Näin grillaat hiilillä

Näin grillaat hiilillä

Tagit Grillaus Piha Puutarha

22.5.2016

Perinteikäs hiiligrilli on monen mielestä se ainut oikea valinta kesäkeittiöön. Lue vinkit hiiligrillaukseen!

Näin sytytät hiiligrillin:

Hiiligrillin oikeanlainen sytyttäminen on hyvän grillauslopputuloksen kannalta olennaista. Näin sytytät hiiligrillin oikein!

Sytyttäminen piippusytyttimen avulla:

 • Hiilet ja briketit saa parhaiten ja turvallisimmin syttymään piippusytyttimellä. Sen ansiosta ne syttyvät tasaisesti ja nopeasti. Sytytysnestettä ei tarvita joten ruokaan ei tule sivumakua.
 • Kaada sytyttimeen haluamasi määrä brikettejä tai hiiliä. Aseta grillin hiiliritilälle 2-3 sytytyskuutiota ja sytytä ne. Varmista että grillin ilma-aukot ovat auki. Laita piippusytytin sytytyskuutioiden päälle hiiliritilälle. Briketit tai hiilet ovat valmiita kun liekit kohoavat niiden päälle tai ne hehkuvat punaisina.
 • Kaada briketit tai hiilet hiiliritilälle käyttäen grillikäsineitä. Aseta grilliritilä paikoilleen, asettele grillattavat sen päälle ja sulje kansi.

Perinteinen sytyttäminen sytytysnesteellä:

 • Varmista että grillin ilma-aukot ovat auki. Levitä sytytysneste tasaisesti hiilten päälle. Anna nesteen imeytyä hiiliin vähintään 10 minuutin ajan.
 • Pidä grillin kansi auki kun sytytät hiiliä. Sytytä hiilet useasta kohtaa. Kun hiilet ovat syttyneet kunnolla, laita kansi päälle ja odota noin puoli tuntia sopivaa hiillosta ennen kuin aloitat grillauksen.
 • Hiiligrilli on valmis kun hiilet ovat harmaan tuhkan peitossa ja hiillos punertaa. Pyöräytä hiiliä esimerkiksi metallipihdeillä ennen kuin alat grillata.
Cello-hiiligrilli on tukeva ja tilava pallogrilli hiili- ja brikettigrillaukseen.
Cello-hiiligrilli on tukeva ja tilava pallogrilli hiili- ja brikettigrillaukseen.

Hiilet vai briketit?

Hiiligrilliin sopivat niin hiilet kuin briketit. Briketit ovat tasakokoisempia kuin hiilet ja niillä grillatessa grillauslämpötila on tasaisempi. Briketit sopivat pidemmän kypsymisajan tarvitseville grillattaville.

Hiilten sytyttäminen taas on nopeampaa, mutta grilliä pitää sytyttää useammin. Hiilet sopivat hyvin suoraan grillaukseen, briketit taas epäsuoraan.

 

Erilaisia grillaustapoja

Suora lämpö on omiaan nopeaan kypsennykseen. Levitä kuumat hiilet tasaisesti ritilälle.

Epäsuora lämpö sopii yli 20 minuutin kypsennykseen. Levitä kuumat hiilet hiiliritilän molemmille reunoille ja grillattava ruoka ritilän keskelle.

Kiertomenetelmä toimii hyvin esimerkiksi isomman paistin ja pizzan grillaamisessa. Asettele kuumat hiilet ympyräksi hiiliritilän reunoille ja ruoka grilliritilän keskelle.

Grillauksen ja Barbequen erot

Barbequella tarkoitetaan ruoan kysentämistä kiireettömästi alhaisella epäsuoralla lämmöllä runsaassa savussa. Hätähousujen juttu barbeque ei ole, aikaa kypsennykseen kun kannattaa varata useita tunteja. Lämpötila ei yleensä nouse yli 120 asteen. Barbequessa käytetään erillistä savustinta, mutta myös tavallisella hiiligrillillä pääsee barbequen makuun. Yleensä barbeque-tekniikalla kypsennetään suuria, runsasrasvaisia ja marinoituja lihanpaloja.

Grillauksessa ruoka taas valmistetaan yleensä suoralla lämmöllä korkeassa lämpötilassa. Ruoka kypsyy nopeasti.

Muita vinkkejä

 • Voitele grillausritilä öljyllä ennen grillausta.
 • Grillaa ruoat kypsennysjärjestyksessä pisimmästä kypsymisajasta aloittaen.
 • Käytä grillikintaita ja pitkävartisia grillausvälineitä.
 • Kääräise jo grillatut ruoat folioon ennen tarjoilua.
 • Muista paloturvallisuus luonnossa.
 • Puhdista grilli huolellisesti jokaisen käyttökerran jälkeen.
Aino

Aiheeseen liittyvät blogit