksia.

Vesikiertoinen takka sopii uudisrakentamiseen. Silloin kannattaa hankkia hybridivaraaja.

Myös saneerauskohteisiin vesikiertoinen takka on mahdollista asentaa, jos talossa on jo vesikiertoinen lämmitys ja varaaja. Yhteensopivuus on varmistettava LVI-suunnittelijalta.

Tervetuloa Rautiaan tutustumaan tuotevaihtoehtoihin ja suunnittelupalveluihimme.


Saako puun poltolla energian ja ympäristön säästöä omakotitalossa?

Aihe: Lämmitys

Suomessa on lähes 3 milj. tulisijaa, vaikka kyseessä on useimmiten toissijainen lämmitysmuoto. Tulisija on erinomainen varalämmönlähde myös pitkien sähkökatkosten aikana kuten viime aikojen myrskyt ovat hyvin osoittaneet. Tulisija on lisäksi lämmin tunnelmanluoja.

Sähkölämmitteisessä omakotitalossa on mahdollisuus korvata esimerkiksi varaavalla takalla lämmitysenergiasta talvipakkasilla jopa 50 %. Rahaa säästyy, vaikka ostaisit vielä polttopuutkin markkinahintaan. Samansuuntaisia hintavaikutuksia puun käytöllä lämmityksessä on mm. öljyn ja kaukolämmön kanssa.

Puu on uusiutuva, kotimainen polttoaine. Puun poltto ei voimista ilmastonmuutosta, vaikka siitä syntyy terveydelle haitallisia pienhiukkasia ja ilmansaasteita. Niihin on mahdollista vaikuttaa omilla toimenpiteillä polttamalla tulisijoissa vain kuivaa puuta oikein. Tulisija ei ole myöskään jätteiden polttolaitos.

Tutustu tarkemmin puhtaaseen puunpolttoon linkin takana www.hengitysliitto.fi/content/Julkaisut_materiaalit/Sisailma_ja_korjausoppaat/Savumerkit.pdf


Kannattaako ilmalämpöpumpun asentaminen öljylämmitteiseen omakotitaloon?

Aihe: Lämmitys

Ilmalämpöpumppu on parhaimmillaan talossa, jossa on suora sähkölämmitys ilman tulisijaa.

Lämmitysöljyn hinnan nousu ja vaihtelut sekä ympäristökysymykset panevat miettimään korvaavia lämmitysvaihtoehtoja erityisesti silloin, kun kattila, poltin tai öljysäiliö alkavat tulla uusimisvaiheeseen.

Öljyn säästö on tapauskohtainen eikä yhtä oikeaa vastausta ole. Säästö riippuu talosta sekä asumistottumuksista. Käytännön kokemukset ovat osoittaneet, että säästöä öljyn kulutuksessa syntyy öljylämmitystä ja ilmalämpöpumppua yhdessä oikein käyttäen. Öljyn kulutuksen pieneneminen on myös ympäristöteko.


Onko aurinkoenergiasta hyötyä ja tuleeko säästöä? Tarvitaanko lupia?

Aihe: Lämmitys

Aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää Suomessa helmikuusta marraskuuhun, parhaiten huhti-syyskuussa. Lämpöä tuotetaan aurinkokerääjillä ja sähköä aurinkopaneeleilla. Aurinkosähköä hyödynnetään tällä hetkellä lähinnä silloin, kun ei ole mahdollisuutta liittyä kiinteään sähköverkkoon esim. kesämökeillä ja saaristossa. Aurinkokeräinten käyttö on vielä vähäistä.

Aurinkopaneeleilla on mahdollista tuottaa sähköä niin, että se riittää mökillä valaistukseen ja muutamalle pienelle sähkölaitteelle. Tällöin kaikki lamput ja laitteet on syytä valita energiapiheiksi. Aurinkosähkö ei riitä isompiin ja kuumeneviin sähkölaitteisiin. Hyvä varavoimala on bensiini- tai dieselkäyttöinen aggregaatti.

Aurinkosähköä on mahdollista käyttää 12 tai 230 voltin jännitteillä. Jälkimmäiseen tarvitaan invertteri. Aurinkosähköjärjestelmä on lähes huoltovapaa, kunhan varmistat, että akut lataantuvat myös sydäntalvella. Kaikki sähköä kuluttavat laitteet on syytä kytkeä pois päältä talven ajaksi. Jos akut eivät pääse lataantumaan talvella, on mahdollista, että ne menettävät varauskykynsä pysyvästi. Aurinkopaneeleille myyjä antaa yleensä 25 vuoden takuun.

Pienimuotoisen aurinkosähköjärjestelmän hankkimisessa on investointikustannukset, ei huoltokustannuksia juurikaan. Mökkipaikkakunnilla paneeleiden asentaminen ei yleensä vaadi lupaa. Jos kaupunkitaajamiin omakotitaloihin on tarkoitus asentaa suurempia lämmitysjärjestelmiä, on luvan tarpeellisuus syytä tarkistaa rakennusvalvontaviranomaiselta.

Lisätietoja aurinkoenergiasta linkin takaa ja aurinkopaneelipaketeista Rautian Energiaosaajalta.

www.motiva.fi/rakentaminen/lammitysjarjestelman_valinta/tukilammitysjarjestelmat


Milloin lämminvesivaraaja kannattaa uusia?

