Siirry sisältöön

Ole hyvä ja valitse kauppa nähdäksesi tuotteen hinnan.

Kaikki kaupat >>
Vertailu on tyhjä
Muistilistasi on tyhjä

Pohjamaa, alueen kulutuksen määrä sekä hoitomahdollisuudet ohjaavat eniten nurmetuksen valintaa. Vaihtoehtoja löytyy siirtonurmesta varpuihin.

Kuva: Nurmikko nopeasti siirtonurmella. 

Pihan nurmetustavan valintaa ohjaavat maaperä, hoitomahdollisuudet ja ympäristö. Valitse oikein ja nauti pihastasi.

Siirtonurmi, nopeasti vihreää

Tee nurmikolle kunnollinen kasvualusta, tiivistettynä on noin 20 cm kalkittua ja lannoitettua multaa. Tasoita pohjamaa ja lisää multakerros. Huolehdi, että kaato on rakennuksista poispäin noin 2–5 senttiä metriä kohden.

Voit laittaa siirtonurmea koko kasvukauden toukokuusta syyskuulle. Aseta nurmimatot tiiviisti vierekkäin, saumakohdat limittäin. Huolehdi kastelusta erityisesti juurtumisen aikana noin 3–4 viikkoa. Aamulla ja myöhään illalla haihdutus on vähäisintä, joten silloin kastelu on tehokkainta.

Siirtonurmi tuodaan siirtolavoilla tai sen voi tilata valmiiksi asennettuna. Yhdelle lavalle mahtuu noin 50 neliötä ja se painaa noin 1 000 kiloa.

Kylvä nurmialue

Kylvönurmi vaatii samanlaiset pohjamaan kuin siirtonurmi. Hyvän kasvun kannalta maaperän vedenläpäisevyys, auringonvalo ja kulutuksen määrä ovat ratkaisevia. Huolehdi tarvittaessa salaojituksesta sekä maaperän riittävästä ilmavuudesta, esimerkiksi hiekkaa lisäämällä.

Voit kylvää siemenet kasvukauden aikana. Paras itävyys on keväällä ja syksyllä, kun maaperä on luontaisesti kostea. Valitse nurmikkoseos huolella: mitä parempi siemenseos, sitä parempi kulutuskestävyys.

Nurmikko vaatii hoitoa: kastelua, leikkausta, lannoitusta ja kalkitsemista. Kalkki ja lannoite levitetään keväällä heti lumen sulettua. Hienoksi silputtu leikkuujäte on myös hyvää lannoitetta. Älä jätä kasoja. 

Kuva: Myös nurmikko kaipaa hoitoa. Lannoita ja kalkitse keväällä heti kun lumet ovat sulaneet.

 

Perennoiden kauneutta

Voit helpottaa hoitotöitä istuttamalla maanpeitekasveja. Ne leviävät itsenäisesti, mutta eivät siedä yhtä paljon tallaamista kuin nurmi.

Rinteissä ja vähemmän käytetyillä viheralueilla, perennat tuovat kauneutta lehtimuodoillaan ja kukinnoillaan. Sopivia kasveja ovat suikeroalpi, maahumala, taponlehti, kevätkaihonkukka, pikkutalvio ja rönsyansikka.

Kuva: Pikkutalvio

Vaivaton kuntta

Metsäturve eli kuntta menestyy parhaiten karussa, vettä läpäisevässä ja happamessa kasvualustassa. Se sopii hyvin metsäiseen ympäristöön.

Poista humuskerros, sillä muutoin rikkakasvit työntyvät läpi tukahduttamaan varpukasveja. Tasoita pohjamaa ja asenna kunttalevyt.

Voit tilata kuntan suorarahtina tai valmiiksi asennettuna tilaustyönä. Asentaminen on helppoa, mutta huolellisuutta vaativaa. Paikalleen laittaminen on tehtävä erittäin tiiviisti. Käytä rinnemaastossa puutappeja.

Tee levitys touko-kesäkuussa tai elokuusta lokakuulle. Heinäkuussa on yleensä liian lämmitä, joten kasvillisuus ja juuristo kärsivät siirrosta.

Huolehdi ensimmäisenä kesänä kastelusta. Poutakausina kunttaa on kasteltava noin kerran pari viikossa. Myöhemmin kuntta ei vaadi hoitoa, vaan se kasvaa luonnon aluskasvillisuuden tapaan.

LÄHDETIEDOT:
Teksti: Saara Hirvonen / Markkinointiviestintä Dialogi Oy
Lähteet: tuotepäällikkö Heidi Wirtanen / Rautakesko, asiantuntijoina toiminnanjohtaja Seppo Närhi Viheraluerakentajat ry, Jouko Piirainen Piiraisen Viherpalvelu Oy; Kotikirja, Eira Laulajainen/Huoneistokeskus Oy LKV, Gummerus 2002, Jyväskylä