viljele kasvihuoneessa ja parvekkeella

viljele kasvihuoneessa ja parvekkeella

Tagit Piha Puutarha

16.3.2016

Kasvata aitoa lähiruokaa - laita kasvit kukoistamaan kasvihuoneessa ja parvekkeella näillä vinkeillä!

Kasvihuoneen avulla kotipuutarhuri ei ole säiden armoilla! Kasvihuone mahdollistaa vaativampienkin kasvien kasvatuksen. Meiltä löydät myös pienikokoisia seinäkasvihuoneita, joten voit päästä kasvihuonepuutarhuriksi esimerkiksi parvekkeella tai terassilla! Cello-sarjasta löydät mullat, lannoitteet ja suojaharsot.

Vitavia Venus -kasvihuone on tyylikäs ja toimiva. Tutustu myös lisävarusteiden kattavaan valikoimaan.
Vitavia Venus -kasvihuone on tyylikäs ja toimiva. Tutustu myös lisävarusteiden kattavaan valikoimaan.

Lämpöä vaativien kasvien kuten tomaatin ja kurkun viljely onnistuu kasvihuoneessa helposti. Salaattien ja pikkuvihannesten kuten retiisin ja pinaatin viljelyä voi harrastaa alkukeväästä myöhäissyksyyn ja niiden kehitys on kasvihuoneen edullisissa olosuhteissa nopeaa. Kokeile myös harvinaisempia vihanneksia, esimerkiksi munahedelmää eli munakoisoa tai salkopapua!

Kasvihuone sopii hyvin myös taimien kasvatukseen. Kasvata esimerkiksi avomaan vihannesten taimet ensin kasvihuoneessa ja siirrä ne sitten avomaalle. Kasvihuone sopii myös huonekasvien kesäsiirtolaksi. Lisää joukkoon myös kesäkukkia silmäniloksi!

Valitse kasvihuoneeseesi runsaasti erilaista kasvatettavaa! Perinteisen tomaatin, kurkun ja herneiden lisäksi kokeile vaikkapa harvinaisempaa munahedelmää!
Valitse kasvihuoneeseesi runsaasti erilaista kasvatettavaa! Perinteisen tomaatin, kurkun ja herneiden lisäksi kokeile vaikkapa harvinaisempaa munahedelmää!

Näin sijoittelet kasvit kasvihuoneessa

  • tomaatti: eteläiselle puoliskolle
  • kasvihuonekurkku: varjoisammalle puoliskolle
  • munahedelmä ja paprika: pöydällä olevaan astiaan, esimerkiksi ämpäriin istutettuna.
  • meloni: vain jos kasvihuoneessa on lämmitys. Varjoisalle puoliskolle.
  • salaatti: viljele esimerkiksi kurkun taimien seassa tai laatikossa. Lehtisalaatti on nopein kasvamaan.
  • kukkien taimet: kasvihuoneen pöydällä laatikossa tai ruukuissa.
  • ruukkukasvit: kaikkia ruukkukasveja voi kasvattaa kasvihuoneessa.

Kasvihuoneen sijoitus ja perusta

Sijoita kasvihuone avoimelle paikalle, mutta mahdollisimman hyvin tuulensuojaan. Paikkaa miettiessäsi muista myös huolehtia että saat vedettyä kasvihuoneeseen vesijohdon ja mahdollisen sähkön.

Pohjan lämpöeristys kannattaa tehdä huolella. Hyvän eristyksen saat aikaan esimerkiksi rakentamalla perustan kevytharkoista ja käyttämällä eristeenä styrox-levyjä. Lisää levyjen päälle muovikalvoa.

Kastelu ja lämmitys

Vesijohdoksi käy hyvin kudosvahvistettu muoviletku, joka upotetaan nurmikon pinnan alle. Letku yhdistyy pikaliittimellä talousvesijohdon hanaan. Vaivattomin kastelumenetelmä on automaattinen tippukastelu.