Nimim.Kaitsu

Aihe: Vesi

Sähkölämmitteisen lämminvesivaraajan käyttöikä normaaleissa olosuhteissa on

 • 10-15 vuotta, jos vastukset ovat vesitilassa
 • 20-30 vuotta, jos vastukset ovat vaipassa


Käyttöiät perustuvat Rakennustiedon ohjekorttiin KH 90-00403/LVI 01-10424.

Muistatko, kuinka vanha lämminvesivaraaja Sinulla on? Varaaja kannattaa vaihtaa ajoissa.

Meillä Rautiassa on laaja valikoima lämminvesivaraajia. Tervetuloa tutustumaan!


Käyttövesiputkien ikä. Koska kannattaa uusia? Säästääkö uusiminen myös energiaa?

Aihe: Vesi

Kupariputkien tyypillinen käyttöikä on 40-50 vuotta ja muoviputkien 50 vuotta.

Kun putkien käyttöikä alkaa täyttyä, saattaa putkissa esiintyä jo vuotoja. Yksinkertainen keino tarkastaa vesivuotojen esiintyminen on seurata, liikkuuko vesimittari, kun kaikki hanat ovat kiinni. Mittarin liike kertoo mahdollisista piilevistä vuodoista rakenteisiin. Vesijohdoissa vuotoja on odotettavissa noin 30–40 vuoden kuluessa käyttöönotosta. Hanojen, sekoittimien ja wc-säiliön tiivisteitä voi joutua uusimaan jo 5–10 vuoden välein. Jos wc-pönttö kohisee itsekseen ilman käyttöä, on kyseessä vuoto.

Käyttövesiputkien uusimisella ajoissa säästät myös energiaa ja pienennät huomattavasti vuotoriskiä talon rakenteisiin. Vesivuodot voivat aiheuttaa jatkuessaan vakavia kosteus- ja homevaurioita rakenteissa.

Jos huomaat vuotoja, korjaa ne heti, koska vettä voi kulua turhaan lyhyessäkin ajassa suuria määriä. Tarvittaessa ota yhteys ammattilaiseen, Rautian Energiaosaajaan.


Säästävätkö led-valaisimet energiaa?

Aihe: Sähkö

LED-lamput kehittyvät nopeasti ja tulevat todennäköisesti korvaamaan muita valonlähteitä. Vielä tällä hetkellä LED-valaistus on melko kallis toteuttaa, mutta se on jo yleistynyt mm. kohde-, korostus- ja saunavalaistuksissa. LED-valoilla on esimerkiksi nykyajan keittiössä ja kylpyhuoneissa monia käyttömahdollisuuksia. Ledit eivät kuumene, kuten hehkulamput tai halogeenit. Yksittäinen ledi tuottaa valoa niukasti. Siksi lampuissa on yleensä useampia ledejä.

LED-lamppujen ominaisuuksia ovat:

 • energiatehokkuus erinomainen
 • pitkäikäisyys
 • syttyvät välittömästi
 • sävyvalikoima laaja
 • soveltuvat hyvin ulkovalaistukseen
 • eivät sovellu himmennettäviin valaisimiin


Ennen kuin hankit LED-lamppuja, tarkista lumen-arvosta, että niiden tuottama valonmäärä riittää käyttötarkoitukseesi.

Lisätietoja kaikista lampuista www.lampputieto.fi ja Rautian Energiaosaajalta.


Onko ilmalämpöpumpulla viilentäminen kallista?

Aihe: Sähkö

Ilmalämpöpumpulla voidaan sekä lämmittää että viilentää. Parhaimmillaan ilmalämpöpumppu on lämmitettäessä syksyllä ja keväällä. Talvella, kun pakkasta on -15-20 °C, sähkön kulutus alkaa olla rahassa samaa luokkaa kuin pumpun tuottama lämpöhyöty. Hyötysuhde laskee liian alas.

Jos verrataan kesiä 2012 ja 2011, oli hellepäivissä suuri ero. Vuonna 2012 viilentämisen tarve oli vähäinen, kun taas kesällä 2011 viilentämisen tarve oli paljon suurempi. Jos kuumana kesänä haluaa viilentää omakotitaloa, saattaa käydä niin, että talven aikana lämmityksessä syntynyt rahallinen säästö hupenee viilentämiseen eikä välttämättä edes riitä. Kyse on silloin asumismukavuuden lisäämisestä. Mieti, oletko valmis maksamaan?

Tervetuloa Rautiaan tutustumaan Energiaosaajan kanssa ilmalämpöpumppuvaihtoehtoihin.


Meidän talosta ei löydy korvausilmaventtiilejä, poistoilmaventtiilejä löytyy kylpyhuoneesta ja saunasta. Tarviiko niitä asentaa, jos ilma ei tunnu tunkkaiselta, ja kuinka paljon ne vaikuttaa 180 neliöiseen suorasähkölämmitteiseen talon sähkönkulutukseen?

Nimim. Zeddy

Aihe: Ilmanvaihto

Hyvä ja toimiva ilmanvaihto on terveellisen ja raikkaan sisäilman perusedellytys. Voit tutustua aiheeseen tarkemmin Allergia- ja Astmaliiton sekä Hengitysliitto Helin sisäilmaoppaaseen linkin takaa.

www.heli.fi/content/Julkaisut_materiaalit/Sisailma_ja_korjausoppaat/Sisailmaopas_web.pdf

Kysymyksestä päätellen talossasi lienee painovoimainen ilmanvaihto. Siinäkin järjestelmässä puhtaan sisäilman edellytyksenä on, että säädettävät lautasilmaventtiilit poistettavalle ilmalle ovat

 • keittiössä
 • vessassa
 • kylpy-/pesuhuoneessa
 • saunassa
 • vaatehuoneessa ja
 • varastossa


ja että säädettävät korvausilmaventtiilit ovat

 • olohuoneen
 • kaikkien makuuhuoneiden
 • takkahuoneen ja
 • työhuoneen ulkoseinässä tai ikkunan karmissa.


Lisäinfoa löydät linkin takaa http://www.hometalkoot.fi/#!80luvuntalot/58

Ilmanvaihdon parantaminen saattaa lisätä jonkin verran energiankulutusta, mutta ensimmäiseen kappaleeseen viitaten ilmanvaihdon tehostaminen on tarpeen. Kun pidät sisälämpötilat sopivina, Motivan suosituksen mukaan oleskelutiloissa 21-22 °C, makuuhuoneissa 18-20 °C, varastossa 12 °C ja autotallissa 5 °C, niin silloin energiankulutus ja sisäilman laatu ovat tasapainossa.

Tervetuloa Rautiaan juttelemaan lisää. Venttiileihin voit tutustua jo alustavasti

www.flaktwoods.fi/tuotteet/vs/paatelaitteet/venttiilit/painovoimaisen-ilmanvaihdon-venttiilit


Mitäpä sanot, jos talo onkin ilmanvaihdoltaan lievästi ylipaineinen. Milloin alkaa näkyä mahdolliset ongelmat, jos alkavat.

Nimim. Ylipaino(e)inen

Aihe: Ilmanvaihto

Miksi talossasi on lievästi ylipaineinen ilmanvaihto ja mikä on ilmanvaihtojärjestelmä? Voiko ylipaineisen ilmanvaihdon syyn poistaa?

On olemassa kolme tekijää, jotka vaikuttavat rakennuksen painesuhteisiin

 • ilmanvaihto
 • ilman lämpötilaerot (savupiippuvaikutus)
 • tuuli


Sisäilmassa on aina kosteutta ja epäpuhtauksia. Kun sisällä on ylipainetta, ne pyrkivät poistumaan rakenteisiin - erityisesti yläpohjaan ja ulkoseiniin. Riippuu paljon myös siitä, kuinka ilmatiiviitä rakenteiden sisäpinnat ovat. Joka tapauksessa kosteutta ja epäpuhtauksia pääsee aina rakenteisiin alkaen tiivistyä ja kerääntyä niiden sisään. Jos ilmavuodot ovat suuria ja pitkäaikaisia, on vaarana kosteus- ja homevaurioiden syntyminen. Vauriot eivät synny eivätkä näy heti, mutta vuosien varrella kyllä. On parempi tehdä korjaukset talossa ajoissa kuin liian myöhään.


Paljonko säästäisi, jos rakennuksen tilavuus on noin 1 000 m3 ja poistoilma kierrätettäisiin poistoilman lämmöntalteenottokoneen kautta, jonka hyötysuhteeksi ilmoitetaan 50 %? Nykyinen ilmanvaihtokone poistaa ilman suoraan ulos. Koneen teho on noin 1 350 m3/h.

Nimim. Poistoilmasta euroja

Aihe: Ilmanvaihto

Esimerkki:

Oletetaan, että rakennus sijaitsee Helsingissä. Jos rakennuksessa olisi ns. 0,5 kertainen ilmanvaihto, niin ilmamääräksi voisi arvioida 139/125 l/s (iv-koneen kautta poistoilmavirta/tuloilmavirta).

Koko ilmanvaihdon tarvitsema energiamäärä ilman lämmöntalteenottoa on 22 173 kWh/vuosi.

Esimerkiksi VALLOX 200 -koneella saavutettu energiansäästö on 14 481 kWh/vuosi, jolloin ilmanvaihdon kokonaisenergiakulutukseksi jää 7 692 kWh/vuosi. Koko tilan ilmanvaihdon vuosihyötysuhde on 65,3 %.

Melkoisesta energiansäästöstä on siis kyse ilmanvaihdon tehostamisessa.

Tervetuloa Rautiaan tutustumaan ilmanvaihtotuotteisiimme ja suunnittelupalveluumme.


Onko ilmanvaihtokanavien nuohouksesta ja säätämisestä hyötyä?

Aihe: Ilmanvaihto

Ilmanvaihtokanavat on hyvä nuohota omakotitaloissa 5-10 vuoden välein. Se takaa ilmanvaihtojärjestelmän paremman toimivuuden.

Nuohoaminen ja ilmanvaihtojärjestelmän säätäminen parantavat mm. sisäilman laatua ja energiatehokkuutta sekä paloturvallisuutta.

Kanavien nuohoaminen ja järjestelmän säätö ovat ammattilaisen työtä.

Sen sijaan ilmanvaihtokoneen suodattimet voit vaihtaa omatoimisesti koneen valmistajan antamien kirjallisten ohjeiden mukaan. Hyvät ohjeet ilmanvaihtokoneen suodattimien vaihtamisesta löydät Hengitysliitto Helin kotisivuilta www.hengitysliitto.fi/ilmansuodattimienvaihtoviikot. Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulee puhdistaa tai vaihtaa vähintään 2 kertaa vuodessa, ennen kesää ja kesän jälkeen.

Suodattimet tarjoaa edullisesti Rautia.


Voiko painovoimaista ilmanvaihtoa parantaa?

Aihe: Ilmanvaihto

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpötilaeroista syntyviin paine-eroihin rakennuksen sisällä ja ulkona. Kun lämmin ilma nousee ylös esimerkiksi hormeja pitkin, on tilalle sisätiloihin saatava hallitusti uutta korvausilmaa.