Helteisimpinä päivinä jätä kasvihuoneen ovi auki ja avaa tuuletusluukku. Hyvä tuuletus estää myös kasvitautien leviämistä. Varjostusverho suojaa kasveja pahimmalta paahteelta.

Sähköä tarvitaan lämmityslaitteissa ja mahdolliseen valaistukseen. Keväällä ja syksyllä kasvukautta voi pidentää lämmityksellä. Myös pakkasöitä varten lämmitysmahdollisuus on välttämätön. Paras vaihtoehto on kasvihuoneen yhteyteen vedetty ulkopistorasia, mutta myös kauempana olevasta pistorasiasta voidaan vetää irtojohto.

Kasvukauden jälkeen

Kasvukauden jälkeen kasvihuone on puhdistettava ja desinfioitava huolellisesti, jotta kasvintuhoojat eivät pääse yllättämään. Myös lasit pestään ja saumoihin muodostunut levä poistetaan.

Tyylikkään vaalean Vitavia Ida-kasvihuoneen avulla loihdit puutarhan myös suuremmalle parvekkeelle tai terassille!
Tyylikkään vaalean Vitavia Ida-kasvihuoneen avulla loihdit puutarhan myös suuremmalle parvekkeelle tai terassille!

Parvekkeellakin voi viljellä

Seinäkasvihuoneen voit sijoittaa kätevästi myös parvekkeelle tai terassille.
Seinäkasvihuoneen voit sijoittaa kätevästi myös parvekkeelle tai terassille.

Lasitettu parveke on kasvihuonemainen, suojaisa paikka kasvattaa erilaisia kasveja. Parvekkeella voitkin kasvattaa lähes mitä tahansa hyötykasveja tomaatista ja kurkusta mansikkaan ja perunaan. Kasvukausi on selvästi avomaakasvatusta pidempi.

Hyötykasvit tarvitsevat vähintään 10 asteen lämpötilan. Suojaa kasvit kovalta paahteelta. Kylmät yöt kannattaa taimien viettää sisätiloissa. Huolehdi myös ettei lämpötila nouse liian korkeaksi.

Jos parvekkeellasi ei ole lasitusta, voit silti päästä puutarhurihommiin; valikoimissamme on myös erikokoisia tyylikkäitä seinäkasvihuoneita, jotka on helppo sijoittaa isohkolle parvekkeelle tai terassille.

Kuukausimuistio kasvihuoneviljelijälle

Muistiossa annetut ajankohdat on määritelty Etelä-Suomen olosuhteiden mukaan. Monien vihannesten ja kukkien taimikasvatus on aloitettava jo talvella sisätiloissa. Itämiseen asti idätysastia voi olla pimeässä, ikkunalaudalla on taimivaiheessa yleensä sopiva lämpötila. Jotkut taimet viihtyvät patterin päällä.

Maaliskuu: tomaatin, munahedelmän ja paprikan kylvö.
Huhtikuu: kasvihuonekurkun kylvö ennen huhtikuun puoliväliä. Tomaatit, paprikat ja muut vihannekset siirretään suurempiin ruukkuihin.
Toukokuu: istuta tomaatti kun lämpötila on vähintään 15 astetta. Siirrä kukkien taimet ruukussaan kasvihuoneen pöydälle. Istuta kurkku kun lämpötila on vähintään 18 astetta.
Kesäkuu: useimmiten kukkien taimet voi istuttaa kasvupaikkaansa kesäkuun 10. päivän jälkeen.
Heinäkuu: aikaisimmat tomaatit ja kurkku alkavat antaa satoa. Suojaa kasveja paahteelta varjostusverholla.
Elokuu: vihannesten sato on parhaimmillaan. Varaudu kylmiin öihin lämmittimellä. Viherkasvit viedään takaisin sisätiloihin.
Syyskuu: satokausi voi Etelä-Suomessa jatkua pitkälle syyskuuhun. Kun viljely lopetetaan, kerää vihreät tomaatit, paprikat ym. ja kypsytä ne sisällä.

 

aino

Aiheeseen liittyvät blogit