Talvella painovoimainen ilmanvaihto toimii paremmin ja kesällä huonommin, jolloin lämpötilaeroa sisällä ja ulkona ei välttämättä ole.

Lukuisissa vanhemmissa omakotitaloissa tämä on edelleenkin ainoa ilmanvaihtotapa.

Painovoimaistakin ilmanvaihtoa voidaan parantaa. Tarkista, että korvausilmaventtiilit löytyvät talon olo- ja makuuhuoneista, takkahuoneesta ja työhuoneesta. Venttiilit voivat olla ulkoseinissä tai ikkunoissa. Jos venttiileitä ei ole tai niitä on liian vähän, asenna ne heti. Korvausilmaventtiileistäkään ei ole apua, jos ne ovat kiinni tai tukittu. Hyvä keino edistää huoneiden välistä ilmanvaihtoa ovat väliovien alareunassa olevat oviraot.

Myös poistoilmaventtiileitä tulee olla riittävästi. Seuraavat huonetilat edellyttävät niitä: sauna, pesu- ja kylpyhuone, vessa, keittiö ja varasto. Venttiilit voivat sijaita seinän yläosassa tai katossa. Monta kertaa erityisesti talveksi venttiilit tukitaan. Näin ei pidä toimia. Pidä ne aina auki ja puhtaina.

Tervetuloa Rautiaan tutustumaan Energiaosaajan kanssa erilaisiin venttiilivaihtoehtoihin.


Milloin ikkunat kannattaa kunnostaa/uusia?

Aihe: Ikkunat

Ikkunat ovat energiataloudellisesti usein talon heikoin lenkki. Ikkunoiden vaihtaminen koko taloon on iso ja hinnakas remontti. Pelkän energiansäästön näkökulmasta niitä ei juurikaan kannata vaihtaa, vaikka tämän päivän ikkunat ovat kehittyneet energiataloudellisesti pitkin harppauksin.

Ikkunoiden kuntoa arvioitaessa, ne on hyvä käydä läpi yksitellen ja kirjata ylös korjaustarpeet.

Jos korjattavaa on vähän, ikkunat on järkevää kunnostaa jo kustannuksiakin ajatellen.

Jos ikkunat ovat kauttaaltaan huonokuntoiset, tulee pohdittavaksi niiden vaihtaminen. Silloin kannattaa miettiä, missä kohti elinkaarta koko talo on, missä kunnossa talon vaippa on kokonaisuudessaan ja mitä hyötyä koituisi kiinteistölle (arvon nousu, asumismukavuus jne).

Energiansäästön lisäksi toinen tärkeä tekijä ikkunoita vaihdettaessa on niiden yleisilme ja sopivuus olemassa olevaan rakennukseen. Ikkunat vaikuttavat voimakkaasti talon julkisivuihin. Joskus vaihto voi vaatia toimenpideluvan kunnasta riippuen, erityisesti suurissa kaupungeissa.

Linkin www.hometalkoot.fi takaa klikkaamalla talon kuvaa ja kohtaa ”Ikkunat ja ovet” löydät paljon lisätietoa.

Rautialla on ikkunoiden ja ovien täysi asennuspalvelu. Energiaosaaja on palveluksessasi.


Kuinka usein ikkunatiivisteet pitää vaihtaa?

Aihe: Ikkunat

Ikkunatiivisteiden vaihdon ajankohdalle ei ole yhtä yleistä ohjetta. Vaihtamisen ajankohta riippuu mm. ikkunoiden kunnosta ja ilmansuunnasta sekä tiivisteiden laadusta ja kunnosta Paras mittari vaihdolle on, jos ikkunoista alkaa vetää. Silloin kannattaa tarkastaa ja vaihtaa tiivisteet heti. Erityisen hyvä ajankohta vaihtamiselle on syksy ennen talven tuloa.

Ikkunat pitää tiivistää oikein. Sisäpuite tiivistetään kokonaan, väli- ja ulkopuitteisiin jätetään tiivisteisiin tuuletusraot huurtumisen estämiseksi. Tiivisteiden tulee olla myös sopivan paksuisia puitteen raon mukaan. Rakojen koko voi vaihdella ikkunoittain.

Linkin takana on paljon hyvää tietoa ikkunakorjauksista. Ole hyvä ja tutustu.

www.korjaustieto.fi/pientalot/korjaushankkeet/taydentavien-rakennusosien-korjaukset/ikkunoiden-korjaukset-ja-vaihto/ikkunan-ja-oven-tiivistysohje.html

Meillä Rautiassa on laaja valikoima myös ikkunatiivisteitä. Tervetuloa ostoksille.


Sopiiko uusi ovi vanhan tilalle?

Aihe: Ovet

Ovivalikoima on todella laaja. Tarjolla on mm. ulko-ovia, eri periaatteella toimivia sisäovia, saunan ovia, märkätilan ovia, palo-ovia ja autotallin ovia. Tarjolla on tietenkin vakiomittaisia ovia, mutta myös erikoismittaisia ovia valmistajasta riippuen.

Oviin liittyy aina monia ominaisuuksia ja vaatimuksia, joiden perusteella remontoija joutuu valitsemaan uudet ovet. Vanhan tilalle löytyy useimmiten uusi ovi valmistajien tuotevalikoimista, vaikka oviaukon koko muuttuisikin.

Helpoiten pääset liikkeelle, kun tulet tutustumaan Rautian Energianeuvojan luo ovivalikoimiin ja eri tuotevaihtoehtoihin.


Kun olisi tällainen 90-luvulla rakennettu rivitalo kyseessä ja päätyasunto, mihin tehty laajennus yläkertaan. Asunut tässä vasta yhden talven ja nyt jo hirvittää, kylmä on ja sähkölämmitys ja lattiat kylmät, yläkerta kylmä ja eristeet taitaa olla aikansa eläneet.

Nimim. Vilukissa

Aihe: Eristys

Huolesi on varsin aiheellinen jo yhden talven asumiskokemusten perusteella. Olisi heti alkuun hyvä saada tietää, onko yläkerran laajennus aikoinaan tarkoitettu täysin- vai puolilämpimäksi asuintilaksi sekä miten eristystyö on tehty ja mitä eristeitä ja eristepaksuuksia on käytetty. Kylmyys johtunee useista asioista.

Voisit toimia seuraavasti:

 • Kun asut rivitalossa, lienee kysymyksessä myös asunto-osakeyhtiö. Selvitä isännöitsijältä/yhtiöjärjestyksestä, onko korjaustyö yhtiön vai osakkaan vastuulla.
 • Tee rakenteiden korjaussuunnitelma lämpökamerakuvauksen tietoihin perustuen. Kylmyys johtunee rakenteiden puutteellisesta lämmöneristyksestä ja ilmavuodoista. Korjaa ne ensin. Varmista lopuksi sähkölämmityksen riittävyys/riittämättömyys.


Nopeimmin tilannetta voisit parantaa heti asennuttamalla yläkertaan ilmalämpöpumpun. Se parantaa lämpötilannetta vielä pikku pakkasillakin ja säästää sähkölaskussa. Kovilla pakkasilla sekään ei yksin riitä. Lisälämmöneristäminen ja ilmavuotojen poistaminen rakenteista on välttämätöntä.

Tervetuloa Rautiaan juttelemaan lisää lämpökamerakuvauksesta ja ilmalämpöpumppuvaihtoehdoista.


Talo on rakennettu 2002 ja yläpohjassa puhallusvillaa 30 cm. Olen miettinyt lisäeristystä, olisiko sopiva lisä 20 cm? Kulkusilta kattaa 1/4 pinta-alasta ja silta on eristeen päällä.Eristääkö itse kulkusilta/kannattaako sitä korottaa ja lisätä eristettä alle?

Nimim. Vepe

Aihe: Eristys

Puhallusvillan lisääminen yläpohjaan kyllä kannattaa. Riittävä kokonaispaksuus on 40-50 cm vapaasta tilasta riippuen. Kyseessä lienee vaakasuora yläpohja. Kulkusilta ei käytännössä eristä.

Puhallusvillan lisäämisessä on hyvä ottaa huomioon mm:

 • Pura nykyinen kulkusilta ja korota se. Korotuksen yhteydessä tee sillasta sellainen, että sen alle pystytään myös puhaltamaan tasainen kerros lisää.
 • Jos mahdollista, laita räystäille tuulenohjaimet.
 • Varmista, että räystäille jää riittävä tuuletusrako puhallusvillan lisäämisen jälkeenkin. Tarvittaessa puhalletaan räystäille vähemmän ja keskiosalle enemmän.


Tervetuloa Rautiaan tilaamaan lisäeristäminen.


Mikä on sovelias tapa toteuttaa 60-luvun kellarin ulkoseinien sisäpuolinen eristys, jos se on suorassa kosketuksessa hiekka-/savimaahan eikä ulkopuolinen kaivutyö tule kysymykseen? Vai onko parempi jättää seinä lumensulatukseen talvella.

Nimim. Kellari

Aihe: Eristys

Ennen lämmöneritystyöhön ryhtymistä on syytä varmistua huolellisesti sen onnistumisen edellytykset pitemmällä aikavälillä.

Jos kellarin ulkoseinät ovat suoraan kosketuksessa hiekka-/savimaahan, herää kysymys, onko 60-luvulla laitettu minkäänlaisia salaojia ja vedeneristystä seinien ulkopuolelle. Jos ne puuttuvat kokonaan tai toimivat puutteellisesti, ei ulkopuolisella kaivutyölläkään ole mahdollista niitä korjata kysymykseesi viitaten.

Sisäpuolelta voinet nähdä, ovatkoseinärakenteet kauttaaltaan kuivia tai onko niissä sellaisia laikkuja, jotka voisivat olla peräisin rakenteen läpi kulkevasta kosteudesta.

Sisäpuolinen vedeneristäminenkään ei välttämättä johda onnistuneeseen lopputulokseen. Kosteus seinärakenteissa on voinut jo nousta tai nousee yläpuolisiin rakenteisiin. Rakenteiden kuivaaminen voi olla vaikeaa.

Jos olet täysin varma, että seinärakenne on kuiva ja pysyy kuivana kaikissa olosuhteissa, lisäeristämisen voi suorittaa. Muuten vaarana on kosteus- tai homevaurio ajan myötä.


On tarkoitus muuttaa 1947 rakennetun rintamamiestalon vinttiä tilavammaksi. Katto pitää lämmöneristää kylmien vinttien osalta, niin mikä olisi paras ratkaisu? Itsellä ollut mielessä uretaanilevyllä eristäminen koska kattotuolit on vain 150 mm korkeat.

Nimim. Make

Aihe: Eristys

Olet aivan oikeilla jäljillä vinttien lämmöneritysratkaisua miettiessäsi. SPU-polyuretaanilämmöneristeitä ja tässä tapauksessa Vintti-Iitaa käyttämällä pääset tehokkaaseen lämmöneritykseen tilaa säästäen.

Tervetuloa Rautiaan kysymään lisää.


Onko lasitiilellä ja vanhalla tuplaikkunalla suurta lämpötaloudellista eroa? Ajattelin korvata saunan huonokuntoisen pikkuikkunan lasitiilillä. Samoin mietin tekeväni pesuhuoneessa. Lämpötaloudellisuus huolettaa. Kumpi on parempi?

Nimim. Unski55

Aihe: Eristys

Kysymyksestäsi päätellen saunan ja pesuhuoneen ikkuna-/lasipinnat ovat pieniä, joten molemmat miettimäsi vaihtoehdot voivat tulla kysymykseen energiankulutuksen oleellisesti poikkeamatta toisistaan. Jos haluat panostaa tässäkin rakenteen energiatehokkuuteen, seuraavassa muutamia vinkkejä tuotevalintaasi varten.

Normaalisti tuollaisissa paikoissa käytetään esimerkiksi Vitrea-peruslasitiiltä, jossa on kaksi lasipintaa ja sisällä 75 % tyhjiö. Lasitiilen lämmöneristävyys (U-arvo 2.9 W/m2K) vastaa kaksinkertaista eristyslasielementtiä.

Tarjolla on ulkoseiniin myös kolminkertaisia lasitiiliä, joiden ulkomitat ovat samat 190x190x80 mm kuin kaksinkertaisella lasitiilellä. Tämän ns. matalaenergiatiilen lämmöneristävyys on peruslasitiiltä selvästi parempi (U-arvo 1,4 W/m2K). Lasitiilen välitilassa on selektiivilasi ja argon-kaasu. On kuin kolminkertainen eristyslasielementti.

Matalaenergiatiilet ovat melko paljon kalliimpia kuin peruslasitiilet, mutta lämmönläpäisy saunasta pesutilaan on varmasti vähäisempää.

Tervetuloa Rautiaan tutustumaan laajaan Vitrea-lasitiilivalikoimaamme.


1940-luvulla ja aiemmin rakennetut talot ovat pääsääntöisesti hirsitaloja. Seinät näissä taloissa ovat yleensä noin 150 mm paksuista hirttä, joka vastaa noin 50 mm runkorakenteista villaseinää. Perustele?

Nimim. Perinnemestari

Aihe: Eristys

Tämän päivän teollisesti valmistettujen ulkoseinähirsien U-arvot ovat suuruusluokkaa:

 • 150 mm leveä höylähirsi noin 0,70-0,73 W/m2K
 • 150 mm paksu pyöröhirsi noin 0,80 W/m2K.


Voidaan olettaa, että viime vuosisadan alkupuolella rakennetuissa, käsin veistetyissä hirsitaloissa on käytetty yleensä tiheäsyisempää ja raskaampaa puuta. Näin ollen U-arvokin voisi olla vähintään yhtä hyvä kuin tämän päivän teollisesti valmistetuissa, vastaavan levyisissä tai paksuisissa hirsissä.

Kysymyksestä ei ilmene, millainen tuo 50 mm runkorakenteinen villaseinä kokonaisuudessaan olisi, mutta voinemme olettaa, että U-arvo asettuisi välille 0,6-0,7 W/m2K. Jos tarkastellaan pelkkää lämmöneristävyyttä, silloin 50 mm runkorakenteinen villaseinä saattaisi olla jopa hieman parempi kuin 150 mm leveä hirsiseinä.

Kuitenkin lähes aina ratkaisevaksi tekijäksi muodostuu rakennuksen ilmatiiviys erityisesti vanhoissa hirsirakennuksissa. Jos rakenteiden liitoksista sekä ikkunan pielistä ja ovista vetää, ei ulkoseinien lämmöneristävyydelläkään tilannetta enää korjata.


Paljonko säästäisin lämmityskustannuksissa prosentteina, kun vanha eristemäärä yläpohjassa on vain noin 120 mm villaa, jos lisäisin yläpohjaeristevahvuudeksi ekopuhallusvillaa 400 mm eli eristevahvuudeksi tulisi ekovillan laskeutumisen jälkeen noin 420 mm.

Nimim. Tietoa vailla

Aihe: Eristys

Euromääräinen säästö riippuu oleellisesti mm. talon koosta ja nykyisistä lämmityskustannuksista. Karkea nyrkkisääntö säästölle voisi olla 10-15 %. Jos talon koko olisi esimerkiksi 150 m2 ja lämmityskustannukset vuodessa 3 000 €, säästö olisi tuolloin 300-450 €/vuosi.

Yleensä voidaan todeta, että yläpohjan lisälämmöneristäminen on kannattavimpia toimenpiteitä ja takaisinmaksuaika lyhimpiä. Asuintalon lämmitykseen kuluu yleensä yli puolet kokonaisenergiasta.

Kun yläpohja lisäeristetään, kannattaa varmistaa, että ullakko pääsee kauttaaltaan tuulettumaan myös toimenpiteen jälkeen. Paksu puhallusvillakerros saattaa tukkia tuuletusraot esimerkiksi räystäillä.

Tervetuloa Rautiaan tutustumaan puhallusvillavaihtoehtoihimme!


Miten parannan ulkoseinien lämmöneristävyyttä järkevään hintaan?

Nimim. Finoxy

Aihe: Eristys

Ulkoseinien rakenne sisältä ulospäin:

 • huokolevy
 • poikkilaudoitus
 • 10 cm puru
 • 70-90 cm jaolla 4" koolinkivälissä vinolaudoitus
 • kattohuopa
 • 3-3,5cm kanaverkkorappaus kalkkibetonimaalilla


Seinän rakennekuvauksesta päätellen lämmöneristyksen pikainen parantaminen on paikallaan. Lisäeristämisellä on mahdollista parantaa rakennuksen energiatehokkuutta merkittävästi verrattuna nykyisiin 10 cm puruseiniin.

Kysymyksestä ei ilmene, onko tarkoitus korjata seinät sisä- vai ulkopuolelta. Molemmilta puolilta se on mahdollista. Kummassakin tapauksessa lisäeristäminen muuttaa seinän kosteusteknistä toimintaa. Siksi rakenne on syytä suunnitella ammattilaisen etukäteen huolellisesti. Sama koskee myös toteutusta. Väärä suunnittelu ja toteutus voivat johtaa kosteus- ja homevaurioihin rakenteissa.

Kun suunnittelun ammattilainen on käynyt kohteessa, tutkinut nykyiset rakenteet, suunnitellut uudet ja korjaustyön hinta-arviokin on tiedossa, on kokonaiskustannusarvio vasta mahdollista saada. Tuotevaihtoehtoja kyllä löytyy eri tarpeisiin. Kyseessä on laaja remontti eikä aivan pikkurahalla selviä. Mutta jos korjaustyöhön lähtee, rakenteet kannattaa korjata kerralla kuntoon.

Tervetuloa Rautiaan. Aloitetaan tarkemmalla tilannekartoituksella!


Mitä vaihtoehtoja on eristää talo sisältäpäin sisäremontin yhteydessä?

Aihe: Eristys

Lämmöneristyksen parantaminen koko taloon on mittava remontti. On kuitenkin huomattava, että talon energiakulutukseen vaikuttaa ratkaisevasti myös rakennuksen ilmatiiveys. Ennen remonttipäätöstä kannattaa selvittää esimerkiksi lämpökamerakuvauksella rakenteiden vuotokohdat, sillä paksukaan lämmöneristys ei tuo toivottua parannusta, jos talon ilmatiiveys ei ole kunnossa.

Talon lisäeristämisen suunnitteluun liittyy vahvasti myös kosteusasioiden tunteminen ja hallinta. Liian monta kertaa on tehty virheellisiä lämmöneristysratkaisuja, jotka ovat johtaneet talossa myöhemmin kosteus- ja jopa homeongelmiin.

Yleisesti voidaan sanoa, että talon ulkoseinät voidaan eristää joko ulkoa tai sisältä. On kuitenkin tilanteita, jolloin ulkopuolelta eristäminen olisi parempi, mutta tämä ei aina ole mahdollista johtuen esimerkiksi ikkuna-aukoista, lyhyistä räystäistä tai ulkoverhouksesta (puu, hirsi, tiili, rappaus), johon ei haluta koskea.

Talo on mahdollista eristää sisäpuolelta erilaisilla tuotteilla. Voidaan todeta, että polyuretaanituotteilla päästään ohuempiin seinärakenteisiin, jos halutaan säästää esimerkiksi tilaa sisällä.

Oleellista on, että ennen eristysratkaisujen tekemistä suunnittelussa kannattaa käyttää sellaista suunnittelun ammattilaista, joka tuntee myös rakenteiden kosteusteknisen toiminnan. Näin toimien on suurempi mahdollisuus välttyä riskirakenteilta.

Tervetuloa Rautiaan keskustelemaan lisää Energiaosaajan kanssa suunnittelu-, rakenne- ja tuotevaihtoehdoista. Yhteistyöverkostossamme on myös ammattitaitoisia suunnittelijoita. Olisi hyvä, jos voisit ottaa mukaan talon piirustukset tai muutamia valokuvia.


Kuinka paljon kannattaa lisätä puhallusvillaa vanhan omakotitalon yläpohjaan?

Aihe: Eristys

Yläpohjan lämmitysenergian kulutus on yleensä lähes kolmannes talon muodosta ja koosta riippuen. Yläpohjan lämpövuodoista kertovat hyvin räystäillä talvella mahdollisesti esiintyvät jääpuikot.

Jos yläpohjan lämmöneristys on 150-250 mm, sitä on syytä parantaa. Parantaminen on järkevää noin 450 mm saakka ehdolla, että yläpohja pääsee tuulettumaan tämän jälkeenkin esteittä. Räystäillä lämmöneristys ei saa tukkia tuuletusta. Myös ilman poistumisen tulee olla järjestetty harjalta tai tarvittaessa esimerkiksi päätykolmioissa olevien tuuletusventtiilien kautta.

Tyypillisesti lisäeristämisellä on mahdollista pienentää yläpohjan kautta tapahtuvat lämpöhäviöt puoleen. Kokonaislämmitysenergian kulutus voi laskea noin 15 %.

Yläpohjan lisälämmöneristys on helppo toteuttaa vaakasuorissa tiloissa, jos ullakolla , mahtuu liikkumaan (on korkeutta) kohtuullisen hyvin ja on kulkusillat. Vinojen yläpohjien osalta lisäeristäminen ei ole niin kustannustehokasta, työ on vaikeampaa ja voi olla, että rakenteitakin pitää purkaa.

Yläpohjan lämmöneristyksen parantaminen on yleensä talon vaipan kannattavimpia remonttitoimenpiteitä.

Tervetuloa juttelemaan lisää Rautian Energiaosaajan kanssa eri lisälämmöneristysvaihtoehdoista.


Pitääkö tiili- ja peltikatossa olla aluskate?

Aihe: Katto

Molempien vesikatteiden alla tulee olla ehjä ja huolellisesti asennettu aluskate.

Tiilikatteen tavanomainen käyttöikä on 40-50 vuotta. Profiilipeltikatteen tavanomainen käyttöikä on 30-50 vuotta sekä sinkityn ja maalatun peltikatteen käyttöikä 40-80 vuotta. Kaikki vesikatteet edellyttävät vuosihuoltoa edellä mainittujen käyttöikien saavuttamiseksi.

Vesikaton tehtävänä on pitää talon rakenteet ja erityisesti yläpohjan lämmöneristys/ullakko kuivana kaikissa sääolosuhteissa. Tiili- ja peltikatoissa se ei onnistu ilman aluskatetta.

Vanhemmissa taloissa, tiili- ja erityisesti peltikatoissa, ei saata olla aluskatetta. Sen asentaminen jälkeenpäin alakautta ullakolta käsin on hankalaa ja usein mahdotonta. Niinpä ainoaksi vaihtoehdoksi jää aluskatteen asentaminen olemassa oleva vesikate purkamalla. Samalla on tietysti mahdollista uusia tiili- tai peltikate nykyisen katteen kunnosta riippuen.

Linkin www.hometalkoot.fi takaa voi silmäillä vesikaton huolto- ja kunnossapito-ohjeita eri vuosikymmenillä rakennetuissa taloissa. Aluskatteella on tärkeä rooli vesikaton toimivuudessa.

Rautia voi tarjota vesikaton täydellisen asennus- ja vaihtopalvelun. Jos mahdollista, ota muutama valokuva vesikatosta ja tule juttelemaan Rautian Energiaosaajan kanssa vesikaton uusimisesta.


Olemme ostamassa vanhaa rintamamiestaloa. Kannattaako tehdä kuntotarkastus?

Aihe: Katselmukset

Kuntotarkastus kannattaa tehdä usein taloa myytäessä, mutta se on hyödyllinen myös talon laajempaa perusparannusta suunniteltaessa. Kuntoarvion voi tilata talon omistaja/myyjä, ostaja tai kiinteistönvälittäjä.

Kuntotarkastuksen tavoitteena on puolueeton tieto kohteesta, rakenteista, välittömistä ja lähitulevaisuuden korjaustarpeista sekä arvio vaurioriskeistä.

Kuntotarkastus tehdään rakenteita rikkomattomin menetelmin ja aistinvaraisesti. Jos on perusteltua aihetta epäillä esim. kosteusvauriota, voidaan rakenteeseen porata reikä kosteuden mittaamiseksi.

Kuntotarkastuksen normaali kesto on yleensä noin ½ päivää.

Kirjallinen raportti kuntotarkastuksesta kuuluu asiaan. Raporttiin kannattaa liittää aina kohteesta otettuja valokuvia.

On hyvä tiedostaa, ettei kuntotarkastusraportti ole korjaustyöselitys tai korjaussuunnitelma. Se ei sisällä myöskään kustannusarviota korjaustoimenpiteistä.

Kuntotarkastukseen liittyy myös epävarmuutta. Koska rakenteissa voi olla piileviä ja sisäisiä virheitä tai vaurioita, ne voivat jäädä havaitsematta, ellei vauriokohdissa rakenteiden pinnoilla ole näkyviä merkkejä tai ellei vaurioita ole aistittavissa muulla tavoin.

Tervetuloa puhumaan lisää kuntokartoituksesta Rautiaan Energiaosaajan kanssa ennen kartoituksen tilaamista


Saako lämpökamerakuvauksella apua remontin suunnitteluun?

Aihe: Katselmukset

Lämpökamerakuvauksella on mahdollista saada nopeasti tarkkaa ja monipuolista lisätietoa rakenteiden kunnosta niitä purkamatta. Lämpökamerakuvausta kannattaa harkita esim. ennen kiinteistökauppaa, korjaussuunnittelussa ennen talon lopullisen perusparannuspäätöksen tekemistä, tai jos vaikkapa asunnon kylmyys ja veto alkavat häiritä pakkasten tullessa.

Kuvaukset on parasta tehdä talvella siksi, että lämpötilaerot sisä- ja ulkolämpötilan välillä ovat tuolloin suurimmat. Lämpökameran toiminta perustuu siihen, että se havaitsee tarkasti rakenteiden pintojen lämpötilaerot.

Lämpökamerakuvauksella on mahdollista selvittää mm.

 • runkorakenteiden sijainti ja lämmöneristykset virheineen
 • rakenteiden liitoskohdat, kylmäsillat ja ilmavuodot reitteineen
 • ikkuna- ja ovirakenteet
 • kosteusvaurioepäilyjä erityisesti ulkoseinissä
 • rakenteissa olevia putkistoja, kaapeleita ja sähköjohtoja liitoksineen (tulipalovaara)
 • putkistovaurioita vuotokohtineen
 • LVI-järjestelmien toimintaa.


Tilaamalla VTT:n henkilösertifikaatin saaneen lämpökuvaajaan varmistut samalla hänen ammattitaidostaan.

Kannattaa jutella tarkemmin oman talosi lämpökamerakuvauksesta Rautian Energiaosaajan kanssa.